Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 23. haftası: Neden bebeğinizin boyu ve kilosu tahmini değerlerde?
23. haftada bebeğinizin boyutu
Bebeğinizin boyu kafatasının tepesinden topuklarına kadar 28-30 cm arasında, yani bir karalahana boyu civarında.
Pozisyonundan ve aktivitesinden dolayı fetüsün tam boyunu ölçmek mümkün olmayabilir. Eğer öyleyse uyluk kemiği olarak da bilinen ve insan iskeletinin en uzun kemiği femur kullanılabilir. Bebeğinizin boyunu belirlemek için doktorunuz femurun uzunluğunu 7 ile çarpmayı içeren bir formül kullanacak. Bu ölçüm, baş çevresiyle, biparyetal çap ve karın çevresiyle beraber bebeğinizin toplam boyutunun tahminiyle sonuçlanır.
Bebeğiniz henüz bir mezura veya cetvelle ölçülemez o yüzden bu değerler tahminidir ve averajın altındadır. Ölçüm hataları meydana gelebilir, özellikle bebeğiniz çok aktifse ve elbette ki ebeveynlerin ve ailenin genetik materyali sayesinde her bebek eşsizdir.
Ayrıca ağırlığı (23. haftada 450 gram civarındadır) sadece tahmini bir değer olarak görülmelidir. Farklı zamanlarda daha da uzayacak ve kilo alacak , vücudu ikisini aynı anda yapamıyor ve her iki değerin de artışında kısa “duraklamalar” varmış gibi görünmesinin de sebebi budur. Bu yüzden herhangi bir zamanda boyu uzamış veya kilo almış görünmezse endişelenmeyin.
Bebeğinizin gelişimi
23. haftada hormon üretmek ve şeker metabolizmasını düzenlemek için bebeğinizin hayati organı gelişir: pankreas. Midenin arkasında yer alır, en iyisi bez olarak değerlendirmektir – hatta 15-20 cm aralığındaki uzunluğuyla insan vücudunun en büyük bezidir. Langerhans adacıkları olarak bilinen şeyleri içerir, bunlar da bebeğinizin şekerini parçalamak ve kan şeker seviyesini düzenlemek için hayati bir hormon olan insülini üretir.
Bebeğinizin hareket etmesi için hala rahminizde bir sürü alan var ve kasalarını, tendonlarını, eklemlerini ve duyularını bilemek için bundan sonuna kadar yararlanıyor. Eğer karnınızdaki türbülans ikiz beklediğinizi düşündürecek kadar fazlaysa bunun sebebi muhtemelen bebeğinizin rahminizin bir tarafından diğer tarafına hızlıca hareket etmesinden kaynaklıdır. Bu “seyahatler” için giderek daha az alanı kalacağı için gelecek haftalarda daha az yaşanacak.
Rahmin içinde amniyon boşluğu artık her zaman yarım litre amniyotik sıvı içeriyor. Bu sıvı genellikle plasenta aracılığıyla düzenli olarak değişir ve sıvı miktarı hamileliğiniz ilerledikçe artar. Her gün bebeğiniz 400 mililitre civarında içiyor, bu da sindirim sistemini çalıştırmasına yardımcı oluyor.
Bundan sonra her hafta bebeğinizin prematüre doğma durumunda hayatta kalma şansını artırıyor. Modern tıp ve inovatif teknoloji prematüre bebeklere ihtiyacı olan her şeyi sağlayabiliyor ve rahim ortamını yeniden yaratabiliyor.
Buna rağmen prematüre doğum anne ve bebek için aşması çok zor bir süreçtir. Jinekoloğunuzdan alacağınız randevular bu riski azaltmaya yardımcı olacaktır.
Anne adayı için 23. hafta nasıldır?
Tartıya her adım attığınızda kilo aldığınızı göreceksiniz ve 23. haftada 250 ve 300 gram arasında kilo alacaksınız. Bundan biraz daha fazla olabilir ve bunda kesinlikle sorun yoktur.
Hızlıca yorulduğunuzu ve enerjinizin olmadığını fark edebilirsiniz. Bunun sebebi vücudunuzun sağlıklı gelişen bir bebeğe destek olma zorluğunu aşmak için aşırı derecede çalışmasıdır. 23. haftadan itibaren genel olarak yorucu aktivitelerden ve uzun yürüyüşlerden kaçınmalısınız. Hala formda hissediyor olabilirsiniz ve eğer öyleyse bu aktiviteleri yapmayı bırakmak için hiçbir sebep yok buna rağmen onları yaparken biraz yavaşlamak en iyisidir.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Artan idrara çıkma isteği
Daha sık idrara çıkmanız gerekeceği için tuvalete gitmeden çok uzağa veya çok uzun süre gidemeyeceksiniz. Bu, rahminizin mesanenize baskı yapmasından kaynaklıdır. Ancak daha az su içmek için bir sebep değildir, hamilelik sırasında çok ihtiyacı olacağı için sıvı alımınızı yüksek tuttuğunuzdan emin olun.
Yorgun ve güçsüz hissetmek
Sık sık yorgun ve güçsüz hissediyorsanız fakat çok fazla çaba sarf etmiyorsanız vücudunuzun yeterince demiri olmayabilir. Hamile kadınların %20 si 23. hafta civarında bunu yaşıyor.
Eğer bitkin hissediyorsanız, teniniz soluk görünüyorsa ve iyi bir dinlenme bile size tazelenmiş veya canlandırılmış hissettirmiyorsa demir seviyelerinizi artırmak ve bebeğinizin ihtiyacı olan oksijeni aldığından emin olmak için özel takviyeler almalısınız.
Demir hakkında daha çok bilgi alın ve hangi yemeklerin yüksek miktarlarda içerdiğini öğrenin.
Ayrıca tansiyonunuz da bir şeylere başlamanın zor olmasının ve güçsüz hissetmenizin sebebi olabilir. Dolaşım sistemi, artan kan akışını ve plasentaya sağlanan kan ve besinleri idare etmeye çalıştığı için çoğu hamile kadın özellikle hamileliğin orta haftalarında düşük tansiyonun sıkıntısını çeker. Doktorunuz veya ebeniz düzenli olarak tansiyonunuzu ölçecektir ve eğer çok düşükse size nasıl artıracağınızı söyleyecektir.
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
Emzirme bebeğiniz için en iyisidir
Ebenize emzirmenin nasıl çalıştığını sormak için şimdi iyi bir zaman. Özünde bir arz ve talep konusudur: çocuğunuz emzirme düzeni oluşturacak ve vücudunuz adapte olacak. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün ve haftada sizin ve bebeğinizin iyi bir emzirme düzeni kurmak için ilişki kurması hayatidir.
Emzirmenin nasıl çalıştığını anlamak (ve diğer annelerden öğrenmek) başlarda ortaya çıkabilecek herhangi bir problemi veya krizi kontrol altına almanıza yardım edecektir.
Ebeniz size hangi emzirme ekipmanlarını almanız gerektiğini ve gerekirse hangi ekipmanları ödünç alabileceğinizi söyleyebilir.
Düşük demir seviyeleri veya düşük tansiyon
Eğer sürekli yorgun ve güçsüz hissediyorsanız ve bu gündelik hayatınızı etkiliyorsa doktorunuza demir seviyelerinizi kontrol ettirin. Sonuç olarak eğer iyi hissetmiyorsanız bebeğiniz de iyi hissetmeyecektir.