Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 17. haftası: Bebeğiniz hızla büyüyor

17. haftada bebeğinizin boyutu

Doğmamış bebeğinizin boyu şu anda 11-12 santimetre arasında, bu da bir armut boyutu civarındadır. 100 gram ağırlığındadır, bu da ortalama bir armudun yarı ağırlığı civarındadır. 17. haftada bebeğinizin temel gelişimleri boyu, yüz özellikleri, refleksleri ve hisleridir. Yakında deri altı yağı olarak kilo almaya başlayacak, bu da doğum sonrası hayatta kalmak için hayatidir.

Bebeğinizin gelişimi

17. haftada bebeğinizin yüzü neredeyse tamamen oluşmuştur. Gözleri yüzünün kenarından ortasına geldi, burnu başlangıçtaki kıkırdaktan oluştu ve giderek daha da net hale geliyor.

Bebeğiniz artık koku alabiliyor, duyabiliyor ve tat alabiliyor. Vücudunun farklı yerlerindeki algılayıcı hücrelerin gelişimi, hissetmeye başladığı anlamına gelir. Artan farkındalığın sonucu olarak yüksek seslerden korkabilir, eğer bu dönemde bir ultrason taraması yaptırırsanız küçük vücudunun irkilmelerini görebilirsiniz. O yüzden gürültülü bir konsere gitmek veya sinemada bir aksiyon filmi izlemek iyi bir fikir olmayabilir.

17. haftada bebeğinizin algılayabileceği başka bir şey de aydınlık ve karanlıktır, güneşin karnınıza yansıdığı zaman olduğu gibi. Parlaklık ve sıcaklık dikkatini çekiyor ve buna cevap veriyor.

Anne adayı için 17. hafta nasıldır?

17. hafta hamile kadınlar için çeşitli duyguların olduğu bir dönemdir, ergenliğin duygusal hız trenine benzer. Bir çok şeyden ötürü endişelenmeniz normaldir. Sonuçta bu sizin için yeni bir zorluktur. Hem bebeğinizin sağlığına hem de doğduğu zaman aile olarak her şeye nasıl karşı çıkacağınıza odaklanacaksınız.

Çocuğuyla tanışmayı bekleyen ve aile hayatını planlayan kadınlar tarifsiz bir mutluluk yaşarlar. 17. hafta çoğu anne adayının gelecek planı yapmaya başladığı dönemdir. Anne olarak bebeğinizin gelişine hazırlanmak için sıkı çalışmaya ve gerekli ihtiyaçları edinmeye başlayacaksınız. 

Ebe tavsiyesi

'Elbette bebeğiniz için her şeyin kusursuz olmasını istiyorsunuz ama her şeyi tek seferde satın almanıza gerek yok! Kısmen erken olan bu dönemde düşündüğünüz kadar çok şeye ihtiyacınız yok. Bebeğiniz doğduğunda ve gerçekten ihtiyacınız olduğunda bir şeyler almaya vaktiniz olacak.’ Dorothee Kutz, ebe.

Gün içindeki hisleriniz rüyalarınızı da etkileyecek. Ayrıca size güçlü olduğunuza ve çocuğunuz için her şeyi yapabileceğinize dair güven verecekler.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Hamilelik beyni

Bir bardak çay yapıyorsunuz ve sonrasında telefonun çalmasıyla bölünüyorsunuz. Telefonu kapattığınızda çayı nerede bıraktığınızı unutuyorsunuz. Tanıdık geldi mi? Eğer öyleyse endişelenmeyin: bu insanların hamilelik beyni dediği şey, anne adaylarının sık sık yaşadığı unutkanlıktır. Fazla çalıştığınız için yaşanır. 17. haftada hepsini tek seferde kolayca işleyemeyeceğiniz çok fazla yeni duygu, his ve bilgi var. Bu geçici semptom hakkında utanmanıza gerek yok buna sonra güleceksiniz!

Bebeğinizin hareketlerini hissetmek

Eğer bu ikinci hamileliğinizse 17. haftada bebeğinizin hareketlerini hissedebilirsiniz. Eğer ilk çocuğunuzsa biraz daha beklemeniz gerekebilir. Yaşandığı zaman nasıl bir his olacak? En iyi gıdıklanma veya karıncalanma olarak tarif edilebilir ve bu giderek daha güçlenecek. Çoğu kadın için bebeğinin hareketini hissetmek bir sevinç anıdır.

Rahminiz büyüdükçe büyüyor

Rahminiz büyüdükçe, onu destekleyen bağ dokuların esnediğini hissedeceksiniz, bu da sürtme ve çekme hissine sebep olacak. Başka semptomlar olmadığı sürece endişelenecek bir şey yok. Ancak eğer düzenli acılar, kanama veya vajinal akıntı yaşıyorsanız çocuğunuz tehlikede olabileceği için hemen doktorunuzu ziyaret edin.

Büyüyen rahminizden kaynaklanan acıyı azaltmak, pelvik tabanınızı güçlendirmek ve o bağ dokuları rahatlatmak için yapabileceğiniz egzersizler var. Hatta sadece dışarı çıkıp dolaşmak bile sizin (ve bebeğinizin) daha çok oksijen almasına yardımcı olacağı için size çok iyi gelecektir.

Bacaklarınızdaki varisli damarlar

Bazı zamanlar bacaklarınızda, varisli damarlar görebilirsiniz. Bu tamamıyla normaldir ve endişelenmeye gerek yoktur; vücudunuzun yapması gereken çok iş var ve daha büyük miktarda kan pompalıyor (başka bir semptom da küçük burun kanamalarıdır). Biz kompresyon çorabı giymenizi öneriyoruz.

Karnınız daha da yuvarlaklaşıyor

17. haftada görüştüğünüz insanlar bebek beklediğinizi söyleyebilirler. İnsanlar hamile olduğunuzu anladıkça siz meraklı bakışların odağı olacaksınız.

Bu ay haftada 250 gram civarında kilo almaya devam edeceksiniz. Bu kilo alımı genel olarak rahminizin devamlı olarak büyümesinden, plasentadan ve amniyotik sıvıdan kaynaklıdır. 

Daha büyük göğüsleriniz, geniş kalçalarınız ve büyüyen karnınızın birleşimi artık hamile görüntünüz olacağı anlamına geliyor. Bu mutluluğunuzun bir yansımasıdır ve bebeğiniz doğduğu zaman onu emzirirken size fayda sağlayacaktır.

Önemli tavsiyeler

  • Düzenli pelvik tabanı antrenmanı önerilir.
  • Taze hava almak her zaman iyidir.
  • Taze malzemelerden yapılan hafif yemekler yiyin.
  • Arkadaşlarla vakit geçirmek ve beraber bir şeyler yapmak anne adayları için rahatlamanın iyi bir yoludur.
  • Bebeğinizin ilk kıyafetlerini almaya başlayın.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Pelvik tabanınız için hedefli egzersiz

Ebenize pelvik tabanınızı güçlendirmek için hangi egzersizleri yapabileceğinizi sorun. Gelecek aylarda katlanması ağır bir yük olacak ve bu egzersizler semptomlardan ve yan etkilerden kaçınmaya yardımcı olacaktır.

Varis damarlarınız var mı?

Bacaklarınızdaki varis damarlarını hamilelik için normal seviyede olup olmadığını söyleyebilecek biri tarafından kontrol ettirin.

Etkili ve sağlıklı beslenme

Ebenizden tercihen lifli ve besin değeri yüksek yemekler için basit tarifler isteyin.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.