Bebeğimin Ne Kadar Uykuya İhtiyacı Var?

Her çocuğun kendi bireysel uyku, yeme alışkanlığı ve isteği vardır. Özellikle yeni doğan bebeklerin ilk birkaç hafta boyunca gündüz veya gece anlayışı yoktur. Bu anlayışın geliştirilmesine yardımcı olmak için anne babaların yapabilecekleri birşey yoktur.

Bebeğin gelişimini destekleyebilirsiniz ancak çocuk hızını kendi belirleyecektir. Bazı yeni doğanların düzene doğru doğal bir gidişatı vardır. Bu çocuklar, sıklıkla akşam erken saatlerde uyuyacaktır. Diğer bebekler birkaç ay boyunca farklı zamanlarda aç veya yorgun hissedecektir. Bazı düzenleri bulmada ya da tüm aile için kolay olan bir ritme girmede anne babalarının desteğine ihtiyaç duyacaklardır.

Sürekli, sakin günlük rutinler düzenli öğünlerle birlikte, yatma saatleri ve dışarıda yürüyüş gibi diğer faaliyetler veya belirli ritüeller önemlidir. Banyo, yemek, iyi geceler hikayeleri veya ninniler gibi etkinliklerin tekrarlayıcı sırası sakinleştirici bir etki oluşturacaktır. Dengeli bir beslenme, yeterli miktarda sıvı ve gün içinde normalden daha fazla mola vererek kendi enerjinizi doldurmayı lütfen unutmayınız.

Hayatın ilk haftalarında

ilk haftalarda bebeğiniz tüm gün uyuyormuş gibi görünür. Aslında bebekler günde 18 saat boyunca 4 saatlik birimlerle uyurlar ve beslenme, bez değiştirme ve kucaklama için uyanık geçirilen sürelerle rahatsız edilirler.

İlk 4 ile 6'ncı Aylarda

İlk 4 ile 6'ncı aylarda bebeğiniz gündüz ile geceyi ayırt etmeyi öğrenir. Bu ritmin algısı doğuştan gelmez. Biyolojik saat doğumdan sonra belirli aile rutinlerinden aldığı ipuçlarıyla belirlenir. Zaman içerisinde sık ve kısa uykular yerini uzun süreli uykulara bırakır. Uyanık geçen süre de kademeli olarak artar. 

6 ile 12'nci Aylarda

6 ile 12'nci aylarda çoğu çocuk geceleri yaklaşık 11 saaat uyur ve günde iki kez 1 ila 1.5 saat uyur. Kısa kestirmeler uzun olmamalıdır aksi takdirde çocuğunuzun gece uyumada sıkıntıları olabilir.

Bazı anne babalar bebeklerini uyandırmaktan rahatsız olmaktadır çünkü bedeninin uykuya ihtiyaç duyduğunu düşünürler. Bununla birlikte, sağlıklı bir ritmi tehlikeye atmamak için gündüz süresince olağan dışı uzun süreyle uyumak istiyorlarsa çocuğun nazikçe uyandırılması daha iyidir. Bir çocuğun gece uyanmak yerine gündüz uyanıp asık suratla gezmesi daha iyi değil mi? Bebeğinizin uyanık olduğu süreyi yoğun bir kalitede geçirin ve gelişimini destekleyin. Uyumadan geçirilen en uzun 4-5 saatlik süre akşam uyumadan önce geçirilmelidir. Bu sayede bebeğiniz kolayca uyuya kalır ve gece boyunca uyur. 

2'nci Yılda

2'nci yılda çocuğunuzun bir günde yaklaşık 13 saat uykuya ihtiyacı olur. Eğer 11 saatlik uyku geceyse, öğle yemeği sonrası kestirme için hala bir saat var demektir. Bazıları 10 aylıkken gündüz uykusunu öğlen bir saate düşürmektedir; diğerleri bu zamanı 1.5 yaşına gelene kadar kullanmaya devam etmektedir. 

3'üncü Yılda

Çocuğunuz büyüdükçe daha az uykuya ihtiyaç duyacaktır. 3'üncü yılda çocuklar ortalama 12 saat civarında bir uykuya ihtiyaç duyarlar. Birçok çocuk öğlen uykusu alışkanlığını tamamen terk ederken diğerleri bunu kreşte devam ettirebilir. 

Bireysel yaş grupları için bilgiler

Bireysel yaş grupları için aşağıda yer alan bilgiler ortalama değerleri içermektedir. Bireysel uyku ihtiyacı bir çocuktan diğerine farklılık gösterebilir. 1 veya 2 saatlik azalma veya artışlarda endişelenecek birşey yoktur. Bazı çocuklar bundan da az uykuya ihtiyaç duymaktadır. 

Yaş Çocuğunuzun bir günde ne kadar uykuya ihtiyacı olduğunu bulun (=24 saat)
Yeni Doğan 16 ile 20 Saat
3 Haftalık 16 ile 18 Saat
6 Haftalık 15 ile 16 Saat
4 Aylık 9 ile 12 saat & Akşamları 2 kestirme (her biri 2-3 saat)
6 Aylık 11 ila 12 saat & Akşamları 2 kestirme (her 1-1.5 saat)