Güneş kremi ve güneş yanığı riski

Güneş kremi – özellikle bebekler ve yürümeye yeni başlayanlar için yapılanları tercih ediniz.

Satın aldığınız güneş kremlerinin bebekler ve yürümeye yeni başlayan çocuklara uygun olduğundan emin olunuz. Parfüm, renk veya koruyucu içermeyen kremleri kullanınız çünkü bu maddeler hassas bebek cildini tahriş edebilir. Su geçirmez bir krem olsa bile suyla temas sonrasında tekrar uygulayınız. Daha fazla krem uygulamak koruma süresini artırmaz!
Güneş kremini uygularken derinlemesine kullanın – kulakları, ayak tabanlarını ve göz çevresini unutmayınız.

Güneş yanığı tehlikesi

Güneş yanığı bir bebek için sadece rahatsız ve acı verici olmakla kalmaz aynı zamanda cilt kanseri riskini de artırır.
Evet doğru: ”Cildiniz asla unutmaz”. Sürekli güneş yanığı olmak ve UV ışınlarına daha fazla maruz kalmak özellikle çocuklukta ve ergenlikte cilt kanseri riskini artırır. Bunun nedenlerinden birisi bebeklerin ve yürümeye yeni başlayanların henüz kendi onarım mekanizmalarını oluşturmamış olmalarıdır. Güneş yanığı meydana gelmeden önce bile cilt hasar görür – uzun vadeli hasar riski cilt kızarmadan önce bile artar (örn. Cilt kanseri). Güneşe bilinçli bir şekilde çıkmak bu riski azaltabilir (güneşe maruz kalma bölümüne bakınız).

Her şeye rağmen güneş yanığı olursa:

Hafif güneş yanığı soğuk suya, siyah çaya veya ayrana batırılmış bezlerle rahatlatılabilir. Soğutucu losyonlar veya kremler de işe yarayabilir. Asla yağlı kremler kullanmayınız! Çok ciddi vakalarda (özellikle kusma ve ateş görülüyorsa) bir doktora gidiniz!