Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 18. haftası: Bebeğinizin ilk büyüme atağı
18. haftada bebeğinizin boyutu
Bebeğinizin boyu 12.5-14 santimetre arasında, yani bir çalı fasulyesi uzunluğunda. Bu, onu ihtiyacı olan her şeyi sağlayan plasentayla aynı boyda yapar. Ağırlığı 145 gram civarındadır ve doğumdan önce çok daha fazla büyümesi ve kilo alması gerektiği için artık gelişimi çok hızlanmıştır.
Hem plasenta hem de göbek bağı bebeğinizin 18. haftadaki bu hızlı büyüme döneminde artan besin ihtiyaçlarını karşılayabilir. Göbek bağı artık daha uzun, daha kalın ve daha güçlü, böylece artan kan akışını ve bebeğinizin tutunma pratiğine karşı koyabilir. Bunu ona doğmadan önce verilen ilk ve en sevdiği oyuncağı gibi düşünün.
Bebeğinizin gelişimi
18. haftada bebeğinizin vücudu doğduğunda sahip olacağı boyuta gitgide yaklaşıyor. Uzuvları (kolları ve bacakları) artık aşırı hızlı büyüyor ve ilk saçları kafasında oluşuyor.
Bebeğinizin kanı göbek bağından plasentaya akıyor. Siz ve bebeğinizin kan dolaşımı yakından bağlantılı olmasına rağmen aslında birbirlerine karışmazlar. Bunun sebebi plasentanın bir bariyer veya filtre gibi davranmasıdır, bebeğinizi zararlı maddelerin etkisinden korur.
18. haftadan itibaren bebeğinizin küçük kalp atışlarını ultrason taramasında duyabileceksiniz ve doktorunuz herhangi bir probleme karşı test yapabilecektir. Sizin veya bir aile üyenizin kalp sıkıntıları varsa ve emin değilseniz doktorunuzla veya ebenizle bunun hakkında konuşun.
Anne adayı için 18. hafta nasıldır?
18. haftada keyfiniz yerinizde olacak. Aileniz için güvenilir ve huzurlu bir yuva kurmak isteyeceksiniz ve yaratıcı fikirler kafanızda dönecek.
Bütün bu planları yapsanız da uygulasanız da aşırıya kaçmayın; bebeğin gelmesine hala çok zaman var.
Ağır objeleri kaldırmaktan kaçınmalısınız. Çok uzun süre ayakta kalmamalısınız. Varislerden kaçınmak için bacaklarınız havada olacak şekilde oturun veya yatın.
Fark edebileceğiniz bir diğer şey de karnınız büyüdükçe yerçekimi merkezinin kaymasıdır. Bu yüzden ayaktayken ağırlığınızı önce bir ayağınıza sonra diğer ayağınıza vererek dengede durma pratiği yapın.
Eğer bu ikinci çocuğunuzsa zaten hareket ettiğini hissedebilecek kadar şanslısınızdır ve önümüzdeki haftalarda hareketlerini daha güçlü hissetmeyi bekleyebilirsiniz. Eğer bu ilk çocuğunuzsa muhtemelen biraz daha fazla beklemeniz gerek.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Güvenilmez tansiyon
Ara sıra baş dönmesi hissedebilirsiniz. Bunun sebebi vücudunuzun çok ağır çalışması ve damarlarınızda fazla kan dolaşmasıdır. Tansiyonunuz şu anda normalden biraz daha düşük ve eğer yorucu bir şey yapıyorsanız arka arkaya birkaç sefer düşebilir, bu da sizi baygın hissettirebilir. Eğer bu yaşanırsa bacaklarınız havada olacak şekilde oturabilir veya uzanabilirsiniz. Vücudunuzun alışması çok sürmeyecek ve yakında iyi hissedeceksiniz.
Doktorunuz veya ebeniz tansiyonunuzun devamlı olarak düşük olup olmadığını öğrenmek için düzenli olarak test yapabilir. Neredeyse tüm durumlarda hamilelik boyunca günlük hayatın hızına yetişmek için düşük tansiyon konservatif terapiyle çözülebilir. Damar egzersizi yapmak, bacak kaslarınızı gerip rahatlatmak düşük tansiyona ve varisli damarlara iyi gelir.
Mideniz isyan çıkardığında
Mideniz çok fazla mide asidi üretir ve salgılar, bu da midenizin ekşimesine sebep olur. Eğer bu başınıza geliyorsa dik oturmaya, yemek yerken biraz yavaşlamaya çalışın ve asitli içeceklerden olabildiğince uzak durun. Mide ekşimesini önlemenin iki yolu vardır biri ekmek ve badem yemek diğeri ise yediğiniz patates ve yulaf miktarını arttırmaktır (yulaf en iyi piştiğinde yenir, örnek olarak yulaf lapası).
Sık sık yorgun hissediyorsunuz
Hamilelik sırasında her zaman alamayacağınız çok fazla iz minerale ihtiyacınız olduğundan, daha sık yorgun hissetmeniz normaldir. Bu yüzden hem size hem de bebeğinize ihtiyacınız olan oksijeni sağlayacak demir alımınızı artırmanızı öneriyoruz. Yüksek miktarlarda demir içeren yemekler yemeye ve meyve suları içmeye odaklanın; kırmızı meyveli meyve suyu gibi.
Vücudunuz farklı hissettiriyor
Heyecanlı bir şekilde karnınızın büyümesini izlerken vücudunuzun farklı hissettirdiğini fark edeceksiniz. Yürümek giderek daha çok çaba isteyecek, bacaklarınız daha ağır hissedecek ve öncesine göre daha çok molaya ihtiyacınız olacak ama bu tamamıyla normaldir.
Ayrıca normalde sırt üstü uyuyorsanız uyumanın daha zor olduğunu fark edeceksiniz çünkü karnınız organlarınıza ve kan damarlarınıza baskı uygulayacak. Varsa bir emzirme yastığını bacaklarınızın arasına koyarsanız rahatça yanınıza yatarak uyuyabilirsiniz.
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
Damar güçlendiren egzersizler
Ebeniz size damarlarınızı güçlendirmek için özel olarak dizayn edilmiş egzersizleri gösterebilir, kan dolaşımınızı çalıştırın ve damar varislerini engelleyin. Eğer aile üyeleriniz varisli damar sıkıntısı çekiyorsa bu özellikle önemlidir. Yardımcı olmak için cildinize sürebileceğiniz özel kremler var, bunları mahallenizdeki eczanelerden alabilirsiniz.
Doğuma hazırlanmak
Ebenize doğuma hazırlık kurslarını sorun. Hamileliğinizin 20. haftasında kaydolmalısınız ve genelde üçüncü trimesterinizin başlangıcında başlayabilirsiniz (28. hafta civarında). Doğumdan sonra ne olacağını öğrenmenin yanında, hazırlanmanıza yardımcı olacak faydalı tüyolar öğreneceksiniz. Eşiniz veya yakın bir arkadaşınız sizinle beraber bazı derslere gelebilir böylece size doğum öncesinde ve sonrasında nasıl destek olabileceklerini öğrenebilirler.
Tansiyonunuzu dengelemek
Doktorunuz size tansiyonunuzu dengelemek için yollar önerebilir. Yapabileceğiniz egzersizlerden biri sabah kalkmadan önce yatakta bacaklarınızla bisiklet hareketleri yapmaktır, bu da dolaşımınızı artıracaktır.