Demir sayesinde oksijen

Demir neden bu kadar önemli?

Demir, anne ve bebeğe, hayati öneme sahip olan oksijeni sağlar. Demirin büyük bir kısmı sürekli olarak ciğerlerden kana ve diğer organlara oksijen taşımakla meşguldür, özellikle de beyine. Gebeliği sırasında anne, bebeğine ilk dört ay boyunca kendi demirinden verir. Bu süre sonrasında bebek ihtiyacı olan demiri dış kaynaklardan sağlar.

Gebelik süresince demir ihtiyacı ikiye katlanacaktır. Bebeğin hızlı bir şekilde geliştiği son dönemlere doğru yeterli bir alım oldukça önemlidir. Doğru miktarda demir bu yüzden hayata iyi bir başlangıçta optimal bir destek sunacaktır.

Demir seviyesini öğrenmek için gebelik kayıtlarına bakıldığında hemoglobin seviyesi ve kırmızı kan pigmentleri hakkında bilgi elde edilir. Seviye %12 g üzerindeyse demir seviyesi iyi demektir. %11 g altındaki bir seviye kritik olarak görülür. 

İyi Demir Kaynakları

Bitkiselve hayvansal gıdalarda bulunur. Vücut hayvansal kaynaklı demirle daha iyi başa çıkar çünkü hayvansal olmayan gıdalardan elde edilen demirin emilimi daha zordur. Bu yüzden vejeteryanlar genellikle demir kaynakları konusunda sıkıntı çekerler. Ancak demir seviyenizi artırmanın yolları vardır: C Vitamini vücudunuzun daha fazla demir emmesine yardımcı olur. Gıdalardan demiri optimal düzeyde almak için, demir açısından zengin tahıllarla C Vitamini kaynaklarının birleştirilmesi önemlidir; C vitamini kaynağı olarak örneğin biraz meyve ve meyve suyu gibi. Bu yüzden biraz limon suyu salatalarda önemlidir ve meyveler de müsli konusunda kesinlikle bir fark yaratmaktadır.


Bununla birlikte, demirin bazı yan etkileri de vardır: tanik asit demir alımını engeller. Tanik asit siyah çay, kahve ve kırmızı şarapta bulunur. Bakliyatlar, yulaf gevrekleri, kayısı ve et demir açısından zengindir.

Ispanak bilinenin aksine; demir bakımından çok zengin değildir, 100 gr'da ortalama 3-4 mg demir vardır. 

Eksiklik Belirtileri

Demir eksikliği  sonucunda görülen semptomlar, yorgunluk ve baş ağrısından; uyku bozuklukları ve mide bulantısına kadar farklılık gösterir. Aşırı eksikliği durumlarında anemi, kan eksikliği görülebilir.