Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 16. haftası: Bebeğiniz artık dokunuşunuza cevap veriyor

16. haftada bebeğinizin boyutu

Bebeğinizin boyu artık 10.8 ile 11.6 santimetre arasında ve ağırlığı 80 - 110 gram arasında. Hamileliğin her döneminde olduğu gibi boyu ve ağırlığı genlerine bağlı.

16. haftada fetüs bir nar kadar büyüktür, hala kolayca avucunuzun içinde tutabilirsiniz. Bebeğiniz dünyaya gelene kadar rahminizde sürekli artan bir hızla büyüyecek ve gelişecek.

Amniyotik sıvıdan korunan bebeğiniz çok aktif ve sahip olduğu alanı takla atmak için kullanıyor. Bacakları artık kollarından daha uzun ve mutlu bir şekilde amniyon boşluğunda durmadan bir o yana bir bu yana sallanıyorlar. Hatta neredeyse sürekli hareket ediyorlar, hala fazlasıyla hissedemiyorsunuz çünkü amniyotik sıvı hareketlerinin etkisini hafifletiyor. Gelecek birkaç hafta içinde hareketlerini ve tekmelerini daha çok hissetmeye başlayacaksınız.

Bebeğinizin gelişimi

Bebeğinizin eklemleri ve kasları artık doğru yerlerinde olmalılar. Sinir sistemi zaten çevresinden uyarıcı almaya başlamıştı, ellerinizi karnınıza koyduğunuz zamanki gibi. Sıcaklığın kaynağı oldukları için ellerinize doğru hareket ederek tepki gösterecekler.

Ayrıca bebeğiniz başparmağını çok daha fazla emecek, hala doğumdan sonra ihtiyacı olan besinleri anne sütünüzden almak için hayati olan emme refleksi alıştırması yapıyor.

Hıçkırıklar da rahim dışındaki hayat için bir tür alıştırmadır. Solunum sistemini kontrol edebilmek için bebeğiniz nefes alma pratiklerini hamilelik sırasında amniyotik sıvı yutarak yapıyor. Bu, gelecekte akciğerlerini orada olmaması gereken su, süt ve toz gibi maddelere karşı korumaya yardım edecek önemli bir reflekstir.

Bu olağanüstü olay ultrasonda net bir şekilde görülür; başparmağını ağzında ve küçük vücudunun hıçkırmasını görmek ebeveyn adayları için her zaman duygusal bir andır. Daha sonra hıçkırıklarını hissedebilecek ve görebileceksiniz.

Ultrason taramaları

Sağlıklı bir hamilelikte iki veya üç tane tarama sağlıklı bir hamilelikte yeterlidir. Eğer doktorunuz fazladan tarama yapmaya karar verirse sizinle konuşur. Mevcut sağlık sigortanızın bu işlemleri karşılayıp karşılamadığını kontrol edin.

3D ultrason detaylı teşhisler için kullanılır. Bu döneme kadar bir tane yaptırmış olabilirsiniz. Beklenen gelişimlerden sapmaları ve potansiyel riskleri tespit etmek ve erkenden önlem almak için kullanılır.

Çoğu durumda tamamıyla ihtiyati bir tedbirdir ve endişelenmek için bir sebep yoktur. Temel öneri olabildiğince az ultrason taraması yaptırmaktır böylece bebeğiniz sadece gerekli olduğu kadar ultrasonik radyasyona maruz kalır.

Anne adayı için 16. hafta nasıldır?

Tartınız açık bir şekilde bu ay biraz kilo aldığınızı gösterecektir. Bu hamileliğinizin her ayında beklenen bir şeydir hatta hayatidir.

Ancak hamileliğinizin ortalarında (16. hafta gibi) normal bir şekilde hareket edebileceksiniz. Hala tatile bile gidebilirsiniz ama yine de jinekoloğunuza danışmak en iyisidir.

Kişisel sağlığınıza ve formunuza bağlı olarak 16. haftada hala yapmaktan zevk aldığınız her şeyi yapmaya devam edebilirsiniz, ister yurt dışı seyahati (uçuş da dahil), ister yürüyüş, ister spor yapmak, ister yüzmek. Ancak ekstrem sporlardan kaçınmak sizin durumunuzda en iyisidir.

