Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 21. haftası: Bebeğiniz bir uyku/uyanma döngüsü geliştiriyor

21. haftada bebeğinizin boyutu

Bebeğinizin boyu 27 cm civarında, yani büyük bir havuç veya kuşkonmaz kadar.

350 gram ağırlığında (neredeyse bir patlıcanla aynı) yani yarım kilo ağırlığında olması fazla uzun sürmeyecek.

Bebeğinizin gelişimi

21. haftadaki ana gelişim bebeğinizin kafatası hatlarının oluşumudur. Kafası beklenen şekli aldıktan sonra, bu hatlar bebeğinizin doğumundan sonra netleşecek.

Bebeğiniz gelişimlerindeki çok önemli bir dönem olan uyku/uyanma döngüsünü geliştirmeye ve düzeltmeye devam ediyor.

Bir ultrason taraması rahimde nasıl bir uyku pozisyonu aldıklarını gösterecektir. Kafasının geriye düşüp düşmediğini, ellerini kafasını desteklemek için çenesine koyup koymadığını veya kafasını desteklemek için çenesini göğsüne koyup koymadığını görebileceksiniz.

21. haftada bebeğinizin uyku düzeni doğduğu zamanla aynı olacaktır. Şimdiden ses ve ışıktan etkileniyor. Bir diğer faktör de yeme alışkanlıkları: örneğin büyük bir yemekten sonra bağırsaklarınızın yaptığı ses bebeğinizi uyanık tutar ve uyumak yerine hareket etmesini sağlar.

Bebeğinizin yüz ifadeleri de bu hafta gelişiyor; kaşları şimdiden gelişti ve artık kirpikleri de görülebiliyor.

Cildi sıkılaşıyor ve iki ana katman olan üst derisi ve alt derisi oluşmaya başladı.

21. haftaya kadar anlamış olacağınız üzere bebeğiniz çok aktif: epey güçlü tekmeliyor, sık sık dönüyor, göbek bağına uzanıp çekiyor, başparmağını emiyor ve amniyotik sıvı yutuyor.

Sindirim sistemi suyu içerdiği diğer maddelerden ayırabildiği için artık tükettiği amniyotik sıvıyı işleyebiliyor. Artık aktif bir şekilde sindirim sistemini çalıştırırken hareket ettiğini görebilirsiniz buna rağmen 12 aylık olana kadar bağırsakları tam olarak gelişmeyecek ve yediği her şeyi sindiremeyecek. Bu doğduktan sonra sık sık karın ağrısı yaşayacağı ve gaz çıkaracağı anlamına gelir.

Bebeğinizin tat alma sinirleri ve tat alma organları, yemeklerin tadı sindirdikleri amniyotik sıvıya karıştığı için, sizin yediğiniz şeylerin tadını alabilecek kadar gelişti. Daha sonra bu tatları tabaklarında yemek gördüklerinde tanıyacaklar o yüzden diyetiniz ne kadar çeşitli olursa o kadar iyi olur!

Anne adayı için 21. hafta nasıldır?

21. haftadan itibaren bebeğiniz giderek daha çok hareket edecek, bu da haftalar geçtikçe hamileliği daha da zor bir hale getirecek. Şimdilik hareket ettiğini hissetseniz de hala aktivitelerinin belli bir işareti yok. Eğer hissediyorsanız içgüdüsel olarak bebeğinizle iletişim kurarak cevap vereceksiniz ve o bundan keyif alacak.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Çıkıntınız büyüdükçe siz de büyüyeceksiniz ve bu, zaten büyüyen rahminiz yüzünden yeri değişmiş olan, iç organlarınıza olan baskıyı artıracak. Bu büyüme, diğer organlarınız için azalan alan ve hormonlarınız ara sıra birkaç semptoma sebep olacak.

Bacaklarınıza kramp girmesi

21. haftada giderek daha çok magnezyuma ihtiyaç duyacaksınız. Bunu söylemenin bir diğer yolu da bacaklarınıza aniden ve acılı bir şekilde girecek kramplardır (özellikle kalflarınızda), bu da geceleri kaslarınız dinlenirken ve rahatlarken daha sık olur.

Bu semptomları en aza indirmenin ilk yolu kaslarınızı yeniden rahatlatmak için etkilenen bölgeye masaj yapmaktır ve artık yiyebileceğiniz her zaman magnezyum zengini yemekler yemeye çalışmalısınız.

