Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 15. haftası: Bebek saçları gelişiyor
15.haftada, hamileliğinizin dördüncü ayının üç haftasını doldurmuş olursunuz ve artık ikinci trimesterdesinizdir.
15. haftada bebeğinizin boyutu
Şu anda bebeğiniz boyut olarak 9.5 ile 10 cm arasında, yani bir portakal kadar büyük ve 70 gram ağırlığında. Kalbi tamamıyla gelişti ve artık sadece büyümesi gerekiyor. Ultrasonda kalp atışını duyabilirsiniz ve ilk kez attığını duymak siz ve eşiniz için kesinlikle özel bir andır, içinizde büyüyen yaşamı çok daha gerçek hissettirir.
Bebeğinizin genitali tamamıyla oluştu ve ultrasonda görülebilir. Doktor, bir erkeğin testisleri dışarıdaki labiyasına benzediğinden öncesinde cinsiyetini söyleyemeyebilirdi. 15. haftada doktorunuz cinsiyet konusunda çok emin olabilir ama henüz söylediği şeyi kesin olarak düşünmeyin, gelecek birkaç hafta içinde tam tersine bir keşif de yapabilir.
Artık ultrason tarayıcısı biparietal çapı ölçmek için kullanılacak, bu da fetüsün kafasının ölçümüdür. Bebeğinizin gelişimini ve büyümesini tespit etmenin en etkili yolu olduğu için BPD anahtar bir değerdir.
Plasenta gün boyunca bebeğinize ihtiyacı olan besinleri ve oksijeni sağlayacak. Bu da plasentanın nefes almada ve dışkıladığı maddeleri yok etmekte anahtar bir rol oynadığı anlamına gelir. Akciğerleri tam gelişmediği ve doğana kadar çalışmayacağı için oksijeni göbek bağından direkt vücuduna dolan kandan alır.
Bebeğinizin gelişimi
15. haftada bebeğinizin derisi hala yarı saydamdır, kan damarları görülebilir. Ayrıca lanugo denen ince saçlarla kaplıdır ve bu ince saçların her birinin yağ bezleri vardır, bunlar da verniks kazeoza denilen bir madde üretir. Lanugo saçları verniks kazeozanın derisine yapışmasını sağlar ve bebeği amniyotik sıvıdan korurlar.
Anne adayı için 15. hafta nasıldır?
Vücudunuz artık olabilecek en iyi şekilde hamileliğinize adapte oldu ve ikinci trimester genelde trimesterlerin en iyisi olarak görülür. Umarız bu heyecanlı zamanın keyfini sonuna kadar çıkarırsınız.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Optimizm
15. haftada gayet iyi olacaksınız, hormonlarınız keyfinizi o kadar yerinize getirecek ki ağzınız kulaklarınıza varmış gibi hissedeceksiniz. Düşünceleriniz hem bu iyimserlik tarafından hem de bir annelik ihtiyatlılığıyla kararlaştırılacak.
Bebeğinizin hareketlerini hissetmek için hala biraz erken ama bebeğinizin sağlığı için her şeyi yapıyorsunuz. Ne de olsa, yakında kollarınızın arasında kucaklayacağınız içinizdeki küçük insan dışında çok bir şey düşünmüyorsunuz.
Vücudunuz değişiyor
15. haftadan itibaren, karnınız büyümeye başladığı için hamile olduğunuz giderek daha çok anlaşılacak. Rahminiz büyüdüğü için karnınızda veya kasığınızda bir çekme hissi hissetmeye devam edeceksiniz. Başka bir semptom yaşamadığınız sürece endişelenecek bir şey yok.
Vücudunuz aynı zamanda daha sonra anne sütü üretirken ihtiyacınız olacak küçük miktarlarda yağ rezervleri oluşturuyor. Çatlakları önlemeye yardımcı olması için biz yüksek kaliteli yağlarla günlük nazik bir masaj öneriyoruz.
Vücudunuzun diğer yerlerinde olduğu gibi göğüslerinizde de değişim fark edeceksiniz. Hormonlarınız emzirmeye hazırlık için oldukça büyümelerine sebep olacak. Göğüslerinizdeki deri esniyor, yağ ile beraber bir masaj onlara çok iyi gelecektir. Göğüs bezleriniz şu anda yavaşça anne sütü üretimini arttırıyor yani zaman zaman hassas veya ağrılı hissedebilirsiniz. İyi, destekli bir hamilelik sutyeni paha biçilemez olabilir.
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme programı uyguladığınızdan emin olun ve iki kişilik yemeyin! Günlük fazladan 255 kalori hamile kadınlar için yeterlidir (neredeyse doğal yoğurt ve bir porsiyon meyveyle aynı) buna rağmen elbette bu kadından kadına değişebilir.
Genelde doğumdan sonra alınan fazla kiloyu vermek zordur ve hamilelik sırasında aşırı kilolu olmak gebelik şekerine sebep olabilir. Bu sadece sizin için değil aynı zamanda çocuğunuz için de soruna sebep olabilir. Gebelik şekeri çocuğunuzun ortalamadan daha büyük ve ağır olacağı anlamına gelir bu yüzden eğer endişeleriniz varsa doktorunuzla veya ebenizle iletişim kurun çünkü 24. ve 28. haftalar arasında test yapılabilmektedir.
Kaslarınızı ve pelvik tabanınızı güçlendirmek
Eğer hala yapmadıysanız bir hamilelik dersine kaydolmanızı öneririz. Eğitmen karnınızın çıkmaya başladığı sırada, özellikle pelvik tabanınızın taşıması gereken ağır bir yük olduğu için, size kaslarınızı ve pelvik tabanınızı güçlendirmek için nazik egzersizler öğretecektir.
Hamilelik dersleri ayrıca, konuşabileceğiniz ve tecrübelerinden faydalanabileceğiniz başka kadınlarla tanışmanıza yardımcı olacaktır ve eğitmenin bir sürü yararlı tavsiyesi ve yaygın hamilelik semptomlarıyla ilgilenme yolu olacaktır.
Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular
Karnınızdaki acılar ve çekme hisleri
Eğer olması gerekenden daha uzun süredir karnınızda acı çekiyorsanız ya da çekme hissi hissediyorsanız hemen jinekoloğunuzu ziyaret edin. Eğer düzenli acılı kasılmalar veya kanama yaşıyorsanız eksiksiz bir muayene önerilir.
Ağır objeler kaldırmak
Evde zaten bir çocuğunuz var mı? O zaman ne kadar çok kucağa alınmak ve etrafta taşınmak istediklerini biliyorsunuzdur. Ebeniz pelvik tabanınıza zarar vermeden onları ve diğer ağır objeleri taşımanın en iyi yolunu gösterebilir. Tavsiyesini günlük hayatınızda uygulayın ve istenmeyen semptomlardan kaçının.
Ağrılar ve acılar için rahatlatıcı bakım
Göğüs bezleriniz 15. haftada gelişmeye başlar böylece çocuğunuzu emzirebilirsiniz ve bu da rahatsız edici ağrılara ve ağırlığa sebep olabilir. Ebeler size acıyı azaltmak için çeşitli yöntemler gösterebilirler; hem cildinizi rahatlatacak hem de büyüyen rahminizden kaynaklanan diğer semptomları azaltmaya yardımcı olacak yararlı maddeler içeren yağlar var.