Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 38. haftası: Bebeğiniz için son hazırlıkları yapmanın zamanı

38. hafta başladığında hamileliğinizin onuncu ayının ikinci haftasındasınız. Hayatınızda çok fazla şey değişti ama bebeğinizle tanışacağınız zamanı beklemenin neşesi kadar güzel bir duygu yok.

38. haftada bebeğinizin boyutu

Bebeğiniz 1 cm daha uzadı ve artık 49 cm uzunluğunda, bir kuzukulağı sapı kadar büyük. Artık 3096 gram ağırlığında yani 3 kilodan fazla ve hızlıca doğum uzunluğuna ve ağırlığına yaklaşıyor.

Bebeğinizin gelişimi

Bebeğinizin kafası biraz daha büyüdü ve artık çapı 32 cm civarında. Doğumdan önce sahip olduğu akciğerlerini ilk kez nefes alacağı dramatik ana hazırlanmak için kullanacak: vücudunuz şu anda kortizon üretiyor, bu da ilk nefesini alacağı zaman akciğerlerinin tamamen açılmasına ve birbirlerine yapışmamasına yardımcı oluyor. O andan itibaren bebeğiniz bağımsız bir şekilde nefes alabilir ve rahim dışında hayatta kalabilir.

38. haftada bebeğiniz çok hareket etmeyecek. Bu kısmen çok fazla alanı kalmamasından ama ayrıca dinlenmesi ve doğuma hazırlanması gerektiği içindir. Yalancı doğum bebeğinizi pelvisinizin dibine doğru hareket ettirip doğum pozisyonuna geçirmiş olmalı fakat bazı bebekler bunu yapmayı beceremez ve dış yardıma ihtiyaç duyabilir.

Bu dönemki randevularınızda doktorunuz eğer gerekliyse plasentanın yapması gereken her şeyi yaptığından emin olmak için ultrason kullanabilir. Örneğin hala bebeğinize ihtiyacı olan her şeyi sağlayıp sağlamadığını, eğer sağlamıyorsa doktorunuz durumu değerlendirdikten ve riskleri, faydaları, devam eden sağlıklı gelişimini değerlendirdikten sonra doğumu başlatıp başlatmayacağına karar verebilir.

Ayrıca doktorunuz doğum için tahmini bir tarih verebilir. Eğer yakınsa ve CTG zaten kısa, düzensiz kasılmalar hissettiğinizi netleştirirse doğumu başlatmak iyi bir fikir olabilir. Bu bebeğinizin durumuna ve hayati belirtilerine bağlıdır. Doğumu başlatmanın doğal, nazik yolları vardır, rahminiz bunlara olumlu tepki verecek ve bebeğinizin zamanı geldiğinde pelvik halkanıza doğru ilerlemesine teşvik edecektir.

Anne adayı için 38. hafta nasıldır?

Gecikme neredeyse dayanılmaz olacaktır, sizi uykusuz ve asabi yapacaktır. Bebeğinizin pelvik tabanınıza uyguladığı baskı bel ve karın ağrısına sebep olmaya devam edecek bu da sinirlerinizi altüst edecektir. Eşiniz için de neredeyse aynı olacaktır. Özellikle bu ilk çocuğunuzsa ne zaman olacağını o da bilmediğinden çoğu baba adayı bu dönemde savunmasız hisseder. Bütün bu stres altında doktorunuzun ona ihtiyacınız olduğu her zaman yanınızda olacağını unutmayın. Ayrıca size düzensiz kasılmaların bebeğinize nasıl etkileri olduğunu ve doğuma başlama sürecinde ne anlama geldiğini söyleyebilir.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Vücudunuz doğuma hazırlanıyor

Eğer vücudunuz doğuma hazırsa müköz tıkacınız gevşer. Hamileliğiniz boyunca rahim ağzınızı “mühürledi” ve hiçbir bakterinin rahminize girmediğinden emin oldu. Gevşediği zaman artan bir beyaz akıntı fark edersiniz (bu da az bir miktarda kan içerebilir), buna genellikle “nişan gelmesi” denir. Bu yaşandığı zaman doğum işlemi genellikle 24 saat sonra gerçek doğumla başlar, bu da doğumun kendisinden önce birkaç gün sürer ve düzensiz kasılmalar içerir.

Diğer belirtiler mide ekşimesi, bulantı, ishal ve yoğunluk olabilir. Vücudunuz sizi doğum yapmaya hazırlıyor ve kendini “arındırmaya” başlıyor. Yorgun hissetmek vücudunuzun size dinlenmeniz ve düşüncelerinizi toparlamanız gerektiğini söyleme yoludur.

38. haftada vücudunuzu dinlemelisiniz, yaşadığınız semptomlara dikkat etmelisiniz ve rahatlamalısınız. Hamileliğinizin son birkaç gününün keyfini çıkarın. Çok geç olmadan siz ve eşiniz ailenizin yeni üyesini karşılayacaksınız. 

Ebe tavsiyesi

‘Her şey biraz daha çaba gerektirse de bebeğinizi beklediğiniz bu zamanın tadını çıkarmaya çalışın. Size yardımcı olabilecek ve yüzünüze bir gülücük konduracak şeyler düşünün.’ Dorothee Kutz, ebe.

Önemli tavsiyeler

  • Eğer düzensiz kasılmalar yaşıyorsanız banyo yaparak gerçek olup olmadıklarını kontrol edin! Pratik kasılmalar hafiflerken gerçek kasılmalar ılık suda yoğunlaşır.
  • Bulantı hissetseniz bile dengeli bir diyet ve küçük yemekler yemeye devam edin.
  • Yeterince demir aldığınızdan emin olun. Doğumda ve doğum sonrası periyodunda kaybettiğiniz kan vücudunuzun demir seviyelerini epey düşürecek.
  • Eğer aşırı veya devamlı yorgun hissediyorsanız demir seviyelerinizi tekrar kontrol ettirmek için doktorunuzu görün.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Bebeğim dönmek istemezse?

Bazı bebekler 36. haftada doğum pozisyonuna dönmekte sorun yaşar. Bunun bebeğin hasta veya engelli olmasından anne adayının zihinsel olarak aşı yüklenmesine kadar bir çok sebebi olabilir ve bebeğin doğuma hazırlanmasını engelleyebilir. Eğer bebeğinizin bir hastalığı veya engeli varsa sezaryen doğum genelde doğum için en iyi yöntemdir. Ancak bazen bebeğinizin doğum pozisyonuna geçmemesi için belli bir sebep olmaz. Eğer öyleyse modern doğum tıbbının bebeğinizin dönmesi için bir sürü metodu ve tekniği vardır (bunların da 34. haftada kullanılması gerekir) ve doktorunuz bu durumda yardım etmek için gerekli bilgiye ve yeteneğe sahiptir.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.