Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 26. haftası: Bebeğiniz nefes alma pratiği yapıyor

26. haftada bebeğinizin boyutu

Bebeğiniz kafatasının tepesinden topuklarına kadar 35-36 cm uzunluğunda, bir su kabağı boyutunda. Ağırlığı 750 ile 900 gram arasında, yani bir kilo ağırlığında olmasına çok kalmadı.

Hala dönecek ve esneyecek alanı var ama her geçen haftayla beraber daha da zorlaşıyor ve yorucu hale geliyor.

Bebeğinizin gelişimi

26. haftada bebeğinizin burun delikleri açılıyor: artık ilk “nefeslerini” alabilir. Doğana kadar bu yetenek üzerine çok çalışacak. Bu dönemde amniyotik sıvıyı burnundan çekerek nefes alacak ve rahimden çıktığı zaman etrafındaki havaya aynısını yapacak.

Ayrıca bu hafta bebeğinizin görme duyusunun geliştiği zaman. Gözleri artık beynin görsel uyarıcıları işlemekle sorumlu bölgelerine bağlı, böylece aydınlık ve karanlığı, farklı şekilleri ayırt edebiliyor.

Eğer büyük miktarlarda ışık karnınıza yansırsa, örnek olarak yazın direkt gün ışığı, bebeğiniz ya korkuyla geri çekilecek ya uyanacak ya da kendi nazik yoluyla sizinle iletişim kurarak cevap verecek.

Bebeğinizin uyanıkken ve dinlenirkenki farkları giderek netleşecek: uyanık ve aktifken etrafta hareket ettiğini hissedeceksiniz ve uyuduğu zaman karnınız sessiz olacak ve hiçbir hareket hissetmeden birkaç saatiniz olacak. İkizler rahimde aynı şeyleri yapmaya ve birbirlerinin davranışlarını taklit etmeye yatkın oldukları için ikiz bekliyorsanız da bu uzun dinlenme periyotlarını fark edeceksiniz.

Anne adayı için 26. hafta nasıldır?

Hamilelik karnınız farklı boyutlarda olabilir. Eğer bu ikinci hamileliğinizse ilk hamileliğinize göre daha hızlı büyüdüğünü fark edeceksiniz bunun sebebi dokularınızın zaten genişlemiş olmasıdır. Karnınızın boyutunu başlıca vücut tipiniz, bebeğinizin pozisyonu ve amniyotik sıvı miktarı etkiler. Örneğin bazı kadınlar diğerlerine göre daha esnek dokulara sahiptir o yüzden karınları daha hızlı genişleyecektir.

Karnınızın boyutu ne olursa olsun 26. hafta civarında o kadar hızlı büyüyecek ki belinizdeki boşluk bile artabilir. Bu yaygın bir olay olsa da sebep olduğu bel ağrısından doğru duruşla ve bel egzersizleri yaparak olabildiğince kaçınılmalıdır. 

Ebe tavsiyesi

Bir hamilelik destek kemeri yardımcı olabilir. Karnınızı destekler ve yukarıda tutar.’ Dorothee Kutz, ebe.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Sindirim sistemiyle ilgili problemler

Rahimin etrafındaki organlara baskısı sindirim sistemiyle ilgili problemlerden sıkıntı çekme ihtimaliniz giderek artacak. Mideniz artık daha küçük olduğu için ve eskisi kadar büyük miktarlarda yemeği sindiremediği için yemekten sonra tokluk hissi yanında mide ekşimesi ve bulantı da getirebilir.

Vücutları hamileliğin ek zorluklarıyla mücadele etmek zorunda olduğu için hamile kadınların bağışıklık sistemi de daha az etkilidir. Bu yüzden olabildiğince taze meyve yediğinizden emin olun (hangi yemeklerin “yasaklı” olduğunu da unutmayın) ve enfeksiyonlardan kaçınmak için yemekleri hijyenik bir şekilde hazırladığınızdan emin olun.

