Hamilelik haftaları:
20. haftada bebeğinizin boyutu
Bebeğinizin boyu 16-20 cm arasında, yani bir patlıcan kadar büyük. Şu anda ağırlığı 250 ile 290 gram arasında, bir paket tereyağı civarında ve bu kadar hafif olması etrafta istediği gibi dolaşmasına izin veriyor.
Bu onun için her çeşit hareketi öğrenmesi, denge duyusu geliştirmesi ve vücudunun yerçekimi merkezini keşfedip belirlemesi için önemlidir.
Bebeğinizin gelişimi
Bebeğiniz şu anda motor becerilerini pratik yapıyor, bu da etrafta döndüğü ve takla attığı için amniyotik sıvıyı dalgalandırıyor. Amniyotik sıvının hacmi bebeğiniz büyüdükçe hamilelik boyunca artıyor, bu da karnınıza uygulanabilecek herhangi bir baskıya karşı koruyor.
Etrafta dolaşmak için kollarını kullanıyor ve emekliyor, bu da doğduğu zaman annesinin göğsüne ulaşıp süt üretiminizi tetiklemek ve yemek almak için önemlidir. Bebek genelde kollarında tutabilmesi için hemen anneye verilmesine rağmen bu refleks gelişimlerinin hayati bir kısmıdır. Bebeğin annesinin göğsüne emeklemesi temel bir insan içgüdüsü olmuştur ve bebeğin rahmin dışındaki ilk birkaç haftasında ve ayında hareket çeşitliliğini pratik yapmasına ve artırmasına yardımcı olduğu için önemlidir.
Ayrıca 20. hafta bebeğinizin kaşlarının gelişmeye başladığı zamandır, bu da hayatının sonuna kadar kalacaktır. Göz kapağını hareket ettirebilir buna rağmen gelecek birkaç hafta kapalı tutacak.
Bu haftaki bir başka gelişim de bebeğinizin hafızasıdır. Bundan sonra rahimdeyken duydukları belli sesleri veya müziği doğduktan sonra da tanıyabilecek. Bu yüzden, rahimden çıktıktan sonra tanıyabileceğinden ve duyduğu zaman daha iyi uyuyacağından akşamları bebeğinize şarkı veya ninni söylemeye başlamak isteyebilirsiniz.
Eğer 19. ve 21. hafta arasında ultrason taraması yaptırırsanız doktorunuz bebeğinizin uzuvlarına ve iç organlarına iyice bir bakacaktır. Küçük kalbinin attığı açık bir şekilde görülebilecektir. Beyni en önemli bölgelerinin net bir şekilde görülebileceği kadar gelişti. Ayrıca doktorunuz böbreklerinin anatomik olarak doğru yerde olup olmadıklarını ve bağırsaklarının maddeleri geçirmesine izin verip vermediğini kontrol edecektir.
Anne adayı için 20. hafta nasıldır?
Eğer zaten anneyseniz bebeğinizin çevik hareketlerini nazik bir karıncalanma olarak büyük ihtimalle hissetmişsinizdir. İkinci veya üçüncü hamileliğinde olan kadınlar buna daha önce hiç yaşamamış kadınlara göre daha hassastırlar.
İlk defa anne adayı olanlar biraz daha sabırsız olmaya ve bebeklerinin ilk hareketlerini ne zaman hissedeceklerini sormaya daha yatkın oluyorlar. Aslında gerçekleşti ama siz hissetmediniz çünkü çok hafifti ve tanımlayamadınız.
Eğer bu ilk hamileliğinizse bebeğinizin ilk hareketlerini 20. ve 24. haftalar arasında bir yerde hissetmeye başlayacaksınız. 20. hafta etrafta daha çok dolaşmaya başladıkları zamandır o yüzden hissetmek için çok fırsatınız olacak çünkü hareketleri amniyotik sıvıda dalgalanmalara sebep olacak. İlk hissedeceğiniz şey kabarcıklı olabilir, bu da amniyotik sıvının etrafta dolaşmasından kaynaklı.
Karnınızda sabun köpüğünün patlaması veya bir kelebeğin kanatlarını çırpması gibi de hissettirse rahminizdeki bu nazik “tekmeler” hamileliğinizin en heyecanlı hareketlerinin bazıları olup sonsuza kadar sizinle beraber kalacaktır.
