Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 8. haftası: Bebeğiniz kan dolaşımınıza bağlı
Hamileliğinizin 8. haftasında ikinci ayın sonuna doğru geliyorsunuz ve hala ilk trimesterdesiniz.
8. haftada bebeğinizin boyutu
Embriyo boyut olarak 1.5-1.6 santim arasında, neredeyse bir böğürtlen boyutunda (parmaklarını ve ayak parmaklarını oluşturacak olan çıkıntılar böğürtlenin çıkıntıları gibi görünüyor). Ultrason her hafta yavaşça büyüdüğünü gösterecektir ve buna rağmen hala tartmak için çok erken fakat doktorlar bu dönemde ortalama bir bebeğin 0,25 gram olduğunu tahmin ediyorlar.
Bebeğinizin gelişimi
8. hafta bebeğinizin ilk kez kafasını kaldırdığı ve esnediği zamandır. Uzuvları gelişmeye devam ediyor; elleri, ayakları, parmakları ve ayak parmakları yavaşça şekil alıyor. Her parmağının ve ayak parmağının arasında perdeye benzeyen deri var: çok yakında yok olacak ve çok vakit geçmeden her bir parmağını ve ayak parmağını hareket ettirebilecek.
Gözlerinin üstünde, daha sonrasında göz kapağını oluşturacak, küçük bir deri katmanı görülebilir buna rağmen gözlerinin tüm yapısına sahip olması ve çalışmaya başlaması için biraz daha zaman gerekli.
Kafası doğum beklentisiyle şekil almaya başladığı için ultrasonda beynini oluşturacak şey şu anda bir baloncuk yığını gibi görülebilir.
Anatomik yapılarının ve fizyolojik fonksiyonlarının gelişmesi için en çok zamana ihtiyacı olan organlar oldukları için midesi ve böbrekleri oluşmaya başlayan ilk iç organlardır. Kalan diğer bütün hayati organlar önümüzdeki birkaç hafta içinde oluşmaya başlayacak.
8. haftada bebeğiniz yavaş yavaş embriyodan fetüse dönüşmeye başlar.
Organlarının sağlıklı gelişmesi için vücudunun her bölümüne sürekli kan pompalayan küçük kalbi, bir yetişkinin iki katı kadar hızlı çarpar. Oksijen bebeğinizin gelişimi için çok önemlidir ve her zaman yeterli miktarlarda sağlanmalıdır ve bu plasentanın işidir.
Anne adayı için 8. hafta nasıldır?
Vücudunuzun değişen hormon seviyelerine iyice alıştığı için tipik hamilelik semptomlarının yavaş yavaş hafiflediğini fark etmişsinizdir. Hamileliğinizin üçüncü ayının sonunda bulantı, kusma ve karnınızdaki çekme acısı yok olmuş olmalıdır. Bebeğiniz doğduğu zaman onu beslemek için hazırlanan göğüsleriniz büyümeye devam edecek ama ağrıları ve göğüs uçlarınızın aşırı duyarlılığı şimdilik azalacak.
Bebeğinize bakmak ve bütün gereksiz risklerden kaçınmak için elinizden geleni yapmaya devam edin. Kahve veya kafein içeren diğer içecekler (birçok gazlı içecek) gibi uyarıcılara karşı duyarlı olun ve alkolden ve nikotinden bebeğinize zarar vermemek için tamamıyla kaçının.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Duygusal inişler ve çıkışlar
Henüz şişkinliğe dair bir işaret yok yani arkadaşlarınız ve aileniz hamile olduğunuzu anlayamaz. Sadece yakın aile üyeleri veya yakın arkadaşlarınız sizin ruh hali değişikliklerinizi fark edebilir: bir an mutluluktan havalara uçmuşsunuz, bir an ağlamak üzeresiniz ve duygularınızı kontrol altında tutmak ve etrafınızdaki insanlardan, meslektaşınız da olsa arkadaşınız da olsa saklamak zor olabilir. Bu duygu kasırgası size hormonal değişikliklerin her türden farklı duygu ve hislere sebep olduğu hayatınızın başka bir dönemi olan ergenliğinizi hatırlatabilir.
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
Folik asit, B vitamini ve iyot
Bol bol folik asit içeren taze yemekler yemeyi unutmayın ve diyetinizden veya gerekliyse takviyelerinizden yeterince B vitamini aldığınıza emin olun. Ayrıca hamileliğiniz boyunca bebeğinizin tiroit bezinin düzgün gelişmesi için daha fazla iyoda ihtiyaç duyacaksınız.
Doktorunuzdan ihtiyacınız olan folik asidi, B vitaminini ve iyodu size sağlayacak uygun takviyeler önermesini isteyin.
Doğumdan sonra hamileliğinizdeki kadar çok folik aside ihtiyacınız olmayacak ama emziren kadınların hala diğer yetişkin kadınlardan daha çok ihtiyacı olduğunu bilmelisiniz.
Doğal diş minesi için önlem
Eğer son birkaç haftadır düzenli kusuyorsanız bir diş hekimine görünmelisiniz. Kusarken çıkardığınız midenizdeki agresif asit ağzınızdan geçer ve dişlerinizi kaplar, bu da uzun vadede dişlerinize ve diş minenize zarar verebilir (kustuktan sonra ağzınızı yıkasanız ve fırçalasanız da). Diş doktorunuz koruyucu diş minesinin zarara uğrayıp uğrayamadığını söyleyebilir ve dişlerinizi korumak için ne yapabileceğinizi anlatabilir.