Beslenme planı: 4.ay ile 6.ay arası
Ek gıdaya başlamak için doğru zaman
Bebeklere en erken 4’üncü ayın sonundan itibaren ve en geç 6’ncı aydan sonra kaşık maması verilmelidir*. Bebek artık aktif bir öğrenme sürecindedir ve tüm yeni tecrübelere merakla tepki verir. Bebeğinizin hazır olması durumunda kaşık mamaya başlamak için en ideal zaman bu dönemdir. Anne babalar, lütfen bebeğinizin ihtiyaçlarına dikkat ediniz. Bebeğiniz anne sütüyle veya tek başına biberonla tam olarak doymuyor mu? Başlarını dik tutabiliyorlar mı? Yeni yemek türlerine ve kaşığa ilgi duyduklarını belli ediyorlar mı? Eğer bunlar söz konusu ise kaşık mamaya başlama zamanı gelmiştir. Eğer emin değilseniz lütfen doktorunuza sorunuz.
Eğer bebeğiniz yediği ilk kaşık mamaları tükürürse sabırlı olun. Nasil yutacağını öğrenecektir. Bu yüzden başlangıçta bebeğinize az miktarda kaşık mama vermeniz gerekmektedir, böylece bebeğinizin yeni yemek türüne alışması için yeterli süre verilmiş olacaktır.
**ESPGHAN (Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Topluluğu) Beslenme Komitesi önerisidir.
Ek gıda bebeğiniz için neden bu kadar önemlidir?
4 – 6’ncı aydan sonra anne sütü veya süt formülü tek başına artık bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm gıdaları ve enerjiyi karşılayamaz hale gelecektir. Bunun yanında, daha fazla katı gıdanın verilmesi de çene etrafındaki kasları çalıştıracaktır. Ve son olarak, kaşık mama verildiğinde bebeğiniz çeşitli tatları öğrenmeye başlayacaktır ki bu da gelişimi için oldukça önemlidir.
Ek gıdaya nasıl başlamalıyım?
Anne sütü, gelecek haftalar ve aylar içerisinde gün içerisinde ek gıda ile kademeli olarak değiştirilecektir. Öğle yemeği ile başlayıp akşamları devam eder ve son olarak ikindileri de ekleriz. Sabahları, bebeğiniz süt formülünü almaya devam edecektir.
HiPP, ek gıdaya başlamayı mümkün olduğunca kolay bir hale getirmektedir. İlk ek gıdalar için HiPP Sebze ve Meyve çeşitleri bulunmaktadır:
- Yalnızca bir kaç içerik ile sindirilmesi oldukça kolaydır.
- İlk ve küçük lokmalar için 125 gramlık HİPP kavanozları.
Adım 1: Öğle Yemeği
İdeal olarak, öğle yemeğinde 4 ile 6 küçük kaşık püre haline getirilmiş sebze ile başlayabilirsiniz (örneğin; HiPP Organik Havuç). Bunun sonrasında bebeğiniz, daha tok hissetmek için anne sütü veya süt formülü alacaktır. Sebze miktarını her gün birkaç kaşık artırabilirsiniz. Başlangıçta bebeğiniz sebzeleri yemeyi reddetse bile sabırlı davranın. Sonraki birkaç gün boyunca tekrar daha deneyin. Birkaç gün sonrasında dönüşümlü olarak yeni tür sebzeler verebilirsiniz (Organik Sebze Püresi). Bunun sonrasında menüyü patates ile genişletin.
Eğer bebeğinizin beslenmesi, sebzeler ile sorunsuz bir şekilde ilerlerse, yaklaşık 3’üncü haftanın ardından bir sonraki adımı atabilir ve tam bir öğünü et ile verebilirsiniz. Yine bu duruma uygun HİiPP ürünleri bulunmaktadır: lezzetli bir karışım için sebze içeren etli menüler. Çocuğunuz bir kavanoz etli öğünün hemen hemen tamamını bitirmeye başladığında, gün ortalarında anne sütü ya da süt formülü vermeyi bırakabilirsiniz.
Ek gıdaya başlamak için ipuçları:
- Bireysel öğünler: HiPP kavanozlarını karıştırarak bireysel menüler yaratabilirsiniz. Basitçe yarım kavanoz sebzeyi (yaklaşık 90 g) yaklaşık 60 g et ile ile karıştırın.
- Bebeğiniz için tatlı? Tatlı olarak birkaç kaşık C vitamin açısından zengin meyve öneririz. C vitamin et içindeki değerli demirin vücut tarafından emilmesine yardım eder.