Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 34. haftası: Kendinizi şımartın ve hamileliğinizin son haftalarının keyfini çıkarın

34. haftada, doğumdan altı hafta öncesi civarında, artık hamilelik izninde, bütün iş sorumluluklarınızı meslektaşlarınıza veya yardımcınıza vermiş olmalısınız. Bu rahatlamanızı ve yaşamak üzere olduğunuz şeye odaklanmanızı sağlayacaktır.

34. haftada bebeğinizin boyutu

Birkaç hafta içinde gün ışığını görecek olacak bebeğinizin uzunluğu 45 cm civarında, yani büyük bir marul boyutunda. Çok hızlı bir şekilde kilo alıyor ve artık 2237 gram ağırlığında yani yakında doğum ağırlığında olacak. Eğer bebeğiniz olması gerektiği kadar büyümüyorsa veya doğru miktarda kilo almıyorsa endişelenmeyin: bu bebekten bebeğe değişir ve genleri etkilidir.

Bebeğinizin gelişimi

Bebeğinizin duyuları artık gelişiminin ileri bir evresinde ve duyması özellikle bu haftada gelişir. Bu dönemde tiz sesleri gayet iyi duyabilir ve rahimden çıktığı zaman duyduğu müziğin sesini ve sesleri tanıyabilir. Bu benzerlik güven duygusunu artıracak ve doğduğunda onu rahatlatacak.

İskelet sistemi kemiklerini daha sıkı yapmak için emebildiği bütün kalsiyumu emiyor, bu da karşılığında kemiklerini daha sert, güçlü ve dirençli yapıyor. Ancak kemikleri doğduğunda tamamen gelişmiş olmayacak o yüzden fazladan D vitamini vermek iyi bir fikirdir. Çocuk sağlığı kontrolünde çocuk doktorunuzdan reçete alabilirsiniz ve son öneriler bütün yenidoğanların iki bahar yaşayana kadar her gün damla veya tablet biçiminde D vitamini almasıdır. Bu sırada akciğerleri hala son gelişim döneminde, böylece daha dirençli ve güvenilir hale geliyorlar.

Rahimde serbestçe hareket etmek için giderek daha az alan kaldığı için bebeğiniz bir taraftan diğerine dönerken bütün vücudunu kullanacak. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız bu alan kısıtlaması onlar için daha da büyük bir problem olacak ve hareketlerini daha da yoğun hissedeceksiniz. Ayrıca ikizler ultrason taramalarını daha da zorlaştıracak. Çünkü birbirlerinin üstüne yatmaya eğilimlidirler, bu da doktorların ikisinin de kalp atışlarını tam olarak bulmasını ve göstermesini zorlaştırır.

34. haftada erkek bebeğin testisleri karnından testis torbasına doğru hareket edecektir. Bir ultrason bu seviyede testis torbasının çok büyük göründüğünü gösterecektir, bu da içinde tuttuğu sudan kaynaklıdır. Doğduğu zaman çoğu erkek bebeğin hala büyük, şişmiş görünen testis torbaları vardır. Bu endişelenecek bir şey değil ve birkaç gün sonra normal boyutuna geçecektir.

Bebeğiniz bir uyarıcı alacak, bu da yavaş yavaş normal doğal bir doğum için doğru pozisyona geçmesi için onu teşvik edecektir.

Ebe tavsiyesi

‘Eğer bebeğiniz 34. haftada kafasını aşağı çevirmediyse, doğru yöne dönmesine teşvik etmek için yapabileceğiniz çeşitli yollar var. Ebenizle konuşun; moksibüsyon denilen bir Çin ilacı önerebilir, sadece belli bir zaman aralığında yardımcı olabilir.’ Dorothee Kutz, ebe.

Bebeğiniz son pozisyonuna doğumdan dört hafta önce geçecektir. Bazı bebekler bacakları bağdaş şeklinde embriyonik çömelme pozisyonunda çok uzun süre kalır ve sadece doğum başladığında döner.

Anne adayı için 34. hafta nasıldır?

Bebeğiniz büyüdükçe hamileliğiniz zorlaşır. Yasaların artık her gün işe gitmemeniz gerektiğini söylemesi şaşılacak bir şey değil. Kendinize odaklanın ve bu zamanın tadını çıkarmaya çalışın.