Arabayla seyahatte kemerinizin göğüslerinizin arasında ve karnınızın altında kasık kemiğinizin üstünde olduğundan emin olun. Hassas dokunuzu ve bebeğinizi korumanın en iyi yolu budur, kemeri tam olması gereken yerde tutan özel aletler vardır. Kompresyon çorapları da önerilir.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

16. haftada ara sıra karnınızda hafif bir çekme hissedeceksiniz, bu rahminizin büyüdüğünün bir işaretidir. Bu dönemde kasık kemiğinizin üstünde iki parmak civarında bir genişlikte olacağı için eğer öne doğru eğilirseniz fundusunuzu (rahminizin tepesi) hissedebilirsiniz.

Sırt ağrısı

Ayrıca sırtınızda bir ağrı hissedebilirsiniz. Bu ağrı rahminizi destekleyen yuvarlak bağ dokulardan dolayı olur ve bu dokular da bebeğinize ev sahipliği yapmak için büyüyen rahminizden dolayı şu anda çok baskı altındadır. Bağ dokular esnediği ve rahminizin artan boyutuna alıştığı için bir süre sonra bu sırt ağrısı hafifleyecektir.

Kaşınan karın, memeler ve uyluklar

Karnınız, göğüsleriniz ve uyluklarınız gibi vücudunuzun en çok baskı altında olan yerlerini kaplayan derilerde kaşıntı hissedilebilir. Yüksek kaliteli bir yağ veya uygun bir nemlendirici uygulanarak kaşıntı giderilebilir.

Ağrıyan göğüsler

Göğüsleriniz ağrılı ve acılı hissetmeye başladığı zaman, birkaç damla kolostrum (anne sütünün ilk hali) göğüs uçlarınızdan sızabilir. Bu iyi bir işarettir, göğüslerinizin emzirmeye hazırlandığını gösterir. Kolostrum, cildinizi yumuşatan süt proteini içerdiği için aynı zamanda yukarıda bahsedilen kaşıntıyı da azaltmaya yardımcı olur.

Karnınız büyüyor

Artık karnınızın büyüdüğü iyice belli oluyor. Pantolonlarınız ve etekleriniz giderek daha da dar olacak. Herhangi bir pantolonun bel kısmını genişleten dahiyane ilaveler satın alabilirsiniz. Ancak bu uzun süre işe yaramayacaktır o yüzden gardırobunuzu hamilelik kıyafetleriyle doldurmanın vakti geldi. 

Cildinizdeki ve saçlarınızdaki değişim

Yüzünüzdeki bazı yerlerin biraz karardığını fark edebilirsiniz, bu değişen hormon seviyelerinizden kaynaklıdır ve doğumdan sonra normale dönecektir. Saçınız ise renk olarak koyulaşabilir.

Ebe tavsiyesi

Güneşten korunduğunuzdan emin olun, kararmış olan bölgeler eğer korunmazsanız daha da kararabilir.’ Dorothee Kutz, ebe.

Önemli tavsiyeler

  • Rahat hamilelik kıyafetlerine tutunun.
  • Arabayla seyahatte kemerin göğüslerinizin arasında ve karnınızın altında olduğundan emin olun.
  • Düzenli olarak balık yemek ihtiyacınız olan iyodu almanıza yardımcı olacaktır.
  • Rahatlatıcı bir tatilin tam zamanı.
  • Vücudunuzun masaja ihtiyacı olan ağrılı bölgelerine masaj yağı sürün. 

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Seyahat ve yurt dışı tatili

Eğer bebek gelmeden önce tatile çıkmak istiyorsanız doktorunuza nereye gideceğinizi ve ne yapmayı planladığınızı söylemek en iyisidir. Bu sayede neyin iyi neyin kötü bir fikir olduğuna dair size tavsiye verebilir. Eğer uçuş yapmak istiyorsanız bazı hava yolu şirketlerinin sizi uçağa almadan önce bir doktor sertifikası istediklerini unutmayın. Doktorunuzdan veya jinekoloğunuzdan bir tane alabilirsiniz.

Kediniz varsa enfeksiyonlara karşı korunma

Kediniz varsa riskleri en aza indirmek için neler yapabileceğinizi öğrenin (bunu zaten düşünmüş olabilirsiniz). Kediler sizin ve bebeğiniz için tehlikeli olabilecek bir enfeksiyon olan toksoplazmoz yayabilir.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.