Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 10. haftası: Bebeğiniz güzel bir şekilde gelişiyor
10. haftada bebeğinizin boyutu
Şu anda bebeğiniz 2.8 ve 3.1 cm uzunluğunda olacak, bu da onu bir üzüm boyutunda yapıyor. Ağırlığı 4.5 ve 5 gram arasında yani hala bir tüy kadar hafif.
Bebeğinizin gelişimi
Bir ultrason taraması ufacık bir insan tespit edebilir. Fotoğraf kafasını gösterecektir, bu dönemde de hala vücudunun kalanına göre orantısız derecede büyüktür. 10. haftada bebeğiniz kafasını kaldırmaya devam edecektir, esneyecektir ve sık sık etrafta dolaşacaktır, buna rağmen hareketlerinde hala koordinasyon eksikliği yaşanacaktır.
Bebeğinizin kollarının bilekleri oluşmaya başladı bile ve küçük parmakları eklemleriyle beraber birleşiyor. Bu haftanın sonunda parmaklarının ve ayak parmaklarının arasındaki perdeler de tamamen yok olmuş olacak ve başparmağı ve işaret parmağı birbirinden ayrılacak. Yakında parmaklarını yumruk yapmak için hareket ettirebilecek ve bu koordinasyon gösteren ilk bedensel harekettir.
Bebeğinizin parmaklarının oluşumu, doğal (ve hayati) emme refleksi yakında devreye girecek ve bu başparmağını emmek için pratik yapacağı için rahim dışındaki hayata hazırlığındaki önemli bir gelişmeyi temsil eder.
Küçük kalbi o kadar hızlı atıyor ki ebeniz bir fetal monitör ile tespit edebilecektir ve eğer ikiz bekliyorsanız, ebe iki kalp atışı duyabilecektir.
Çoğu sakatlık 10. haftadan önce geliştiği için, bebeğiniz artık eskisi kadar savunmasız değil. Ayrıca bu düşük riskini de azaltır fakar risk hala devam etmektedir. Genel olarak kabul gören kural, kritik dönemin 12. haftada bittiği ve o andan sonra, düşük yapma ihtimalinin azaldığıdır.
10. haftada, bebeğinizin bütün hayati iç organları oluşmuştur beyni sabit bir şekilde gelişmeye devam eder ve sinir yolları oluşur. Böylece beyni aktif kalmaya ve uyarıcı almaya devam edebilir. Bebeğiniz için önemli bir uyarıcı duymaktır ve bu hafta kulağının dış yapısının (kulak kepçesi denir) gelişmeye başladığı haftadır. Bu yapı kıkırdak dokudan oluşur ve ses dalgaları için, çeşitli sesleri oluşturarak ve beyne göndererek huni gibi davranır.
Bebeğinizin bütün hayati organları oluştu ve artık doktorlar ondan embriyo yerine fetüs olarak bahsedecek.
Anne adayı için 10. hafta nasıldır?
Şimdilik işler sizin için biraz sakinleşti, düşük yapma riskinizin giderek azaldığını öğrendiniz ve mutlusunuz.
Artık muhtemelen bulantı hissetmiyorsunuz ve karnınızdaki çekme acısı gibi diğer bütün tipik hamilelik semptomları yavaş yavaş yok olacak.
Gitgide daha iyi hissedeceksiniz ve hamileliğiniz hakkındaki neşeniz her geçen gün artacak. Yaratıcılığınız artacak ve bebek geldiği zaman evi nasıl hazırlayacağınızı düşünmeye başlayacaksınız.
Gelecek birkaç haftada, vücudunuz giderek yuvarlaklaşmaya başlayacak ve hamileliğin sebep olduğu normal kilo alımını yaşayacaksınız. Hamilelik sırasında sağlıklı, dengeli bir diyet, hem bebeğinizin gelişimi hem de kendi sağlığınız için çok önemlidir.
Hamilelik sırasında içki içmek
Anne adayı olarak hamilelik sırasında alkol almamanız gerektiği açıktır. Kesinlikle “küçük bir damlanın” bile bebeğinize zarar vereceğini bilmelisiniz. Ayrıca düşük alkol miktarı olan içkilerin, bira ve şarap gibi, sert içkilere göre daha az zararlı olduğu da doğru değildir.
Her günün her saatinin her dakikasının her saniyesi bebeğiniz devamlı olarak çoğalan hücreler sayesinde büyüyor ve alkol bu hücreleri öldürüyor. Yetişkinler organlarını ve beyinlerini tamamıyla geliştirdi, bu da onlara alkol gibi zehirlere karşı yüksek bir tolerans sağlıyor ama bebeğiniz savunmasız.
Bebeğiniz hamileliğinizin ilk haftalarında çok hızlı bir şekilde gelişir. Bu dönemde, rahim dışında hayatta kalmaları için gerekli olan ilk yapılar oluşmaya başlar. İskelet, kas, beyin ve organ sistemleri bozukluklardan kaçınmak için düzgün gelişmelidir.
Bu sebepten, hamile olduğunuzu öğrendiğiniz zaman bir an önce alkol almayı bırakmalısınız. Hatta, bebek sahibi olmaya çalışmaya başladığınız ve döllenmenin başarılı olduğunu düşündüğünüz an alkolü bırakmak iyi bir fikir.
Ayrıca uzak durmanız gereken başka içecekler de var. Örnek olarak, zencefilli gazoz yüksek miktarda kinin içerir, gazlı içecekler de kafein ve fosforik asit içerebileceklerinden ve bunların da eti parçaladığı kanıtlandığından tüketmek iyi bir fikir değildir. Ayrıca çoğu gazlı içecek çok fazla şeker içerir, boş kaloriler alacağınız kilo miktarını gereksiz bir şekilde arttırır.
Barlar ve restoranlar meyve sularına ve maden sularına dayalı çeşitli içecekler sunarlar, o yüzden alkolden kaçınmak için sosyal hayatınızı tamamıyla iptal etmenize gerek yok. Ruh haliniz ve bebeğiniz için iyi olan, zencefilli, limonlu veya limon otlu içecekleri deneyin.
Eğer, çoğu hamile kadında olduğu gibi, hazımsızlık veya mide ekşimesinden şikayetçiyseniz rezene çayı yardımcı olabilir.
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
Cildinizi korumak
Eğer daha önce hassas veya kuru cilt sorunları yaşadıysanız hamilelik bunu daha kötü yapabilir. Etkili cilt bakımı için çeşitli ürünler bulunmaktadır: HiPP Mamasanft Hamile Masaj ve Bakım Yağı cildi nemli tutar ve esnekliğini artırır.
Ancak, eğer cildiniz konusunda hala endişeliyseniz ebenizden veya doktorunuzdan tavsiye alabilirsiniz.