Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 28. haftası: Bebeğinizin bağışıklık sistemi çalışmaya başlıyor

28. hafta hamileliğinizin yedinci ayının sonudur. Artık üçüncü ve 28. haftayla 40. hafta arasında sürecek. son trimesterdesiniz.
28. haftada bebeğinizin boyutu

Bebeğinizin boyu 37-37.2 cm arasında, bir pırasa kadar büyük. Artık ağırlığı 1000 ile 1100 gram arasında yani bir kilogram bariyerini kırdı. Bundan sonra boyu daha fazla uzamayacak ama daha çok kilo alacak.
Bebeğinizin gelişimi
28. haftada bebeğiniz plasenta aracılığıyla kanınızdan antikoru emmeye başlıyor, bağışıklık sisteminin gelişiminin ilk büyük adımı budur. Bu antikorlar sonrasında bebeğinizin vücudunu kendini patojenlere karşı koruması için kendi antikorlarını üretmesi için teşvik edecek.
Beyin gelişimi
Bebeğinizin beyni yarıkları belirginleştikçe giderek daha çok kompleksleşiyor. Gelişen duyusal algısının sonucu olarak artan beyin aktivitesi ayrıca ileti sistemindeki sinirler tarafından üretilen elektrik sinyallerini ve beynindeki dürtüleri bir EEG (Elektroensefalogram) ile ölçerek tespit edilebilir.
Akciğer gelişimi
Akciğerleri de aynı hızda gelişiyor. Bronşlar, akciğerlerine hava sağlayan geçitler, sağ ana bronş ve sol ana bronş olarak ayrıldı. Böylece doğduğu zaman hava akciğer dokularından akacak. Ayrıca şimdi gelişen alveoller taze, oksijen zengini havayı dışarı vereceği “kullanılmış” havayla değiştirmek için hayatidir. Sürfaktan denilen özel bir madde artık üretiliyor, bu da alveollerin nefes alırken birbirlerine yapışmamalarını sağlayacak ve akciğerlerin yüzeyini koruyacak.
Bütün bunlar yerindeyken bebeğiniz nefes alma pratiğine devam ediyor. Bu çok fazla amniyotik sıvı yutmayı içerir, bu da hıçkırıklara sebep olabilir siz de bunu karnınızda küçük kasılmalar olarak net bir şekilde görebilirsiniz.
Eğer bebeğiniz şimdi prematüre doğarsa hayatta kalma ihtimali oldukça iyi olacak.
Göz gelişimi
Bebeğinizin gözleri de gelişmeye devam ediyor: uyuduğu zaman gözlerini kapatıyor ve uyanıkken gözlerini açıyor. Artık aydınlık ve karanlığı birbirinden ayırabiliyor, bu da uyku düzenini etkiliyor ve belli belirsiz bir şekilde renkleri ve şekilleri çıkarabiliyor. Doğduğunda gözlerinin hala düzgün çalışmayacak olmasına rağmen sonraki seviye keskin görüşünün gelişimidir – hatta görme duyusu bir ve iki yaş arasına kadar tamamıyla gelişmeyecek.
Anne adayı için 28. hafta nasıldır?
Hamileliğinizin yedinci ayının sonunda oldukça kilo almış olacaksınız. Karnınız büyüdü, bu da yer çekimi merkezinizi kaydırdı ve vücudunuzu algılama şekliniz değişti. Buna rağmen yeni durumunuza adapte olmak için yapabileceğiniz spesifik egzersizler var. 28. haftada aldığınız kilolardan ve büyüyen karnınızdan kaynaklı olarak giderek daha çok semptom fark edeceksiniz.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Yatağa gitmekte sorun yaşamak
Çıkıntınız uzanmak için rahat bir pozisyon bulmayı giderek zorlaştıracak yani uyumayı sık sık daha zor bulacaksınız. Sadece bu da değil aynı zamanda daha rahat bir uyku pozisyonu ararken yatakta döneceğiniz için gece boyunca uyumakta zorlanacaksınız.
HiPP Bebek Kulübü
Ürünlerle ilgii bilgileri ve sürpriz paketlerinizi HiPP Bebek Kulübü'nden takip edebilirsiniz.
28. haftada fundusunuz, rahminizin tepesi, göbek deliğinizin ve kaburga yayınızın tam ortasında olacak.
Bebeğiniz giderek daha çok hareket ediyor
Bebeğiniz hareketlerini pratik yaparken hala sahip olduğu alanı yoğun aktiviteler için kullanıyor, bu da bazen uykunuzu bölebilir ve dikkatinizi dağıtabilir. Ayrıca bu kuvvetli hareketler dışarıdan da görülebilir: ara sıra küçük ayaklarının veya ellerinin baskısından kaynaklı olarak küçük şişler olacak. Eğer ikiz bekliyorsanız elbette bu daha çok yaşanacak.
Sonuç olarak baba adayı ve büyükbaba ve büyükanne adayları bebeğinizle “iletişim” kurmanın zevkini çıkarabilecek. 28. haftada bebeğinizin tam pozisyonunu bilmek mümkün değil, istediği her pozisyona girecek.
Pratik kasılmalarını fark etmek
Vücudunuz doğuma hazırlanmaya ve kasılma pratiği yapmaya devam ediyor: arada bir, hiçbir uyarı olmadan, karnınızın bir dakika civarında çekildiğini hissedeceksiniz. Bu acılı olmayacak ve bebeğiniz için hiçbir yönden tehlikeli değil.
Rahminiz diğer organlarınızı sıkıştırıyor
Gece boyunca uyumakta zorluk çekmenin yanında gün boyunca çok daha sık tuvalete gitmeniz gerekecek. Bu rahminizin ve bebeğinizin mesanenize baskı yapmasından, boyutunu küçültmesinden kaynaklıdır. Dahası, rahminiz diğer organlarınıza da baskı yapıyor, bu da mide ekşimesi veya böbrek ağrısı olarak sonuçlanabilir.
Ağrıyan bacaklar
Şişmiş ayaklar ve ayak bilekleri, ağır bacaklar (özellikle yazın) ve kas krampları bu dönemdeki hamile kadınların yaşadığı yaygın semptomlardır. O yüzden kendinize dikkat edin:
- Bol bol dinlendiğinizden emin olun!
- Çok fazla magnezyum içeren sağlıklı bir diyet uygulamayı unutmayın! Olabildiğince çok ayaklarınız havada olacak şekilde oturun ve uzanın!
Bacaklarınızı kaldırmak kan ve doku suyu dolaşımınızı artıracaktır. Kanın ve doku suyunun ellerinizde ve ayaklarınızda “kalmasını” engeller.
Bu semptomlardan kaçınmak veya bu semptomları en aza indirmek için şu anda ihtiyacınız olan besinler hakkında daha fazla bilgi alın.
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
Varisli damarlar için yardım almak
Eğer bacaklarınızda sık sık acı hissediyorsanız veya hamileliğinizin öncesinde varisli damarlardan sıkıntı çektiyseniz doktorunuz size tıbbi olarak bağlantılı olup olmadığını söyleyebilecektir. Varisli damarlara genetik olarak yatkın olabilirsiniz, bu durumda bu semptom sadece kötü görüntüden fazladır. Doktorunuz trombozu engelleyebilir, bu da bazen terapi veya önleyici tedaviyi içerebilir. Bu durumda ve işinizin neyi içerdiğine bağlı olarak ilk adım ayaktayken ve yürürken kompresyon çorabı giymek olmalıdır (esnekliği yüksektir ve böylece kanın alt bacağınızda kalmasını engeller).