HiPP Organik Mühür
HiPP'in organik garantisi AB organik gıda logosundan daha kapsamlıdır.
Tüketici Koruma Bakanlığı'nın verdiği AB organik gıda logosu, organik ürünler için yasal olarak sunulan mevzuatlara dayandırılmıştır. Eğer bu mevzuatlara uyulursa organik gıda logosu kullanılabilir. Ancak HiPP Organik Mührü, organik ürünler için yasal mevzuatların genel gerekliliklerinin de ötesine geçmiştir.
HiPP'in Organik Kalitesi ile sunulan avantajlar nelerdir?
HiPP, AB Organik Tarım Mevzuatı'na göre ekilmiş organik hammaddeleri kullanmaktadır. Dahası, tüm ürünler ilave, çok sıkı kontrollere tabi tutulmaktadır çünkü biliyoruz ki AB organik gıda logosu tek başına bir üründe zararlı maddelerin bulunmadığını garanti etmek için yeterli değildir.
Hammadde tedariğinden hemen sonrasında zararlı maddeler için ilk testler yapılır. Eğer itirazlar olursa mallar kabul edilmez. Bizim tek hedefimiz, yalnızca tamamen tüm zararlı maddelerden arındırılmış ise ham maddeleri işlemektir. Bu yüzden 850-1200 farklı kalıntı testine tabi tutuyoruz. Pfaffenhofen'de bulunan kurum içi HiPP laboratuvarımız, yıllardır Avrupa'daki pesitik analistleri alanında önde gelen kurumlardan birisidir.
Yalnızca sıkı kontrol sistemimizden geçen gıdalar paketlere girebilir. Daha sonra ürün HiPP Organik Mührünü taşımaya hak kazanır.
AB Mevzuatı Organik-logosu ne işe yarar?
AB Organik Tarım Mevzuatı içerisinde organik ürünlerin nasıl üretilmesi gerektiği hakkında net hükümler bulunmaktadır. AB organik gıda logosu, bu kalite logosunu taşıyan ürünlerin aşağıdaki özelliklere sahip tarım ile üretildiğini garanti etmek için geliştirilmiştir:
- Önleyici eylem hakkında tesis koruma önlemlerine odaklanan;
- Sadece işlenmemiş tohumlar kullanan;
- Mineral nitrojen gübre kullanmayan;
- İlgili türlere uygun çiftlik tarımını içeren.
AB'nin organik logosu ile ne sunulmamıştır?
Genelde yanlış anlaşılan konulardan birisi organik gıda logosunun aynı zamanda bir ürünün zararlı maddeleri içermediğini de garanti ettiğidir. Ancak durum bu değildir. AB organik gıda logosunda bir tarım ürününün AB Organik Tarım Mevzuatı kılavuzlarına göre üretilerek zararlı maddeleri içermediği hakkında bir bilgi sunulmamaktadır.
Örneğin, AB hükümleri yalnızca üretici şirketin acil etkisi içerisindeki üretim faktörlerini düzenlemektedir. Kontrol edilmeyen şey ise, hammaddelerin üretim sürecinde farklı kaynaklardan potansiyel kirlenmeye maruz kalıp kalmadığı ve üründe üreticinin fark etmediği hangi bozukluklar olduğudur. Bu kirlenme, örneğin kirlenmiş zemin sularından, yüksek hava kirliliği seviyelerinden (havalimanları, uçuş yolları, endüstriyel tesisler ve kalabalık yolların yakınında) veya kirlenmiş hayvan yemlerinden kaynaklanabilir.