Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 33. haftası: Bebeğinizin beyni büyüyor
33. haftada bebeğinizin doğumdan önceki son gelişim seviyesi olan dokuzuncu ayındasınız. Heyecanlı bir dönem ama hala tam olarak ne zaman doğacağını bilmek mümkün değil. Çoğu bebek 37. ve 41. haftalar arasında doğar yani birkaç hafta içinde olabilir. Bu, büyük ana hazır olmanız gerektiği anlamına gelir.
33. haftada bebeğinizin boyutu
Bebeğinizin boyu 43.5-43.8 cm, bu da oransal açıdan neredeyse bir papayayla aynıdır: uzun, aynı zamanda da tombul.
Ağırlığı 1980 gram civarında yani neredeyse iki kilograma ulaştı. Doğuma kadar kilo almaya devam edecek ve yakında doğum ağırlığına ulaşacak, tabii bu da bebekten bebeğe değişir.
Bebeğinizin gelişimi
Bebeğiniz artık tamamen gelişti. Bütün organları yerinde ve işlevlerini gerçekleştirmeye başladılar. Duyusal algıları güzelce eşlik ediyor: duyabiliyor, tadabiliyor, görebiliyor ve derisindeki duyusal hücreleri kullanarak dokunabiliyor. Sadece bebeğinizin 5. duyusu olan tatma hissi hala yok. Rahimde ona kokuları iletecek hava olmadığı için doğumdan sonrasına kadar kokuları fark edemeyecek ve işleyemeyecek.
İlginç bilgi, bebeğiniz 33. haftada prematüre olarak doğarsa hayatta kalmak ve sağlıklı bir insan olmak için şansı çok yüksek. Şimdi doğarsa iç vücut ısısını sürdürmeyi zor bulacaktır ama bu soruna yardımcı olmak için bir kuvözün içine koyulabilir.
33. haftada beyni hızlıca gelişiyor. Kafası henüz doğumda olacağı kadar büyük değil ama beyni büyüdükçe kafasının boyutu da haftada 1.3 cm civarında büyüyecek. Kafatasında kemiklerin arasındaki boşluklarda fontanel denilen yumuşak noktalar oluşacak. Bu fontaneller kafatasının kemiksi tabakasının doğum sırasında esnemesine izin verecek (bu da bebeğinizin kafasını koruyacak ve kafasının doğum kanalından geçmesine yardımcı olacak) ve doğduktan sonra beynine büyümesi için yeterli alan sağlayacak. Kafasının arkasındaki küçük fontanel üç aylık olduğunda kaynaşacak. Kafasının tepesinin ortasındaki ikinci ve daha büyük fontanel ise 12 aylık olduğunda kaynaşacak.
Bebeğinizin iskelet sistemi de tamamen gelişti fakat kemiklerinin hala doğumun baskısına dayanabilmek için sertleşmesi gerekiyor. Doğum sırasında kemikleri henüz tamamen sertleşmemiş olacak. Bebeğinizin gelişimi doğumdan sonraki ilk aylarında devam edecek ve bunlar çocuk doktorunuz tarafından takip edilecek. Boynun ve ağırlığının nasıl geliştiğini takip etmenin yanında bebeğinizin duyu sistemine, reflekslerine, hareketlerine ve bağırsak gelişimine de odaklanılacaktır.
Zaman yaklaştıkça bebeğiniz doğum için doğru pozisyon olan cenin pozisyonuna geçecek. Doktorunuzla ve ebenizle olan her randevunuzda tam pozisyonu kontrol edilecektir.
Anne adayı için 33. hafta nasıldır?
Fundus (rahminizin tepesi) artık kaburga yayınızdan üç parmak kadar aşağıda akciğerlerinize ve mesanenize fark edilebilir bir baskı uyguluyor. Bu nefesinizin daha sık kesileceği, mide yanması ihtimalinin arttığı ve hala daha fazla tuvalete gitme ihtiyacınız olduğu anlamına geliyor.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Şişen bacaklar ve ayaklar
Bacaklarınızdaki ve ayaklarınızdaki dokulardaki fazla sıvı genellikle öncesinde yaşadığınıza göre çok daha fazla acılı bir şişmeye sebep olur. Bol bol dinlenmek ve ayaklarınızı havada olacak bir pozisyonda tutmak bu semptomları hafifletmeye yardımcı olmak için yapabileceğiniz basit şeylerdir.