Bebeğiniz doğduktan sonra işe geri dönmeden önce hala biraz zamanınız olacak. Bu dönemde bütün enerjinizi bebeğinize odaklamalısınız ve para konusunda endişelenmeden yeni ailenizle vakit geçirmenin tadını çıkarmalısınız.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Bel ağrısı ve nefes darlığı 34. haftada hamile kadınların yaşadığı temel semptomlardır. İki hafta içinde yalancı doğumunuz başlayacak, bu da rahminizi bebeğinizle beraber küçük pelvisinize doğru aşağıya hareket ettirecek. Bu işlem ishal ve hafif bulantı gibi diğer semptomlara sebep olabilir ama bu çok uzun süreli olmayacak.

Bastırıcı güç

Alışık olmadığınız bir bastırıcı güç hissi fark etmiş olabilirsiniz. Bu pelvik tabanınıza baskı yapan bebeğinizin ağırlığından kaynaklıdır ve bebeğiniz küçük pelvisinize doğru hareket ettikçe yalancı doğumdan sonra da artabilir. Bunu, otururken bir taraftan diğer tarafa sallanmak gibi nazik egzersizler yaparak hafifletebilirsiniz. Bu pelvik halkanızı ve etrafını saran dokuyu rahatlatacaktır.

Yalancı doğum mu yoksa gerçek doğum mu?

Çoğu ebeveyn adayı yalancı doğum mu yoksa gerçek doğum mu olduğunu bilmez. Doğum için çantanızı hazırlamalısınız ve yalancı doğum başlamadan önce güvenli bir yerde hazır tutmalısınız. Özellikle ilk kez ebeveyn olanlar genellikle sadece “yanlış alarm” olduğu ortaya çıkınca eve geri gönderiliyorlar. Eğer durum buysa çok endişelenmeyin, hatta gerçek doğum başladığında ve doğum yapacağınız büyük gün için harika bir pratiktir.

Önemli tavsiyeler

  • Doğumdan hemen sonra bebeğinizle emzirme mucizesi aracılığıyla bağlanacağınız zamanı düşünün ve ihtiyacınız olan her şeye sahip olduğunuzdan emin olun: rahat sütyenler ve emzirme için kullanışlı tişörtler, emzirme pedleri, göğüs ucu kremi vb.
  • Eğer karnınızda ağrı hissediyorsanız yalancı doğum mu yoksa gerçek doğum mu olduğunu kontrol edebilirsiniz. Acı hissinin ne kadar sürdüğünü ölçün (yalancı kasılmalar sadece birkaç saniye sürer) ve sıcak bir küvette uzanın. Yalancı kasılmalar ılık suda azalacakken gerçek kasılmalar güçlenecektir.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Perineal yırtık/kesik (epizyotomi)

Perineal yırtık riskini veya doğum sırasında ebenin perineal kesik atmak zorunda kalma riskini en aza indirmek için apış aranıza günlük olarak dairesel hareketlerle yüksek kalite yağlarla veya masaj yağlarıyla hamileliğin son haftalarında masaj yapabilirsiniz. Bu dokunuzu rahatlatır, yumuşatır ve daha esnek hale getirir böylece bebeğinizin kafası geldiği zaman daha kolay yol verir.

Ya bebeğim dönmek istemiyorsa?

Pozisyonunuzu değiştirmek ve kalçanızı hafifçe yukarı ve aşağı doğru hareket ettirmek yeterli olabilir. Bu bebeğinizi biraz rahatsız edip döndürebilir.

Ayrıca ışık da bebeğinizin dönmesine sebep olabilir. Denemek için karanlık bir ortamda olmalısınız, örneğin bir battaniyenin altında. Sonra bir el feneri alın ve karnınızın altına tutun. Çocuğunuz ışığı görecek ve ona doğru dönecektir.

Başka bir yöntem de bebeğinizi döndürmek için ses kullanmaktır. Küçük bir çan veya baoding topu alın ve belinize bağlayın, böylece her hareket ettiğinizde çalacaktır. Bebeğiniz bu seslerin yerini bulmaya çalışmakla ilgilenecek ve muhtemelen bebeğinizin dönmesine sebep olacak.

Bütün bu yöntemler anne adaylarının bebeklerini ters pozisyondan doğum pozisyonuna gelmesine yardımcı olur. Ebeniz bebeğinizin pozisyonunu değiştirmenize yardım etmek ve komplike bir doğumu veya sezaryen doğumu önlemek için kesinlikle daha fazla tavsiye ve ipucuna sahiptir.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.