Dermatoloji kliniğinde sıkça sorulan sorular Christina Schnopp tarafından yanıtlanmıştır.
Dermatoloji ve allerjoloji klinik ve polikliniği TU Münih
Bebek cildinde bu kadar özel olan şey nedir? Bebeğim için normal cilt bakım ürünlerini kullanabilir miyim yoksa bir bebeğin cildi özel ürünlere mi gereksinim duyar?
Sağlıklı bebekleri zaten nispeten iyi gelişmiş bir ciltle doğar. Bununla birlikte cildin üst katmanı ve özellikle bir bariyer olarak önemli bir rolü bulunan korun tabakası, bebeğin ilk aylarında bir yetişkine göre çok daha incedir1,2 . Deri hücreleri daha küçüktür ve daha hızlı bölünür2, ter ve yağ bezleri henüz tam olarak gelişmemiştir2. Örneğin, terleme henüz düzgün değildir ve korun tabakasının yağ içeriği düşüktür.
Bu yapısal farklılıklar bebeğin cildinin geçirgenliğini artırabilir. Bu yüzden transepidermal su kaybı ("transepidermal = epidermis üzerinden) çocuğun derisinin bariyer fonksiyonunun bir göstergesi olarak ilk yılda büyük farklılık gösterir (cilt en azından bazen "daha su geçirgendir"). Derinin bariyer fonksiyonunun oluşması en azından bir bebeğin ilk yaşının sonunu bulur.
Yetişkin cildi ile kıyaslandığında bebek cildi daha kısa sürede daha fazla nem emebilir ama daha hızlı da kaybeder. Bunun nedeni, bir yaşın altındaki bebeklerin derilerinin üst katmanında doğal nemlendirici etkenlerin daha düşük seviyede olmasıdır4. Bir bebeğin cildinin üst katmanında daha yüksek su yüzdesinin bulunmasına parallel olarak cilt yüzeyinin vücut kütlesiyle birlikte artması güçlü bir işarettir.
Doğumdan sonraki birkaç günde bebeğin cildi ıslak bir ortamdan kuru bir ortama geçer. Bu sure içerisinde yeni doğan, anne karnında koruyucu bir katman olarak görev yapan yağ ve ölü deri hücrelerinden oluşan bir karışım olan verniks’ini kaybeder. İkinci haftadan itibaren üst deri katmanının su içeriği hızlı bir şekilde artar.
Bir yeni doğanın cilt pH değeri nötr’dür (muhtemelen hafif alkalin amniyotik sıvıdan dolayı) birkaç gün içerisinde azalır ve bir “asit mantosu” olarak bir yetişkinin değerlerine tamamen ulaşamaz 5. Yüksek pH değeri, bariyer fonksiyonunu korumaya yarayan farklı enzimleri olumsuz bir şekilde etkiler ve özellikle bez bölgesinde tahrişe neden olur.
Bu demek oluyor ki bebekler için cilt bakım ürünlerinin özel gereksinimleri vardır: cilt potansiyel olarak daha geçirgen olduğu için ve vücut yüzeyinin kilo ile olan ilişkisi yetişkinlerden çok daha fazladır ve bebek cilt bakım ürünlerinin içerikleri de güvenli olmalıdır. Ayrıca deri bariyerine zarar verebilecek herşey veya gelişimini engelleyecek hiçbir şey asla kullanılmamalıdır.
Geleneksel sabun kalıpları (alkalin) cilt yağlarına saldırır ve bu nedenle bebekler için uygun değildir.
1) Evans NJ, Rutter N. Development of the epidermis in the newborn. Biol Neonate 1986; 49: 74-80.
2) Stamatas GN, Nikolovski J, Luedtke MA et al. Infant skin microstructure assessed in vivo differs from adult skin in organization and at the cellular level. Pediatr Dermatol 2010; 27: 125-31.
3) Agache P, Blanc D, Barrand C et al. Sebum levels during the first year of life. Br J Dermatol 1980; 103: 643-9.
4) Nikolovski J, Stamatas GN, Kollias N et al. Barrier function and water-holding and transport properties of infant stratum corneum are different from adult and continue to develop through the first year of life. J Invest Dermatol 2008; 128: 1728-36.
5) Stamatas GN, Nikolovski J, Mack MC et al. Infant skin physiology and development during the first years of life: a review of recent findings based on in vivo studies. Int J Cosmet Sci 2011; 33: 17-24.