Kabızlık ve gaz çıkarma

Rahminizin bağırsaklarına uyguladığı baskının sonucu olarak düzensiz bağırsak hareketleriniz olabilir. Bu çoğunlukla kabızlığa sebep olur ama 21. haftada acılı gaz çıkarma yaşamak nadir değildir.

Her gün içebileceğiniz çaylar vardır, HiPP’in organik rezene çayı gibi, bu da bağırsağınızı rahatlatarak hamilelik sırasındaki gaz çıkarmaya yardımcı olabilir.

Ancak kabızlıktan ve gaz çıkarmadan kaçınmanın ana yolu sıvı alımınızı artırmak ve lahana, fasulye, sarımsak ve soğan gibi yemeklerin tüketimini azaltmaktır, hepsi de gaz çıkarmaya sebep olabilir.

İdrar yolu enfeksiyonu

Hamileliğiniz ilerledikçe pelvisiniz genişleyecek ve açılacak, kaslarınız ve eklemleriniz rahatlayacak ve vücudunuzdaki mukoza zarı daha da hassas hale gelecek. Bu bakteri ve patojenlerin üretranıza girmesini kolaylaştıracak, bu da idrar yolları enfeksiyonuyla sonuçlanabilir.

21. haftada pelvisiniz soğuk havalara daha hassas olacak bu yüzden sıcak kalmaya ve tuvalete gerektiği kadar sık gitmeye önem gösterin. Çok fazla sıvı tüketmek de, idrar çıkaran organları (açık olmak gerekirse mesaneniz) “yıkamaya” yardımcı olduğu için ve orada olabilecek bakteri miktarını azalttığı için, idrar yolu enfeksiyonunu engellemenin etkili bir yoludur.

Ebe tavsiyesi

Olabildiğince çok pamuklu iç çamaşırı giymeye çalışın; diğer iç çamaşırları kadar süslü olmayabilir fakat havadardır, bu yüzden bakteriyel enfeksiyonlara ve mantar enfeksiyonlarına karşı korunmaya yardımcı olur.’ Dorothee Kutz, ebe.

Önemli tavsiyeler

  • Akşamları ağır yemeklerden kaçının – küçük, hafif yemekleri sindirmesi daha kolaydır. Her gün yeterli magnezyum aldığınızdan emin olun.
  • Bol miktarda lif almak, egzersiz yapmak ve yeterince sıvı içmek kabızlığı engellemeye yardımcı olacaktır.
  • Su içmek enfeksiyonları engellemeye de yardımcı olur.
  • Egzersiz yapmanın ve dinlenmenin arasında gidip gelin, ikisinden de bol bol aldığınıza emin olun.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Magnezyum eksikliği

Magnezyum ihtiyacı hamileliğin ortasında hızla arttığı için bu iz minerallerin alımını artırmalısınız. Magnezyum, aralıklı kas kramplarını engellemeye yardımcı olur ve kasılmaları azaltır bu da prematüre doğum riskinizi azaltacaktır. Eğer diyetinizde yeterince magnezyum almıyorsanız, doktorunuzdan size bir takviye için reçete yazmasını isteyin.

Demir seviyelerim ne olacak?

Çoğu hamile kadın bazen yorgun, halsiz ve güçsüz hisseder – bu hamileliğin normal bir kısmıdır ve endişelenilmesi gereken bir şey değildir. Aynı zamanda demir seviyelerinizin de çok düşük olduğu anlamına gelir. Demir seviyelesi, kanınızda oksijen taşımak (ve bundan dolayı bebeğinizin ihtiyacı olan besinleri alması) için hayati olduğundan sabit kalması gerekir.

Doktorunuz veya ebeniz kanınızdaki demir seviyesini HGB değeri olarak bir şey kullanarak hızlıca ölçebilir, bu da kanınızdaki hemoglobin (HGB) içeriğini ölçer. Bunu ilk randevunuzda ve sonrasında hamileliğinizin altıncı ayına başladığınızda daha sık olacak şekilde yapacaklar. Eğer değerleriniz çok düşükse, uygun bir takviye reçetesi alacaksınız. Takviyelerde kullanılmak için üretilen yapay demirin kabız ve siyah dışkı gibi dezavantajları vardır ama aynı zamanda bu yan etkileri olmayan doğal demir takviyeleri de vardır. Doktorunuzla veya ebenizle bunun hakkında konuşun.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.