Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 4. haftası: İçinizde küçük bir şey yaşıyor

Yumurta başarılı bir şekilde döllendikten sonra hamileliğinizin ikinci haftası başlıyor. Yumurta çok kez bölündü ve insan büyümesinin bütün önemli temelleri yerinde.

Döllenmeden dördüncü haftanın sonuna kadar geçen zaman hamileliğinizin ilk ayıdır ve sonunda reglinizin başlamasını bekleyebilirsiniz. Bunun gerçekleşmemesi hamile olduğunuzun ilk işaretidir ve hamile olduğunuzu öğrenmeden önce bir aylık hamile olduğunuz anlamına gelir.

4. haftada bebeğinizin boyutu

Hamileliğinizin 4. haftasında döllenmiş yumurta implant olduktan sonra, ne yazık ki 2 haftalık yer fıstığınızı çıplak gözle görmek hala mümkün değil. Üreme hücrelerinden gelişecek ama şimdilik, bebeğiniz mikroskopla bakıldığında küçük siyah bir noktaya benziyor.

Bebeğinizin gelişimi

4. haftada ne oluyor?

Üreme hücresi implant olduktan sonra, vücudunuz plasentayı oluşturan bazı hücreler tarafından üretilen hCG (insan koryonik gonadotropini) hormonunu salgılamaya başlayacak. Bu hücreler aynı zamanda amniyon boşluğu, yumurta kesesi ve tabi ki bebeğinizin gelişiminin temelini oluşturur. Plasenta göbek bağı aracılığıyla bebeği besleme görevini yerine getirmeye başlayana kadar yumurta kesesi büyük öneme sahip besinleri amniyon boşluğuna yönlendirme görevini yerine getirir.

hCG salgılamak hamileliğinizin başında vücudunuzun gerçekleştirdiği ilk büyük değişimdir. Hormon bütün hamilelik testlerinin temelini oluşturur fakat 4. haftada hamile olup olmadığınızı tespit etmeye yetecek kadar yoktur.

Ancak 5. haftada idrarınızdan pozitif bir test sonucu beklenebilir:

  • Erken hamilelik testleri reglinizin 4-6 gün öncesinde yapılabilir.
  • Hamilelik testleri reglinizin 5-6 gün sonrasında yapılabilir.

5. haftadan itibaren bir ultrason taraması amniyon boşluğunu tespit edebilir.

Bu erken dönemde, bebeğiniz aşırı zayıf ve savunmasızdır. Bu sebepten birçok kadın insanlara hamile olduklarını söylemeden önce 12. haftanın sonunu beklerler.

Anne adayı için 4. hafta nasıldır?

Pozitif test sonucu size kesin olarak hamile olduğunuzu söylemeden önce tuhaf bir çok his yaşayabilirsiniz. Hamileliğinizin 4. haftasında duygusal bir hız trenine binmiş olacaksınız ve çoğu zaman ağlamak istiyormuş gibi hissedeceksiniz. Bu da hamile olduğunuza dair yeni bir işarettir (tabii kesin değildir). Bu his hamileliğinizi korumak için üretilen hormonlardan kaynaklanır.

Hevesli bir şekilde ya reglinizi atlayarak ya test yaparak ya da ultrason taraması ile hamile olduğunuzu öğreneceğiniz anı bekleyeceksiniz.

Potansiyel belirtiler ve semptomlar

Göğüsler gergin ve ağrılıdır

Göğüslerinizde şu an gerginlik ve ağrı hissediyor olabilirsiniz. Süt bezleriniz şiştikçe göğüsleriniz büyümeye başlayacaktır, böylece bebeğiniz doğduğu zaman besleyebileceksiniz. Ağrılı göğüsler hamile olduğunuzu gösteren işaretlerden biridir.

Artış gösteren akıntı

Ayrıca hiçbir sebep yokken karnınızda hafif bir çekme hissi veya sırtınızın çeşitli yerlerinde acı hissedebilirsiniz. Başka bir semptom da artış gösteren akıntıdır ve bu müköz tıkacının (hamilelik boyunca rahim ağzını kapatır ve doğumdan önce gevşer) kalınlaşmasından kaynaklıdır. Tıkaç, patojenlerin ve zararlı bakterinin rahme ulaşmasını engelleyerek doğmamış bebeğiniz için bir tür koruyucu bariyer oluşturur.

Yorgun, zayıf veya halsiz hissetmek

Eğer bazen yorgun, zayıf veya halsiz hissediyorsanız bu hormonlarınızın metabolizmanızın normalden daha yavaş çalışmasına sebep olmasından kaynaklıdır ve geçici bir semptomdur, hamileliğinizin gelecek iki ayından sonra geçecektir.

Bulantı

Vücudunuzdaki dalgalanan hormon seviyeleri hamile kadınlar arasında sık olan bir şikayete sebep olur: bulantı. Bu genellikle gece boyunca vücudunuz yüksek miktarlarda hCG (hamilelik hormonu) salgıladığı için, sabah uyandıktan sonra gerçekleşir. Bundan dolayı hamilelik testleri sabah uyandıktan sonra ilk tuvalete çıktığınızda yapılmalıdır çünkü o sırada hormonlar gerçek sonuç verecek yoğunluklarında oluyorlar.

Tüyo: Kustuktan sonra dişlerinizi temiz ve sağlıklı tutmak için ağzınızı çalkalayın ve dişlerinizi fırçalayın.

Önemli tavsiyeler

  • Eğer regl olmazsanız ve hamilelik testiniz pozitifse jinekoloğunuzdan randevu alın.
  • Eğer akıntıda artış yaşıyorsanız iç çamaşırınızı korumak için ped kullanın.
  • Yaşadığınız semptomlardan emin olamıyorsanız doktorunuzu ziyaret edin.
  • Ağır objeleri kaldırmaktan ve taşımaktan kaçının.
  • Enfeksiyonları engellemek için çiğ balık, çiğ et, yumurta ve çiğ süt ürünlerinden kaçının.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Anneler için devlet desteği

Jinekoloğunuza ne zaman hamile kadınlar için olan yasal korumalardan yararlanabileceğinizi sorun. 

İşiniz hamileliğiniz için bir risk oluşturuyor mu?

Hamileliğin farklı aşamalarında sizi koruyan çeşitli yasalar bulunuyor. Bundan sonra, zararlı maddelerle çalışamazsınız (örnek olarak bazı kimyasallar) ve radyasyona maruz kalmanıza veya hamile kadınlar için daha fazla risk oluşturan herhangi bir aktiviteyi yapmanıza izin verilmez. Sizi enfeksiyona maruz bırakma riski olan işlerde çalışmanıza ya izin verilmez ya da kısıtlamalarla izin verilir.

Eğer çalışma ortamınız sizin veya doğmamış çocuğunuz için herhangi bir yönden tehlikeliyse işvereninize hamile olduğunuzu olabildiğince erken söylemeniz gerekir.

Sonrasında işvereninizin size herhangi bir risk oluşturmayacak bir çalışma ortamı sağlaması veya işten ayrılmanıza izin vermesi gerekir.

Ailedeki hastalıklar

Doktorunuza genetik veya kronik bir hastalığınız olduğunu söylemelisiniz. Daha fazla test düzenleyeceklerdir ve bebeğin büyümesinin güvenli ve sağlıklı olmasını garantilemek için her şeyi yapacaklardır.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.