Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 14. Haftası: Büyük soru – Kız mı Erkek mi?

14. haftada hamileliğinizin dördüncü ayını yarılamış oluyorsunuz ve artık ikinci trimesterdesinizdir.

14. haftada bebeğinizin boyutu

Bebeğiniz 8 cm boyutuna kadar büyüdü (şeftali boyutu civarında) ve ağırlığı yaklaşık 31 gram (yarım şeftali kadar).

Bebeğinizin gelişimi

Bebeğinizin yüz özellikleri gelişmeye devam ediyor. Kafası hala orantısız şekilde büyük ama büyümesi artık yavaşladı, böylece vücudu yeni doğan bebeğin vücuduna benzemeye başladı. Gözleri artık doğru pozisyonda yüzünün ortasında, kulakları da olması gereken yerde yani kafasının yanlarında ortadadır.

Kız mı erkek mi olduğunu bilmek istiyor musunuz? Ya da sürpriz mi olsun? Bu hafta jinekoloğunuz erkek mi yoksa kız bebek mi beklediğinizi söyleyebilecek. Eğer bilmek istemiyorsanız, bebeğinizin cinsel organı artık geliştiği için, bundan sonraki her ultrason taramasında doktorunuza söylediğinizden emin olun. Unutmayın ki her zaman bu seviyede bir ultrason ile söylemek mümkün değildir. Bu yüzden eğer doktorunuz bebeğinizin cinsiyetini söyleyemezse büyük bir hayal kırıklığı yaşamayın. Sürekli hareket ediyor bu da cinsiyeti saptamayı zorlaştırıyor, özellikle de bacakları önündeyse.

Bebeğiniz amniyotik sıvıyı içecek (yutma pratiği yapmak için), dışkılayacak ve neredeyse her üç saatte bir amniyotik sıvı kan dolaşımınız aracılığıyla değişecek. Ayrıca daha güçlü ve bilinçli halde başparmağını emerek refleksini geliştirmeye devam edecek, böylece doğduktan sonra emzirirken kusursuz olacak.

Anne adayı için 14. hafta nasıldır?

Ailenizin ve arkadaşlarınızın çoğu artık hamile olduğunuzu biliyor, bu da muhtemelen sizi rahatlatacaktır; bu kadar büyük bir haberi bu kadar uzun bir süre kendinize saklamak çok zordu. İşvereniniz 14. hafta civarında bilmelidir böylece sizin ve doğmamış çocuğunuz için yasal hükümler ayarlanabilir. Eğer serbest meslek sahibiyseniz bu korumaya sahip olmadığınızın farkında olmanız lazım. Bu yüzden kendi çalışma saatlerinizi ve çıkış tarihlerinizi ayarlamak, sağlık ve güvenlik yasalarına uyum sağlamak size kalmış. Dikkatli olun, huzurlu ve güvenli bir çalışma ortamınız olduğundan emin olun. Çalışma programınızı yeniden düzenleme fırsatını kullanın ve biraz daha fazla dinlenebilmek için kendinize daha çok mola verin ve istediğiniz zaman yemek yiyin. Eğer masa başında çalışıyorsanız tek bir pozisyonda oturmak zorunda kalmadan rahatça oturabildiğinize emin olun. Ayrıca krampları engellemek için ara sıra kısa egzersizler yapmak da iyi bir fikir. Son olarak da, yaptığınız her şey sizin sağlığınıza ve bebeğinizin gelişimine odaklanmış olmalıdır.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Kilo alımı

Kilo almaya devam edeceksiniz fakat net miktar her bir kadın için kesin olarak tahmin edilemez. 25. haftaya kadar haftada 250-300 gram civarında alacaksınız ve ondan sonra 40. haftaya kadar haftada 400-500 gram civarında olacak. Hamileliğinizin sonunda kilonuz aşağıdakilerden oluşacak:

Kan hacminiz: 1500-2000 gram
Doku suyu: 2000-3000 gram
Amniyotik sıvı: 1000-1500 gram
Rahminizin ağırlığı: 1000-1500 gram
Memelerinizin ağırlığı: 500-1000 gram
Yağ ve protein rezervleri: 1900 gram
Bebeğinizin ağırlığı: 3000-4000 gram
Yağ dokusu: 3500-5000 gram
Plasenta: 500-1000 gram

Bu değerler yaklaşık değerlerdir ve elbette her kadına uygun olmayacaktır ama hamilelik sırasındaki kilo alımınızı açıklayabiliyor.

Bebeğinizin hareketleri

Özellikle ilk hamileliğiniz değilse bebeğinizin karnınızda hareket ettiğini hissedebilirsiniz. Eğer ilk hamileliğinizse, biraz ara verin ve tamamıyla hareketsiz durmaya çalışın. Bir kelebeğin kanatlarını çırpması gibi hafif bir karıncalanma hissedebilirsiniz ve bu hareketler amniyotik sıvıda dalgalanmaya sebep olan bebeğinize aittir. Siz uyumak isterken bebeğinizin sürekli hareket ettiği, reflekslerinin pratiğini yaptığı ve sizinle iletişim kurmaya çalıştığı anda sabırlı olun ve unutmayın, şu anda istediğiniz bu olmasa da eninde sonunda karnınızın yeniden huzurlu ve sakin olmasını isteyeceksiniz.

Vücudunuz harikalar yaratıyor

Ağrıyan göğüsler ve sürekli canınızın bir şeyler istemesinin dışında 14. haftada başka büyük semptomlar yaşamıyor olmanız lazım. Eskiden olduğu kadar yorgun hissetmiyor olmanız gerek, buna rağmen hamileliğinizde önceki kadar güçlü hissetmiyor olabilirsiniz. Bu çoğu hamile kadının hevesini kırar ama unutmayın ki vücudunuz şu anda çift mesai yapıyor, ona yardım etmek için elinizden geleni yapın.

Artık prematüre doğum riski yok ama ani bir kanama başlarsa, ciddi bir şey olabileceği için hemen doktorunuza haber vermeniz gerekiyor. Bu hamileliğiniz boyunca geçerlidir.

Önemli tavsiyeler

  • Düzenli olarak küçük miktarlarda yemek yiyin ve canınız bir şey çektiğinde meyve yemeye çalışın.
  • Destekli pilates topları alabilirsiniz, bunlar sandalyeye oturmaktan daha rahat olabilir.
  • Sevdiğiniz bir kokulu aroma taşı alın. İstediğiniz her yere götürebilirsiniz böylece hiçbir zaman iyi hissettiren bir kokudan mahrum kalmazsınız.
  • Her zaman yanınızda sevdiğiniz çayın olduğu bir termos veya su şişesi bulundurun, bu da günlük 2 litre su içmeniz gerektiğini hatırlatarak yardımcı olacaktır.
  • Soğuk veya ılık bir duş sabah ilk hissedeceğiniz halsizliği atmanıza yardımcı olabilir. Sadece sizi uyandırmakla kalmayacak aynı zamanda çatlak oluşumunu engellemeye yardımcı olacak.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Tıbbi dil

Doktorların birbiriyle konuşurken kendi dilleri vardır ve bunu takip etmek çoğunlukla zordur. Utangaç olmayın; bu kelimeyi ya da şu kelimeyi kullanırken ne demek istediğini sorun. İçinizin rahat olması için her bir detayı bilmek istiyorsanız lütfen sorun.

 

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.