Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 29. haftası: Bebeğiniz kendi yağ hücrelerini üretiyor ve kilo alıyor
29. haftada hamileliğinizin sekizinci ayındasınız ve üçüncü ve son trimesterdesiniz. Bu ay boyunca bebeğiniz her yönden büyüyecek ve çok fazla kilo alacak. Ayrıca geleceği düşünmenin zamanı, böylece eviniz bebeğiniz için güvenli bir yer olacak.
29. haftada bebeğinizin boyutu
Bebeğiniz 38.7 cm boyutunda, bir hindistan cevizi kadar uzun. Ağırlığı 1240 gram civarında yani epey kilo aldı – sadece bir tane un paketi ağırlığında olmaktansa hızlıca iki paket ağırlığında olmaya ilerliyor. Bebeğiniz ne kadar kilo alırsa prematüre doğum o kadar kolay olacaktır.
Bebeğinizin gelişimi
Bebeğiniz doğduğu zaman görüneceği haline çok benziyor: oranları özellikle son haftalarda hızlıca gelişti ve doğuma kadar çok değişmeyecek. Şu anda odak noktası, giderek daha kompleks hale gelen ve işlevlerini geliştiren, organları ve kilo aldıkça zamanında doğan bir yeni doğana yaklaşan ağırlığı.
Kilo alımı
29. haftada bebeğiniz artık kilo almak için ihtiyacı olan her şeye sahip, yağ hücreleri oluştu ve yağ rezervi oluşturabiliyor. Bu istikrarlı bir şekilde “dolgu” yaptığı anlamına geliyor, hemen anne sütü üretmeye başlayamayacağınız için buna doğumdan sonra ihtiyacı olacak. Hatta doğumdan hemen sonra bebeğiniz biraz kilo kaybedecek, rahmin dışındaki üçüncü güne kadar anne sütünüzdeki kalorileri ve yağları tüketemeyecek ve yeniden kilo almaya başlayamayacak.
Eğer ikiz bekliyorsanız bu iki katı ağırlık anlamına gelmez: iki bebeğinizin de doğumda kiloları farklı olacak ve aynı boyda olmayacaklar. Ancak rahminizde iki bebek de olsa bir bebek de olsa her bebeğin beyni 29. haftada hızlı gelişir ve yavaş yavaş vücut ısılarını ve kalp ritimlerini düzenleyebilir böylece rahmin dışında “kendi başlarınayken” hayatta kalabilirler.
Bağışıklık sistemi gelişimi
Bu ayın anahtar gelişimi bağışıklık sistemidir. Plasenta aracılığıyla giderek daha çok antikor vücudunuzdan bebeğinizin vücuduna gidiyor, bu da bağışıklık sistemini oluşturuyor ve işini yapması için eğitiyor. Bebeğiniz her türden bakteriyle temasta bulunacağı için rahminizin koruyucu çevresinin dışında hayatta kalmak için bağışıklık sistemine ihtiyacı vardır. O yüzden bir yaşına gelene kadar ciddi hastalıklardan korunması hayatidir: örneğin eğer büyükanne bronşit veya grip olduysa tamamen iyileşene kadar buluşmayı ertelemek iyi bir fikirdir.
Bebeğinizin lanugo saçları kalınlaştı ve artık neredeyse bütün vücudunu sarıyor fakat aynı zamanda bu dönemde doğduğunda sahip olacağı saçları da olabilir. Bu bebekten bebeğe değişir, bazıları doğduğunda çok saça sahip olurken diğerleri çok az saçla doğabilir. Genetikle alakalıdır ve başka hiçbir etkenin etkisi yoktur.
Anne adayı için 29. hafta nasıldır?
Bebeğiniz büyüdükçe karnınız da büyüyecek. Pratik yapmaya devam ediyor, bu hareketler bebeğiniz her gün büyüyüp güçlendikçe ve rahminizde sahip olduğu alan gittikçe azaldığı için giderek daha belirgin hale geliyor. Dönebildiği ve hareket edebildiği sürece yapacağı şey bu olacak. O şimdiden aktif küçük bir insan.
Bebeğinizin güçlü hareketlerinin sebep olduğu sorunlardan dolayı sık karşılaşılan bel ağrısı ve şişmiş ağrıyan bacak semptomları da 29. haftada ortaya çıkabilir. Hamileliğin ilk haftalarında yaşadığınız semptomlar kas-iskelet sisteminizi etkileyen semptomlarla değişti fakat rahminiz kaburga yayınıza ve bazı diğer organlarınıza baskı yaptığı için hala doğumdan önceki son haftalarda hafif bulantı hissedebilirsiniz veya mide ekşimesi yaşayabilirsiniz.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Artan bel ağrısı
Çoğu hamile kadın bel ağrısından sıkıntı çeker. Yürüme biçiminiz değiştiği ve belinizin çok daha fazla ağırlık taşıması gerektiği için bu tamamen normaldir. Bebeğinizin ağırlığı sinir sisteminizi de etkileyebilir, bu da başka sorunlara yol açabilir: bacaklarınızdaki, kalçanızdaki, belinizdeki ve üst karın bölgenizdeki anlık kas krampları yaygındır. Stres bir tür “magnezyum tüketicisi” olduğu için bunu özellikle eğer stres seviyeniz yüksekse fark edeceksiniz. Bu yüzden sizin için her şey stresli olmaya başlarsa yediğiniz yemeklerden yeterince magnezyum aldığınızdan emin olun.
Magnezyum ve neden bu kadar önemli olduğu hakkında daha fazla çok bilgi edinin.
Çocuğunuzla olacak hayatınıza hazırlanmak
Bebeğinizden başka şeyler düşünmek muhtemelen zor olacaktır ve şimdi nerede uyuyacağına karar vermek ve gerekliyse boya yapmak/yeniden dekore etmek/yenileme yapmak için ileriyi planlamanın tam zamanı. Elbette bebeğiniz en başta sizin yatak odanızda uyuyabilir ve yatağınızın yanına bir beşik almak iyi bir fikirdir (ayrıca bu size geceleri emzirirken yardımcı olacak).
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
Bel problemlerine yardım
Eğer tekrarlayan bel problemlerinden sıkıntı yaşıyorsanız geleneksel egzersiz terapilerinin yanında yapabileceğiniz hemen sonuçlanabilecek alternatif seçenekler de vardır.
Bel ağrısını azaltmak veya yok etmek için yüksek etkili bir yöntem shiatsu masajıdır. Akupunktura benzer ve meridyenler aracılığıyla, vücudumuzun enerji kanalları, ağrıyı dindirmek için vücudunuzdaki belli noktalara baskı yapmayı içerir.
Başka bir faydalı yöntem de Meditape denilen elastik, kendinden yapışkan spor bantlarıdır, bunları da kaslarınıza devamlı masaj yapması için ağrılı bölgelere uygulayabilirsiniz. Çeşitli renkleri vardır ve kaslarınızı ya uyarır ya da rahatlatır.
Doktorunuzdan sık sık bu ağrı giderici teknikleri kullanan bir spor terapisti önermesini isteyin. Ayrıca ebeniz de size daha fazla bilgi verebilir ve hatta kendisi de bu iyileştirici tedaviler için eğitim almış olabilir.
Ancak düzenli egzersizin yerini hiçbir şey alamaz o yüzden spor salonunuzdaki veya ebelik kliniğinizdeki hamile kadınlara özel tasarlanmış kurslardan faydalanın. Sizi esnek tutacaktır ve yavaş yavaş şu anda sahip olduğunuz semptomları azaltırken diğerlerinin ortaya çıkmasını engelleyecektir.