Hamilelik haftaları:
Hamileliğin 12. haftası: Güzel haberi yakınlarınızla paylaşma vakti
En sonunda, 12. haftada işvereninize hamile olduğunuzu söylemenin zamanı geldi. Artık anne adaylarının ve doğmamış bebeklerin korunması için yasal olarak düzenlenmiş tüm önlemler için hak kazandınız. Bundan tamamen ayrı olarak, bebeğiniz artık hızla gelişiyor.
12. haftada bebeğinizin boyutu
Şu anda bebeğiniz boyut olarak 5 cm’den daha uzun, yani çok büyük bir yumurta boyutunda ve ağırlığı 16 gram civarında. Ancak her çocuk kendi hızlarında geliştiği için boyutlar çeşitlilik gösterebilir. Bebeğiniz rahminizde sürekli hareket edecek, bu da boyunu tam olarak ölçmenin zor olduğu anlamına gelir. Bütün bebeklerin bu dönemde aynı boyda olmamalarının bir diğer sebebi de anne ve babalarının genetik bilgileridir. Boy ve ağırlıktaki bu farklılıklar ikinci trimesterde daha da belirgin hale gelecek, bu da iki hafta içinde başlayacak.
Bebeğinizin gelişimi
12. haftada, gelecek haftalarda olacağı gibi bebeğinizin boyu uzadıkça uzayacak. Büyüdükçe hayati organları çalışmaya başlayacak, örneğin midesi artık maddeleri içine alabilecek. Bebeğiniz artık küçük miktarlarda amniyotik sıvı yutabilecek, bu da nefes alma ve yemekleri yutup mideye indirme pratiği yapmasına izin verecek. Bu dönemde genellikle amniyotik sıvıyı dışarı tükürecek çünkü henüz tam olarak alışamadı (doğduktan sonra da pratiğe ihtiyacı olacak).
Bebeğiniz 12. haftada çok aktif olacak, sahip olduğu alanı kullanarak her türden jimnastiği yapması lazım. Ayrıca ileti sistemi, sinir sistemi ve beyni artık tamamen geliştiği için ilk kez uyarıcılara tepki verebilecek. Örnek olarak, etrafta dolanıp dururken küçük ağzının önünde bir şey hissederse emme refleksi devreye girecektir. Rahmin dışındaki ilk birkaç ayı boyunca tek yemek alma yolu bu olacağı için bu refleks doğum sonrası için çok önemlidir.
Eğitimli biri, ultrason taramasında bebeğinizin gözbebeğinin ufak hareketlerini tespit edebilir ve gözlerini tamamen kapatması pratik yapması gereken bambaşka bir şeydir (sonrasında bir refleks olarak gelişecek). Eğer karnınıza dışarıdan baskı uygulanırsa, hemen karın duvarından uzaklaşacaktır. Bu da başka bir reflekstir, ancak bu önümüzdeki haftalarda değişecek ve dışarıdan gelen ilgi işaretlerine o tarafa dönerek tepki gösterecektir.
Bebeğinizin cinsiyetini tespit etmek imkansızdır, bu yüzden biraz daha beklemeniz gerekiyor; 16. hafta bir doktorun kız veya erkek olduğunu söyleyebileceği en erken zamandır. Şu anda yalnızca ikiz bekleyip beklemediğiniz belli olacak.
Anne adayı için 12. hafta nasıldır?
Bebeğinizin ilk hareketlerinin belli belirsiz işaretlerini heyecanla bekleyeceksiniz. Ne yazık ki, bunun için biraz daha beklemeniz gerekiyor ama bebeğinizin hareketlerini tespit etme ihtimaliniz bebeğiniz büyüdükçe artacaktır.
Yaygın belirtiler ve semptomlar
Karnınız belirginleşmeye başladı
Vücudunuzun yükselen yağ rezervinden dolayı artan kilonuzun sonucu olarak karnınızda küçük bir çıkıntı fark etmeye başlayacaksınız. Diğer insanlar gelecek birkaç hafta içinde fark edebilirler ve eğer ikinci veya üçüncü hamileliğinizse yakında görünür olacaktır. Ancak, ailenize ve arkadaşlarınıza hamile olduğunuzu söylediyseniz, her görüştüğünüzde çıkıntınızın nasıl göründüğüne odaklanacaklardır.
Şu an, haftada 250 300 gram arasında kilo aldığınız için kıyafet konusu ve özellikle giymek için rahat şeyler bulmak konusu gittikçe daha büyük bir sorun haline gelecektir.
Ne kadar kilo aldığınızın kontrolü ve sorumluluğu sizin elinizdedir. Sağlıklı beslenme bunun önemli bir parçasıdır: iki kişilik yemeyin, sağlıklı ve dengeli bir diyet uyguladığınızdan emin olun ve yeterli egzersiz yapmayı unutmayın.
Besin eksikliği
Çoğu hamile kadın zaman zaman bitkin hisseder ve bu hamileliğin normal bir parçasıdır. Ancak çok sık yorgun hissediyorsanız ve demir seviyeleriniz düşükse bu diyetinizden yeterince demir almadığınıza dair bir işarettir. Bu durum genelde vejetaryen veya vegansanız yaşanır.
Genel anlamda, hamilelik sırasında vejetaryen bir diyetin yanlış bir yanı yoktur. Ancak et veya balık yemiyorsanız, ihtiyacınız olan demiri ve proteini diğer yemeklerden nasıl alacağınız üzerine iyice düşünmeniz gerekmektedir. Süt ve diğer süt ürünlerini içeren vejetaryen bir diyet kesinlikle iyidir ama hamile vejetaryenlerin herhangi bir besin eksikliği yaşamadığından emin olmak için yemeklerini çok dikkatli seçmesi gerekir.
Hamilelik sırasında yeterince demir almak vejetaryenler için gerçek bir zorluk olabilir çünkü vücudunuz etteki demiri işlemeyi (hem demir olarak bilinir) bitkilerdeki demire göre daha kolay bulur. Bezelye, ıspanak, koyu meyveler ve tam tahıllı ürünlerin hepsi demir içerir ama sadece küçük miktarları vücut tarafından emilebilir. C vitamini de demir alımınızı artırabilir ve dolayısıyla bebeğinize daha çok demir sağlar.
Kısacası yüksek C vitamini içeren meyvelerle beraber demir içeren yemekleri daha çok yemelisiniz.
Vegan olan ve dolayısıyla et, balık, süt ürünleri ve yumurta yemeyen kadınlar için hamilelik sırasında yeterince besin almak daha zordur. Eğer öncesinde vegan bir diyet yaptıysanız, mikro besinleri almanıza ve eksikliklerden kaçınmanıza yardımcı olacak takviyeler önerebilecek tecrübeli bir diyetisyenden tavsiye almalısınız.
Biz hem veganların hem de vejetaryenlerin düzenli olarak doktorlarına kan testi yaptırmalarını öneriyoruz.
Doktorunuza sormak isteyebileceğiniz sorular
Önemli kan testleri
Eğer sık sık yorgun hissediyorsanız kan testleri aracılığıyla demir seviyelerinizi kontrol ettirmek için doktorunuza gidin. Böylelikle demir eksikliği gibi besin eksikliğiniz varsa haberdar olmuş olur ve seviyenizi olması gereken düzeye getirmek için özel bir beslenme programı ve takviye tavsiyelerine uyabilirsiniz.