Çatlaklar

Çatlaklardan tamamıyla kaçınmanın bir yolu yoktur. Bağ dokularınız hamilelik sırasında daha önce hiç olmadığı kadar ve hayatınız boyunca bir daha hiç olmayacağı kadar esnedi. Genleriniz, karnınızın boyutu ve derinize olan baskı miktarı cildinizde ne kadar çatlak ve yara olacağını etkiler.

Yapabileceğiniz şeylerden biri HiPP Mamasanft Masaj ve Bakım Yağıyla düzenli masaj yapmaktır, bu da cildinizin elastikliğini artıracaktır.

Eğer her gün masaj yaparsanız kaşıntılı ciltten ve çatlaklardan korunacaksınızdır.

Önemli tavsiyeler

  • Diş hekiminizden randevu alın çünkü iyi ağız hijyeni hamilelik sırasında önemlidir.
  • Alacağınız şeylerin listesini güncellemeye devam edin. Sizin veya bebeğinizin ihtiyacı olabilecek şeyler için bir sürü fikir bulmak zorundasınız.
  • Eğer yapabilirseniz bebeğinizin odasını yenilemenin ve döşemenin tam zamanı.
  • Emzirmek için uygun kıyafetler bakın, bebeğinizi emzirmeniz gerektiği zaman kolayca ayarlanabilecek tişörtler gibi. Arkadaşlarınıza sorun veya ikinci el kıyafetlere bakın, ne de olsa bu kıyafetlere uzun süre ihtiyacınız olmayacak.
  • Doğum yapmadan önce arkadaşlarınızla görüşmek için zaman ayırıın, bebeğinizle geçireceğiniz ilk günler ve haftalar için faydalı tavsiyeleri olabilir (ve eğer zaten çocuğunuz varsa siz doğum yaparken çocuklarınıza bakıcılık yapmak isteyebilirler!).

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Çok fazla sorunuzun, endişenizin ve korkunuzun olması gayet normal. Özellikle ilk hamileliğinizse yepyeni bir şey yaşıyorsunuz, daha önce hiç bilmediğiniz bir şeye alışmak biraz zaman alır.

O yüzden doktorunuza veya ebenize soru sormaktan çekinmeyin ve diğer annelerin tecrübelerinden faydalanabileceğinizi unutmayın.

Bebeğim ne kadar çok hareket etmeli?

Eğer çocuğunuzun olması gerektiği kadar hareket edip etmediğinden emin değilseniz ebenize sorun. Size ne gözlemlediğini söyleyebilir ve bebeğinizin hayati belirtilerini kontrol edebilir. Genel anlamda içgüdülerinize güvenebilirsiniz.

Eğer endişeliyseniz gün içinde hissettiğiniz hareketleri not almak yardımcı olabilir. Bebekler genelde bir gün çok sessiz diğer gün çok aktif olurlar. Sadece eğer 24 saatten uzun süredir hiç hareket hissetmiyorsa (veya çok az hareket hissediyorsanız) doktorunuza veya ebenize bebeğinizi kontrol ettirmelisiniz.

Ebe tavsiyesi

Eğer birkaç saattir hiçbir hareket hissetmiyorsanız iki büyük bardak su için, bir şeyler yiyin veya birkaç tane çömelme hareketi yapın. Bağırsaklarınızdan gelen ses ve/veya egzersiz bebeğinizi genellikle uyandırır.’ Dorothee Kutz, ebe.

Hayati belirtilerinizi kontrol etmek

Şu anki HGB (hemoglobin) seviyeleriniz hakkında doktorunuzla tekrar konuşun, bu da kan dolaşımınızda ne kadar kan olduğunu gösterecektir. HGB seviyelerinizin belli bir seviyenin altına düşmesi siz ve bebeğiniz için iyi değildir.

Sabit, dengeli kan şekeri seviyeleri de hamilelik sırasındaki problemlerden kaçınmak için ve çocuğunuz için önemlidir, o yüzden çok fazla şekerli yiyecek yemediğinizden emin olun.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.