Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 7. haftası: Artık her dört haftada bir sağlık taramasına gidebilirsiniz

7. haftada bebeğiniz 5 haftalıktır ve ikinci ayın ve hamileliğinizin ilk trimesterinin ortasındasınızdır.

7. haftada bebeğinizin boyutu

Bebeğiniz 5 milimetre civarında bir boyutta ve küçük bir yeşil bezelye gibi görünüyor. Bebeğiniz rahminize sıkıca gömülü durumdadır ve amniyotik kesenin içinde huzurludur. 7. haftada sahip olduğu alana karşı hala çok küçük.

Bebeğinizin gelişimi

Bebeğiniz çok hareket edecek, hareketleri daha çok düzensiz çırpınmalar gibi olacak. Ancak, gelecek haftalarda koordinasyonu gelişecektir.

Kalbi hızlı ve güçlü bir biçimde dakikada 150 civarında atıyor, vücudunda devam eden bütün süreçlerle başa çıkabilmesi için gerekli üstün bir gayret.

Eğer ikiz bekliyorsanız güçlü bir şekilde atan iki ayrı kalbi duyabilirsiniz. Buna rağmen, küçük vücutları birbirlerinin arkasında olacağı için, doktor ikisini birbirinden ayıramaz.

Kolları, elleri ve bacakları yavaş yavaş şekil almaya başladı. Bir ultrason ellerinde daha sonra parmakları oluşturacak küçük çıkıntılar gösterecektir.

Bebeğinizin kuyruğu da hala görülebilir, buna rağmen bacakları ve omurgası tamamen oluştuktan birkaç hafta sonra yok olacak.

Bu sırada kocaman kafasında yüzü oluşmaya başlayacak. Gözleri siyah noktalar gibi görünecek ve ağzının ve iki burun deliğinin açıldığını görebileceksiniz. Şu andaki küçük birer çukurlar bunlar ilerleyen dönemlerde burnun oluşacağı açıklıklar.

Ayrıca bebeğinizin artan ihtiyaçlarına yetişmek ve vücudunuzdan yeterince oksijen ve besin aldığından emin olmak için plasenta da gelişmeye devam eder. 7. haftada hamileliğinizin sonunda olacağı boyutun yarısı kadardır, 14. hafta civarlarında da doğum yaptığınızdaki şekilde, boyda ve ağırlıkta olacak.

Anne adayı için 7. hafta nasıldır?

Çoğu kadın ilk trimesterde vücutlarındaki hormonal değişimlerin sonucu olarak semptom yaşarlar. Semptomların şiddetine bağlı olarak sağlığınızı artırmanız için 7. haftada yapabileceğiniz bir sürü şey var.

Eğer semptomlar keyfinizi kaçırıyorsa, üçüncü ayda azalıp tamamen yok olmalarını dört gözle bekleyebilirsiniz. O zamandan itibaren hamile kadınlar genellikle çok daha iyi ve pozitif hissederler.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Ağrılı göğüsler

Göğüsleriniz büyümeye başladı ve bu da ağrımaya başlayacakları anlamına geliyor. Bu akşamları ve geceleri sorunlara sebep olabilir çünkü rahatça uzanabileceğiniz bir pozisyon bulmak genelde zor olur hatta bazen sadece yorganınızın ağırlığı bile göğüslerinizi acıtabilir. Sarılmak da genellikle acılı olabilir.

Kokuya duyarlılık

Kokuya duyarlılığın ve belli yemeklerden rahatsızlık hissetmenin doğanın anne adayının kendine ve çocuğuna zarar vermesini engellemek için bir yolu olduğunu biliyor muydunuz? Kendinizi ve çocuğunuzu tehlikeye atmanızı engellemek için, tüketmemeniz gereken maddeleri tüketmenizi engellemek için vücudunuz eski bir “tiksinme” refleksini kullanır.

Vajinal akıntı

Ayrıca vajinal akıntıda artış yaşayabilirsiniz. Eğer hiç kanama yoksa veya çok az varsa her şey olması gerektiği gibidir. Eğer kanama varsa ve şiddetli karın ağrıları yaşıyorsanız bunlar düşük belirtileri olabilir.

Emzirmeye hazırlık

Vücudunuz yağ hücrelerinden rezervini oluştururken kilo almaya başladınız; doğumun ve hemen sonrasının ihtiyaçları için hazırlanıyor. Ayrıca çocuğunuzu emzirebilmek için çok fazla (yağ) rezerve ihtiyacınız olacak. Emzirme dönemi annelerin son birkaç ayda aldığı kiloyu vermeye başladıkları dönemdir, bu da hem çocuğunuzun sağlığı hem de sizin sağlığınız için önemli bir dönemdir. Emzirme ayrıca kalp hastalığına, Tip-2 diyabete ve rahim kanseri de dahil birçok çeşit kansere yakalanma riskinizi azaltır.

Önemli tavsiyeler

Eğer emin olamadığınız herhangi bir şey varsa, sakin olun ve gerçekten vücudunuzu dinlemeye çalışın. Size verdiği sinyallere ve içgüdülerinize güvenin.

Favori taze meyve ve sebzelerinizden çokça yiyin; smoothie’ler özellikle önerilir.

Derinizin nefes almasına izin vereceği ve sizi sıkıştırmayacağı için olabildiğince çok pamuklu iç çamaşırı giymeye çalışın.

Özel bölgelerinizi temizlemek için sadece ılık su kullanın ve sabundan kaçının (koruma sağlayan ve sağlıklı vajinal flora oluşturmayan özel bir losyonunuz yoksa).

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

 

Yüzme havuzlarındaki patojenlere ve kimyasallara karşı koruma

Hamilelik sırasında vajinal bölgeniz normalden daha hassastır ve özellikle pH seviyeleri bu hassas bağın devam ettiğinden emin olmak için korunmalıdır. Ayrıca vajinanız patojenlere ve mantar enfeksiyonlarına karşı daha savunmasızdır.

Klor gibi yüzme havuzlarında kullanılan agresif maddeler bu dengeye zarar verebilir. Birçok kadının söylediğine göre iplik, patojenlere vajinaya giden kolay bir yol sunduğu için tampon sudaki kimyasallara ve patojenlere karşı güvenilir koruma sağlamıyor. Klor da ayrıca suyla beraber tamponun içine emiliyor, bu da vajinaya girebileceği ve vajinal zarı etkileyebileceği anlamına geliyor.

Buna rağmen vajinal zarınızı patojenlerden ve klordan koruyan özel tamponlar olduğu için yüzme tamamen yasak değil. Ebeniz veya jinekoloğunuz size daha fazla bilgi verebilir.

Homeopati yoluyla hassas tedavi

Hamile kadınların yaşadığı rahatsız edici semptomlar için doğal ve hassas tedavi metotları var. Bunlardan biri de, neredeyse hiç yan etkisi olmayan ve özellikle hamilelikte etkili olan, “benzer, benzeri tedavi eder” prensibi üzerine kurulmuş bir tedavi metodu olan homeopatidir. Doğal tıpta deneyimi olan bir ebeyle konuşun ve semptomlarınız için hangi tedavilerin kullanılabileceğini öğrenin.