Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 11. haftası: Bebeğinizin organları şekil almaya başladı

11. haftada bebeğinizin boyutu

Karnınızdaki küçük bebek şimdi 3.7 ve 4.1 cm arasında, 8 gram civarında ve hemen hemen bir misket limonuyla aynı çapta, hala çok küçük ama kesinlikle görülebilir. Birkaç hafta içinde daha da çok büyüyecek.

Bebeğinizin gelişimi

Bebeğinizin en yoğun büyüme dönemi şimdi başlıyor. Boyu o kadar hızlı uzayacak ki 3 hafta içinde neredeyse ikiye katlayacak.

11. hafta bebeğinizin organlarının kompleks fonksiyonlarını geliştireceği zamandır. Cinsiyetine özel organı da oluştu ve gelecek haftalar içerisinde daha da gelişecek. Buna rağmen erkek veya kız bebek beklediğinizi söylemek biraz daha zaman alacaktır. Artık sadece bir bebek mi yoksa ikiz mi beklediğiniz giderek netleşecek.

Bebeğinizin parmaklarını ve ayak parmaklarını birleştiren perdeler yok oldular ve artık parmaklarıyla ve ayak parmaklarıyla oynayıp başparmağını emebilecek. 11. haftada fark edilebilir insan özelliklerini geliştirmeye başladı: önceden kafasının tepesine daha yakın olan kulakları şimdi aşağı doğru ortaya hareket ediyor, yani olmaları gereken yere.

Hücre oluşumu, derisini oluşturan ve kalınlığını artıran, çeşitli katmanları üretiyor bu da öncesine göre şeffaflığını azaltıyor. Saçının kökleri ikinci katmanda gelişiyor ve 13. haftada bebeğiniz, neredeyse bütün vücudunu kaplayacak ve onu korumaya yardımcı olan, lanugo denen küçük ince saçlarını geliştirecektir. Her bir kök kendi yağ bezesine sahip, bu yağ bezeleri de vernik kazeoza denen yağlı, su geçirmez bir madde üretir. Lanugo vernik kazeozanın vücuduna yapışmasına yardım eder ve beraber önemli bir rol oynarlar: bebeğinizin hassas derisinin amniyotik sıvı tarafından çok yumuşak bir hale gelmesini engeller, etkili ısı yalıtımı gibi davranırlar ve titreşimlere, sese ve baskıya karşı koruma sağlarlar. Bebeğiniz bir gün hamileliğinizin sonuna doğru bu saçları döker.

Anne adayı için 11. hafta nasıldır?

Artık 11. haftadasınız, umarız çok daha iyi hissediyorsunuzdur. Artık bulantı hissetmiyor olmalısınız, düşük yapma riskiniz de çok azaldı. Eğer hala düşünmediyseniz ailenize ve arkadaşlarınıza iyi haberi ne zaman ve nasıl vereceğinizi düşünebilirsiniz. Hala karnınızın çıktığına dair açık bir belirti yok buna rağmen bu ikinci veya üçüncü çocuğunuzsa çıkıntının başladığını fark edebilirsiniz. Her hâlükârda, vücudunuz yağ rezervini oluşturduğu için kilo almaya başladınız. Merak etmeyin: doğumdan sonra biraz spor ve sağlıklı bir diyet aldığınız kiloları vermek için yeterli olacak ve vücudunuz ihtiyacı olan enerjiyi şu anda oluşturduğu yağ rezervinden alacağı için emzirmek de yeniden forma girmenize yardımcı olacaktır.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Bel ve karın ağrısı

Hamileliğin son haftaları zorlu olabilir bu yüzden gücünüzü şimdiden artırmalı ve kalabildiğiniz kadar fit kalmaya çalışmalısınız. Rahminizdeki büyümeden kaynaklanan karnınızdaki çekme hissi ara sıra ortaya çıkabilir. Tendonlarınız artık daha rahat ve esnek oldukları için egzersiz yaparken veya otururken ya da vücudunuzun tek tarafına yatarken sırt ağrısı da yaşayabilirsiniz. Hafif sporlar ve aktiviteler vücudunuzun işini yapmasına yardımcı olmak için etkili yöntemlerdir; gücünüzü artırın ve ağrıyan kaslardan kaçının.

Doğum yapmak bütün gücünüzü, dayanıklılığınızı ve enerjinizi alacak. Bu yüzden fiziksel aktivite hamilelik sırasında önemlidir! Öncesinde sportif biri miydiniz? Öyleyse devam edin!* Eğer değilseniz aşırıya kaçmadan başlamak iyi bir fikir: yürüyüşlere çıkın, yüzmeye gidin, egzersiz, yoga vb. yapın.