Bebeğinizin hareketleri daha da güçleniyor
Bebeğiniz artık rahminizde o kadar çok hareket ediyor ve dönüyor ki tam anlamıyla nefesinizi kesebilir ve yaptığınız şeyi bırakmanıza neden olabilir. Eğer ikiz bebek bekliyorsanız karnınızda bir fırtına kopuyor gibi hissedebilirsiniz. Endişelenmeyin, bu tamamıyla normal ve hatta bebeğinizin bunları yapması doğum için doğru pozisyona geçmesi açısından önemlidir.
Düşünceleriniz bebeğinizin etrafında dönüyor
Sürekli bebeğiniz geldiği zaman hayatın nasıl olacağını düşüneceksiniz. Şu anda nasıl baş edeceğinizi bilmiyor olabilirsiniz ve eğer diğer annelerle konuştuysanız bu sadece endişelerinizi artırmış olabilir. Doğum yapmak çok acılı olsa da, bebeğinizle ilk birkaç haftanız stresli zamanlar olsa da bunlar geçicidir. Anneler çoğunlukla bunu kafalarından çıkarabiliyorlar ve doğal bir “içgüdü” başka bir bebek sahibi olmaktan kaçınmayacakları anlamına geliyor.
Artık doğum için çantanızı hazırlamanın vakti geldi. Şimdiye kadar bebeğinizin ilk kıyafetlerinin birçoğunu aldınız ve siz veya eşiniz beşiğini kurdu. Odasını dekore ederken ve döşerken güvenliğin önce geldiğini unutmayın: minder veya sevimli oyuncaklar gibi gereksiz bütün dekoratif eşyaları kaldırın ve eğer sıcaksa yatağa fazla izolasyon yapmayın (saçaklar sadece odada cereyan varsa gerekli olacaktır). Bebeğinizin fazla sıcaklamasına sebep olabileceği ve boğulma riskini artırabileceği için sıcak su şişeleri, sıcak minderler ve yün battaniyeler de iyi bir fikir değildir.
Vücudunuz pratik kasılmalarıyla doğuma hazırlanıyor
Vücudunuz bebeğinizin doğumu için hazırlandığından 33. haftada kısa süreliğine karnınızın sık sık sertleştiğini hissedeceksiniz. Bu pratik kasılmalar siz yalancı doğum yaşayana kadar giderek daha da fazla yoğunlaşacak, kasılmalar rahminizin küçük pelvisinize doğru ilerlemesiyle sonuçlanacak. İç organlarınıza (özellikle akciğerlerinize) olan baskının azalmasıyla beraber daha rahat nefes alabileceksiniz, biraz daha rahatlayacaksınız ve ilk kez bebeğinizi kollarınızda tuttuğunuz anı sabırsızlıkla bekleyebilirsiniz.
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
Sert karın: yalancı doğum mu yoksa gerçek doğum mu?
Vücudunuz ve özellikle karın kaslarınız artık doğum için yoğun hazırlıklar yapıyor. Neler yaşadığınızı anlayamadığınız zamanlar olabilir. Kasılma yaşadığınızda ve bunun ne tür bir kasılma olduğunu bilmediğinizde en güvenli seçenek ebenizden kasılmaları nasıl değerlendireceğinizin ve ayıracağınızın açıklamasını yapmasını istemektir.
Eğer gerçek olduğundan şüpheleniyorsanız ebeniz hızlıca yalancı doğumun mu yoksa gerçek doğumun mu başladığını anlayabilecektir. Bu durumda endişelerinizi umursamamaktansa bir sürü soru sormak daha iyidir. 33. haftada prematüre doğum hala engellenebilir yani bebeğinizin hala rahminizde büyümesi ve doğuma hazırlanması için birkaç haftası var.
Eğer bulantı, ishal, regl ağrısı gibi ağrılar, genel karın ağrısı veya bel ağrısı gibi semptomlar yaşıyorsanız hemen doktorunuzu ziyaret edin.