Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 13. haftası: Bebeğiniz eşsiz bir insana dönüşmeye başlıyor
Genel olarak, vücudunuz değişen hormon seviyelerine adapte oldu. İlk üç ayda yaşadığınız semptomlar yok oldu ve artık hamileliğinizin keyfini tamamıyla çıkarabileceksiniz. Bebeğiniz artık 12 haftalık yani hamileliğinizin üçüncü ayındasınız ve ilk trimestrenin son haftasındasınız.
13. haftada bebeğinizin boyutu
Bebeğiniz artık boyut olarak 6-7 cm arasında, yani yaklaşık olarak bir kivi kadar büyük. Ağırlığı 20 gram civarında, neredeyse bir çilekle aynı.
Bebeğinizin gelişimi
13. hafta bebeğiniz için özel bir büyüme atılımını temsil eder. Hiç durmadan uzarken, vücudu yavaş yavaş şekil alıyor ve oranı eşitleniyor. Böylece daha fark edilebilir insan özellikleri geliştiriyor ve yeni doğan bir bebeğe benzemeye başlıyor. Küçük yüzü sizden ve partnerinizden aldığı genetik bilgilere göre gelişmeye devam ediyor, böylece görüntüsünün ikinize de benzediği farkedilecek.
Pankreasları artık insan vücudunun şekeri parçalamak için ihtiyacı olan insülini üretiyor.
13. haftada bebeğinizin bağırsakları yerini aldı ve maddelerin içlerinden geçmesi için hazırlanıyor. Amniyotik sıvıyı yutmaya başladığı için bu dışkı çıkarmaya başlayacağı anlamına geliyor.
Rahminizde hala bebeğinizin etkileyici jimnastik hareketleri yapması için bolca alan var ve emme refleksinin alıştırmasını da başparmağını emerek yapacak. Git gide daha çok karın duvarına doğru dönecek, dışarıda ne olduğunu hissedecek ve sizden gelen uyarıcılara cevap verecek. Belki de sezgisel olarak ellerinizi göbeğinize koymanızın sebebi budur.
Anne adayı için 13. hafta nasıldır?
Canınızın istediği şeyleri yemenize engel olmanıza gerek yok, genel olarak dengeli bir beslenme düzeni uyguladığınız sürece istediğiniz her şeyden biraz yiyebilirsiniz!
İlerisini düşünmek ve her şeyin nasıl olacağını planlamak için hala çok vaktiniz var; bebeğinizi mutlu bir şekilde kollarınıza almanıza 27-29 hafta daha var. Eğer hamileliğiniz bir kitap olsaydı üçte birini okumuş olacaktınız.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Düşünceler kasırgası
Şu anda kafanızdan bir sürü şey geçiyor olacak ve hamilelik hakkında düşünmeyi bırakamayacaksınız. Anne olmuş kadınların tecrübelerinden yararlanmak ve düşünce süreçleri hakkında bir fikir sahibi olmak isteyeceksiniz. Üstesinden gelmeniz gereken başka bir şey de hamile olduğunuzu bilen insanların tepkileridir, bu da hassas ve coşkulu olacak ve bütün argümanları, düşünceleri sizin üstünüzde bir etki yaratacaktır.
Zihninizin ve vücudunuzun size ne anlatmaya çalıştığını dinleyin ve düşüncelerinizle yalnız kalmak için düzenli zaman ayırın. Ellerinizi göbeğinize koyarak bebeğinizle iletişim kurmayı unutmayın; artık hissedebilir ve cevap verebilir.
Ne yazık ki, buna rağmen hareketlerini birkaç hafta içinde hissedemeyeceksiniz. İlk bebeğini bekleyen anneler bebeklerinin hafif hareketlerini 18. hafta civarında hissetmeye başlarlar.
İlk birkaç haftanın semptomları hafifleyecek
Bütün bu dış etkiler size zarar verebilir, bu yüzden çok daha iyi hissetmeniz ve hamileliğinizin ilk birkaç haftasındaki semptomların büyük oranda yok olmuş olmaları iyidir. Ancak, hala karnınızda zaman zaman hafif bir çekme hissi hissedebilirsiniz (çünkü rahminiz sürekli büyüyor ve rahminizi destekleyen yuvarlak bağdokular esniyor) ve göğüsleriniz de hassas ve acılı hissetmeye devam edecek.
Neyse ki, her iki semptomu da rahatlatmanın basit ve hassas yolları var. En çok işe yarayanlardan biri sakin ve rahat kaldığınızdan emin olmaktır; her zaman popüler olan yoga veya spesifik hamilelik egzersizleri bu durumda yardımcı olabilir. Neyin size yardımcı olduğunu ve doğru dengeyi sağladığını öğrenmek iyi bir fikirdir.
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
Detaylı teşhis
Muayene sırasında doktorunuz bebeğiniz çeşitli yerlerine dikkat edecektir. Gelişiminin artık ölçülebilir, önemli bir kısmı nukal taramadır. Gelecek haftalarda doku sıvılarının biriktiği boyun fisürü tamamen yok olacak. Doku sıvısı miktarı, bebeğinizin kalp rahatsızlığı ve down sendromu gibi problemleri olup olmadığını gösterir. Ancak bu test rutin değildir bu yüzden daha fazla bilgi almak istiyorsanız doktorunuza danışın.
Saçınızı boyamak
Gitgide daha çok kadın hamilelik sırasında saç boyamanın sıkıntıları ve boyaların içindeki toksik kimyasallar hakkında farkındalık kazanıyor. Buna rağmen çoğu kadın saçlarını boyamanın ve perma yaptırmanın zararsız olduğunu düşünüyor, kafa derisinin yüksek emilim kapasitesinden dolayı Almanya’daki Straubing kadın kliniği buna karşı çıkıyor. Kafa derisi zararlı toksik maddeleri çok iyi emdiği ve kan dolaşımınız aracılığıyla bebeğinize aktarabileceği için hamileliğinizin ilk üç ayında boyalardan ve permalardan uzak durmanız tavsiye edilir. Doğal saç boyaları iyi bir tavizdir (buna rağmen ne yazık ki aralarında sarı yok) ve diğer bir seçenek de kafa derinize 2 cm’den daha yakın olmayan saç uçlarınızı boyamaktır.
Ev temizlik ürünleri
Eğer evde kullandığınız malzemelerinin güvenli olup olmadığından emin değilseniz yapabileceğiniz en iyi şey ev temizlik ürünlerindeki hangi maddelerin embriyo veya fetüse zarar verebileceğini söyleyebilecekleri için doktorunuza veya ebenize danışmaktır. Eğer hala ikna olmadıysanız doğal, organik temizlik malzemelerine geçin (bu bebeğinize uzun vadede yardımcı olacak) veya toksik kimyasalların embriyolar üzerindeki etkilerini araştıran bir enstitüyle iletişime geçin. Söz konusu kimyasalların etkileri ve onlardan nasıl kaçınabileceğinize dair en doğru bilgileri vereceklerdir.
Diğer kimyasallar
Aynısı bahçede kullandığınız ürünler için de geçerlidir, pişman olmaktansa güvende olmak daha iyidir: kimyasal otkıranlardan kaçınılması muhtemelen iyi bir örnektir. Bebek gelmeden önce iç dekor değişikliği yapma ihtimaliniz yüksekse kimyasal duvar boyaları veya ahşap cilası yerine balmumu veya toz tebeşir gibi doğal ürünleri kullanmalısınız.