*Hangi sporların uygun olduğunu ve rekabetçi spora devam etmenin iyi bir fikir olup olmadığını jinekoloğunuza veya ebenize danışın.

Ağrılı göğüsler

Önümüzdeki birkaç hafta ağrılı, sancılı göğüslerle (ve hassas göğüs uçları) yaşamaya devam edeceksiniz. Bu semptomlar hamileliğinizin orta aylarında hafifleyecek. O noktadan itibaren bebeğiniz emzirme zamanı gelene kadar görevlerini yerine getirmeye hazır olacak.

Hamile ve emziren kadınlar için besin piramidi

Diyet konusu, sizin ve bebeğinizin daha çok vitamin, minerale ve iz mineralle ihtiyacı olacağı için 11. haftada daha da önemli bir hale gelecek. Doktorunuz ve ebeniz sorabileceğiniz her soruya cevap verebilir ve son bilimsel diyet önerileri konusunda size bilgi verebilir.

Hamile bir kadın için beslenmenin temeli yani piramidin temeli içeceklerdir. Su, şekersiz veya hafif şekerli çay, “alkolsüz” meyve sulu spritzer’lar ve sebze suları idealdir.

Piramidin ikinci seviyesi; sizin sağlığınız ve bebeğinizin sağlıklı gelişimi için çok önemli olan meyve, sebze ve bakliyatlardır. Günde altı porsiyona kadar meyve ve sebze yemelisiniz. Fakat bu çok fazla olacağı için her gün yapamazsanız da endişelenmeyin. Üçüncü seviye karbonhidratlardır ve günde beş porsiyon yemeniz gerekir. Patates, ekmek ve unlu mamüller, pirinç ve makarna (ve tam tahıl canınız ne zaman isterse kesinlikle uygundur) içerirler. Bu da sizin çok fazla olabilir bu yüzden neyin sizin için iyi olduğu en sonunda sizin kararınız.

Hamile kadınlar için besin piramidinin dördüncü seviyesi süt ve süt ürünleridir. Önerilen ilk üç ay için günde üç porsiyondur. Sonrasında dördüncü ayda vücudunuzun artan kalsiyum ihtiyacını karşılamak için günde dört porsiyona çıkar.

Piramidin beşinci seviyesi, protein kaynağı olarak et ve balığı da içeren, sadece küçük miktarlarda tüketmeniz gereken yiyeceklerdir. Et olabildiğince az yağ içermeli ve önerilen haftada iki kereden fazla değil. Asla çiğ et yemeyin ve patojenik bakteri tüketmekten kaçınmak için yemeden önce düzgün piştiğinden emin olun. Daha sık balık tüketebilirsiniz; haftada üç kesinlikle iyidir.

Altıncı seviye tereyağı ve yağ (sizin için yağlar tereyağından daha iyidir) gibi yağlardır. Günlük yağ alımı için önerilen günde bir, iki yemek kaşığıdır ve karışık salatanın parçası olarak veya tavada kızartılmış yemek ile almak iyi bir yöntemdir.

Piramidin yedinci ve en yüksek seviyesi tatlı ve tuzlu yemekler gibi lükslerdir.

Ebe tavsiyesi

Başlangıçta çoğu hamile kadın tuzlu, yağlı yemekler isterler. Bunun için endişelenmeyin ve yiyin! Vücudunuz genellikle neye ihtiyacı olduğunu size söyler. Bu istekler geçecek ve sonrasında daha sağlıklı yemeye odaklanacaksınızdır.’ Dorothee Kutz, ebe.

Önemli tavsiyeler

  • Günde 2 litre sıvı tüketin (temel kural uyanık olduğunuz süre için her saat bir bardaktır).
  • Susuzluğunuzu gidermek için sadece aynı içeceğe bağlanmayın – örnek olarak farklı çayları deneyin.
  • Bir hamilelik yemek kitabı alın, bu da size dengeli bir diyet için bir sürü yaratıcı fikir ve yemek tarifi verecek.
  • Taze sebze ve meyve almak için marketinize uğrayın.
  • Harika hamilelik haberinizi sevdiklerinize ne zaman söylemek istediğinizi düşünün.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Yemek alerjileri

Eğer alerjileriniz varsa doktorunuza veya ebenize yiyemeyeceğiniz yemekleri nasıl değiştirebileceğinizi sorun. Bazı önemli besinleri yeterince tüketmeye özen göstermelisiniz. Endişelenmeyin; neredeyse her yemek için sağlıklı bir alternatif var ve eğer gerekliyse doktorunuz sizi bir diyetisyene yönlendirebilir.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.