Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 5. haftası: Belirsizlik bitti
5. hafta hamileliğinizin ikinci ayının başlangıcıdır. Spermin yumurtayı döllemesiyle bebeğiniz vücut bulmaya başlayalı üç hafta oldu.
5. haftada bebeğinizin boyutu
Hamileliğinizin 5. haftasında karnınızda büyüyen bebeğinizi dışarıdan bir ultrason taramasıyla hala göremezsiniz. Ancak bir vajinal ultrason, şu anda bebeğinizi içinde bulunduran ve gelecek aylarda evi olacak amniyon boşluğunu tespit edebilecektir. Eğer görebilirseniz, küçük bir susam tanesine benzediğini söyleyebilirsiniz.
Bebeğinizin gelişimi
5. haftada yumurta (şimdiye kadar birçok kez bölündü) uzun bir “iplik” şeklindedir. Hala insana hiç benzemiyor, buna rağmen onu insan yapan bütün unsurlar yerlerini aldılar bile. Bu hafta ilk ve en büyük gelişimi işaret ediyor: bebeğinizin beyninin oluşumu.
Ayrıca sinirleri de oluşmaya başladı ve bir gün vücudundaki bütün işlemleri kontrol edecek. Bu da çok önemli oldukları anlamına geliyor hatta hayat onlar olmadan imkansız olurdu.
22. günden (6. hafta) sonra bir ultrason taraması bebeğinizin kalp fonksiyonlarını tespit edebilecek. Bu dönemde en önemli organı olan kalbinden başka bir şey yoktur ve bu organ başlangıçta orantısız bir şekilde büyüktür. Ayrıca sizin kalbinizden iki kat daha hızlı atacaktır.
Hamileliğinizin hiçbir döneminde bebeğinizin akciğerleriyle oksijen almadığını biliyor muydunuz? İhtiyacı olan oksijeni almasının tek yolu plasenta aracılığıyladır. İlk kez nefes alana kadar oksijeni kendi başına alamayacak.
Anne adayı için 5. hafta nasıldır?
Reglinizi kaçırdıktan veya bir hamilelik testinden pozitif sonuç aldıktan sonra jinekoloğunuza veya bir ebeye gitmelisiniz. Yumurtanın rahminize implante olduğundan ve fallop tüpünde olmadığından emin olmak başka bir test daha yapacaklar. Jinekoloğunuz veya ebeniz bilmeleri gereken her şeyi bildiklerinden emin olmak için hasta geçmişinizi inceleyecekler.
İlk randevunuzdan sonra hamileliğiniz kaydedilecektir. Jinekoloğunuz veya ebeniz her zaman sürecinizi ve hamileliğin hangi haftasında olduğunuzu not edecektir. Bütün testleriniz ve kan tahlili sonuçlarınızla beraber tansiyonunuz ve kilo artışınız kaydedilecek. Kilo değerlerinizi kişisel kilo artışınızı takip etmek için kullanabilirsiniz.
Biliyor muydunuz?
Ebeler hamile olup olmadığınızı onaylayabilir, hamileliğinizi kaydedebilir ve neredeyse gerekli bütün sağlık taramalarınızı yapabilir, tansiyonunuzu ölçebilir, kilonuzu tartabilir, idrar ve kan seviyelerinizi test edebilir, bebeğinizin pozisyonunu ve boyutunu tespit edebilir, sağlıklı bir kalp atışı için kontrolde bulunabilir. Ultrason taramasını ise doktorunuz gerçekleştirecektir.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Şiddetli bulantı
Bulantı gibi semptomlar hamile olduklarını öğrendikleri zaman kadınlarda artış gösterir. Bu kısmen vücutları hCG salgıladığı için ve kısmen de hamile olmanın duygusallığı bu zamanlarda başladığı içindir.
Dalgalanan hormonlar
Vücudunuzun size ne anlattığına özellikle dikkat edeceksiniz.
Bebek sahibi olmayı deneyen ve hamile kalan kadınlar, hamileliği planlı olmayan kadınlar kadar doğanın bu mucizesi karşısında şaşırırlar. Bu tarz bir haberin yaratacağı bütün endişelere ve kafa karışıklıklarına rağmen hamilelik hormonları yoğun bir mutluluk hissi yaratır: anne adayının karşısına çıkacak bütün değişikliklere karşı doğru bir ruh halinde olması gerekir.
Kilo artışı
Eğer tartıya çıkarsanız biraz kilo aldığınızı fark edersiniz. Vücudunuz şu anda hamilelik için, doğum için ve doğumdan sonraki enerji kaybı için ihtiyacı olan rezervleri depoluyor. Yağ birikimi ve amniyotik sıvının ağırlığı, plasenta ve göğüsleriniz (artı olarak elbette bebeğiniz!) aldığınız kiloya dahildir. Ayrıca vücudunuz normalden daha fazla su tutabilir, bu da kilo almanıza sebep olacaktır.
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
İlaçlar ve yemek takviyeleri
Dikkatli bir şekilde kontrol edilmeleri ve incelenmeleri gerektiği için doktorunuza veya ebenize şu anda kullandığınız bütün ilaçları ve takviyeleri söyleyin. Bu dönemde fazla tüketirseniz belli türdeki vitaminler de zararlı olabilir. Kadınlara hamilelik döneminde ihtiyaçları olan besinleri ve vitaminleri sağlamak için özel takviyeler bulunuyor, o yüzden sizin için neyin en iyisi olduğuna dair tavsiyeler isteyin.
Daha ağır semptomlar durumundaki ek randevular
Daha fazla randevuya ihtiyacınız olduğunu hissederseniz doktorunuza veya ebenize sorun. Hangi hamilelik semptomların normal olduğunu ve hangilerinin olmadığını bilmek önemlidir: örnek olarak, aşırı kusma elektrolit dengesizliğine sebep olabilir, bu da vücudunuzun hayati maddelerde eksiklik yaşamasına sebep olabilir.