Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 39. haftası: Her an gelebilir
39. hafta her şey; durmak, dinlenmek ve beklemekle alakalıdır. Çoğu bebek hamileliğin bu haftasında doğar. Artık hamileliğinizin onuncu haftasının üçüncü haftasındasınız, bu da yakında bitecektir.
39. haftada bebeğinizin boyutu
Bebeğinizin uzunluğu artık 50 cm civarında, bir karpuz kadar büyük ve neredeyse 3250 gram ağırlığında. Ortalama olarak yenidoğan bebekler 3200 ve 3500 gram arasında ağırlığında ve 50-52 cm uzunluğunda olur. Bebeğiniz uzun/kısa veya ağır/hafif olsa da bu temel olarak genetik yapısına ve ne zaman doğduğuna bağlıdır.
Bebeğinizin gelişimi
Bebeğiniz doğumdan sonraki zaman için yağ rezervi olarak aldığı kilolarla beraber epey tombul görünüyor. Cenin pozisyonunda dünyada dolaşmaya hazır bir şekilde bir top gibi kıvrılacak.
Rahimde daha uzun süre kalan bebekler kilo almaya ve büyümeye biraz daha devam edecek fakat geçen haftalarda olduğu kadar değil.
İç organları tamamen gelişti ve her bir organ ve sistem bu dönemde bebeğinizin doğduktan sonra hayatta kalmak için ihtiyacı olan bütün her şeyi sağlayabilir. Buna bütün metabolik işlemleri dahildir, bunlar da yediği yemeği parçalar böylece vücudu kullanabilir.
Bebeğiniz doğana kadar nasıl görüneceği sorusu cevaplanamaz ama bütün yenidoğanların ortak noktası babalarına çok benzemeleridir. Bu benzerlik partnerinizin çocuğuyla duygusal bir bağ kurması ve ufaklıkla olabildiğince ilgilenmesi için doğal bir şeydir. Bebeğiniz kişisel görüntüsünü geliştirene kadar birkaç hafta veya ay geçecek, bu da ebeveynlerinin görünüşlerinin ortak özelliklerinden oluşacak. Yani hayatının bu erken dönemi sırasında çocuğunuz bazen annesine bazen babasına daha çok benzeyecek.
Bebeğiniz gözlerinin son rengine 12-18 aylık olana kadar sahip olamayacak. Bunun sebebi pigmentlerin hala oluşuyor olmasıdır yani gözleri başlarda sık sık belirsiz görünecek: bazen yeşil olabilirler, bazen biraz mavimsi veya grimsi.
Fark edebileceğiniz düzensiz kasılmalar bebeğinizin küçük pelvisinize giderek daha da ilerlemesi olabilir.
Hamileliğinizin sonuna yaklaştıkça kalanı tamamen bebeğinizle beraber doğum yaparken vücudunuzdan ayrılana kadar rahminizdeki amniyotik sıvı miktarı azalır.
Anne adayı için 39. hafta nasıldır?
Şimdiye kadar hamilelik çoğu hamile kadın için gerçek bir yük. Doğumun başlamasından daha fazla hiçbir şey istemiyorsunuz. Bu iyi bir şey ve aslında faydalı çünkü yavaş yavaş doğum konusundaki korkularınızı götürür.
39. haftada bebeğiniz çok aktif veya çok sessiz olabilir, tecrübeler çeşitlilik gösterebilir (hatta doğum sırasında bazı bebekler hareket ederken diğerleri uyuyor gibi görünürler). Ancak bebeğinizi düzensiz aralıklarla hissedebilirsiniz.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Nezle semptomları
Vücudunuz bütün enerjisini doğuma hazırlanmaya odakladığı için bağışıklık sisteminiz her zamanki gibi dirençli değil ve bazı küçük nezle semptomları fark edebilirsiniz. Ancak endişelenmeyin – doğum yapmanızın önüne geçmeyecek ve çocuğunuza zarar vermeyecek çünkü bağışıklık sistemi zaten çalışıyor.
Doğum yapmak üzere olduğunuzu nasıl anlarsınız?
Sürekli vücudunuzu dinleyecek ve muhtemelen yaşanan her şeyi doğum yapacağınıza dair bir belirti olarak tercüme edeceksiniz; karnınızdaki çekme hissi, baş ağrıları, akıntı veya bulantı gibi. Bunlar genelde ön kasılmalardır ve zamanın geldiğini düşündürseler de inanmayın. İshalle beraber bulantı hissetmek veya ciddi karın ağrıları gibi sadece belli semptomlar bebeğinizin doğacağına dair belirtilerdir.
Bacaklarınızdaki karıncalanmalar
Bazen karıncalar üstünde dolaşıyormuş gibi bacaklarınızda karıncalanma hissedebilirsiniz. Bu bebeğinizin ve rahminizin ağırlığının bir sonucudur, bunlar da küçük pelvisinizdeki sinirlere baskı uygular ve işlerini bozar. Daha sonra beyninize yanlış bilgi yollar, bu hayalet hislerine sebep olur. Hamileliğin bu ileri döneminde bu semptomlar tamamen normaldir ve tedavi gerektirmezler, doğum yapar yapmaz gidecektir ve sinirleriniz yeniden normal çalışmaya başladığında karıncalanmayı da daha fazla hissetmeyeceksinizdir.
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
Doğumu başlatmak
Ebeniz olabilecek bütün şüphelerinizi toparlamak için her zaman hazırda olacak ve doğum yaklaştıkça ondan daha sık ziyaretler almaya başlayacaksınız. Hatta ultrason olmadan karnınızda neler olduğunu bilecek ve doğuma hemen hemen ne kadar kaldığını söyleyebilecek. Eğer sık sık düzensiz kasılmalar yaşıyorsanız ama gerçek değillerse size gerçek doğumu nasıl başlatabileceğinize dair tavsiye verebilir.
Göğüs uçlarınızı uyarmak etkili bir tekniktir. Göğüs uçlarınız okşandığı zaman vücudunuz oksitosin hormonu üretir, bu da bu seviyede doğumu başlatabilir. Ancak bunu yapmak zorunda olduğunuzu düşünmeyin, sadece yapmak istiyorsanız yapın! Hazır olduğu zaman bebeğiniz rahminizden her halükarda çıkacak.