Eğer plasenta rahminizin önüne doğruysa veya karın duvarınız biraz kalınsa bebeğinizin sesleri “boğuk” olacak ve biraz daha sonrasına kadar hissedemeyeceksiniz. Henüz hareket ettiğini göremeyeceksiniz veya ellerinizi karnınıza koyduğunuzda hareket ettiğini hissedemeyeceksiniz.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Son birkaç haftadır yaşadığınız hormonal değişimlerin sonucu olarak çeşitli semptomlar yaşayacaksınız ve vücudunuz tedbir amaçlı önlemler alacak.
Artan vajinal akıntı
Ara sıra vajinanızda artan akıntı fark edeceksiniz. Bu vücudunuzun vajinayı “temizleme” yoludur ve hamilelik sırasında doğum kanalını temiz ve bakterisiz tutmak için çok önemlidir. Bunu daha çok sıvı üreterek yapar, bu da vajinanızdaki herhangi bir patojeni “alır” ve böylece vücudunuzun dışına taşır.
Bu sırada bebeğiniz müköz tıkaç tarafından korunur, bu da güvenli bir şekilde rahim ağzınızın girişinde durur ve patojenlerden korumak için sıkı çalışır. Hala vajinanızın bakteriyel dengesinin bozulmasından veya semptom gelişmesinden sorun yaşama ihtimali var. Özellikle, hamilelik vajinal mikozis olarak da bilinen mantar enfeksiyonu ihtimalini artırır. Bu yüzden halka açık tuvaletleri kullanırken ve yüzerken çok dikkatli olun. Akıntınız her zaman süt beyazı veya beyaz olmalı ve nötr bir kokusu olmalı. Eğer renk veya koku değişirse topak topak olur veya kaşıntı hissettirir, bir an önce doktorunuzu veya ebenizi ziyaret edin.
Bel ağrısı, karnınızda çekme hissi ve cilt tahrişi
Bu semptomlar kaslarınızın, tendonlarınızın ve derinizin artan iş yükünden kaynaklıdır yine de bunları uzun süre yaşamayabilirsiniz ve şiddet olarak çeşitlilik gösterebilirler.
Semptomları en aza indirmenin iyi yolları düzenli egzersiz yapmak, objeleri düzgün kaldırmak ve taşımak (zorunda olduğunuz zaman), iyi bir duruş sahiplenmek ve gün içinde ihtiyacınız olan molaları vermektir.
HiPP Mamasanft Hamileler İçin Çatlak Önleyici Krem gibi cildiniz tarafından nazikçe emilen bir kremle cildinizi şımartabilir ve sıkılaştırabilirsiniz. Kremi duştan veya banyodan hemen sonra cildiniz hala nemliyken uygulayın.
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
Hangi sporları yapabilirim?
Sizin ve bebeğiniz için hangi sporların ve antrenman seviyelerinin uygun olduğu konusunda net olmak çok önemlidir ve kısmen hamileliğinizden önce ne kadar spor yaptığınıza bağlıdır. Eğer öncesinde hiç spor yapmadıysanız hamilelik sırasında dayanıklılığınızı ve kuvvetinizi geliştirecek bir şeyin aksine yoga gibi biraz daha nazik ve kaslarınızı güçlendirecek bir aktivite bulmalısınız.
Diyabeti engellemek
Eğer ailenizde diyabet (özellikle Tip-1 diyabet) varsa doktorunuzla bunun hakkında konuşun.
Diyabetin net belirtiler ve semptomları var, bu yüzden anne adayları idrarlarını düzenli olarak test ettirmelidir. Eğer sonuçlar diyabet ihtimali gösteriyorsa doktorunuz şüphelerini onaylamak veya reddetmek için başka bir test daha yapacaktır.
Eğer erken teşhis konulursa hamilelikte diyabet kolayca tedavi edilebilir ve hızlıca geçer. Eğer ileri bir seviyeye kadar teşhis konulmazsa bebeğiniz için ve sonuç olarak sizin için de komplikasyon riski vardır.
Hamileliğim sırasında semptom yaşarsam ne yapmalıyım?
Eğer semptom yaşıyorsanız ya da enfeksiyonunuz varsa ve ilaç almak istiyorsanız doktorunuza doğru ilaçları sorun. Bazı ilaçların hamile kadınlar tarafından kullanılmasına izin verilmezken bazı ilaçlar hamileliğin sadece belli dönemlerinde kullanılabilir.
İnsan vücudunda çeşitli faydalı etkileri olabileceği için doğal, bitkisel çözümler arayışınızda rahat olun. Doğal maddelerin bebeğiniz üzerindeki etkilerini doktorunuza sormayı hiçbir zaman unutmayın.