Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin ilk haftaları: 1. ve 2. haftada neler beklenmeli?

Hamileliğin ilk haftası son reglinizin ilk gününde başlar. Eğer bu döngü sırasında hamile kalırsanız, bu hamileliğinizin ilk ayının başlangıcıdır.

Hamilelik sırasında neler olur?

Hamilelik 40 hafta veya 10 ay civarında sürer. Bu dönemde çocuğunuz sürekli gelişecek ve rahminizden çıktıktan sonra hayatta kalmak için ihtiyacı olan şeyleri alacak. 38-42 hafta arasında çocuğunuzun doğumuna ve vücudunuzdan ayrılmasına sebep olan doğal bir süreç yaşanır. Ancak hamilelik sadece haftalara ve aylara bölünmemiştir; her biri üç ay süren, trimester dönemleri vardır. Bu doğuma kadarki sürecin üç trimesterden oluştuğu anlamına gelir. 1’den 13’e kadarki haftalar ilk trimesteri, 14’ten 27’ye kadarki haftalar ikinci trimesteri kapsar, üçüncü trimester ise 28. haftadan başlar ve çocuğunuz doğduğunda tamamlanır.

Döllenme: ovulasyondan implantasyona

1. haftada (yani yeni döngünün ilk haftasında) aylık regliniz başlar. Diğer aylarda olduğu kadar uzun ve yoğun bir şekilde, her döngü reglinizle başlar.

Bütün bu süreçler insanların çoğalmasını ve tür olarak hayatta kalmamızı sağlayan, dişi hormonlar tarafından kontrol edilir. Ancak, bu süreçler başarısız olmaya çok yatkın olduğundan, bebek sahibi olmak isteyen kadınların birkaç şeyin farkında olması ve günlük hayatlarında da belli bir seviyede sakin olmaları gerekir.

2. haftada yumurtalar yumurtalıkların içinde gelişir ve rahim zarınız yavaş yavaş yeniden gelişmeye başlar (son döngünüzden kalan zar son reglinizde vücudunuzdan ayrıldı). Zarın yeniden gelişmesi gereklidir böylece yumurta döllendikten sonra rahim duvarına yerleşebilir. Doğurganlık yaşındaki kadınlar hamile olmak istemeseler bile her ay bu süreçten geçerler; bu yüzden eğer bebek istemiyorsanız hassas olmak ve doğum kontrolü konusunda bilinçli olmak ciddi derecede önemlidir.

Bunu “çarşaf değiştirmek” gibi düşünebilirsiniz: vücudunuz birkaç ay boyunca döllenmiş bir yumurtayı yetiştirmeye hazırlanmak için her şeyi yapıyor. Eğer hamile kalmak isteyen bir kadınsanız bu süreç için kendi payınıza düşeni de yapabilirsiniz. Menstrüasyon devam ederken acı azalır ve akıntı kan göremeyecek kadar azalır.

Çoğu kadın menstrüasyonun başlangıcından hemen hemen 14 gün sonra gerçekleşen ovulasyon sırasında vücutlarının merkezinin sol veya sağ tarafında bıçak saplanması gibi bir acı hisseder (bu ağrıya ovulasyon ağrısı da denir). Şiddetli olabilen ağrı, karın zarının kısa süreli tahrişinden kaynaklanır.

Hamileliğin ilk işaretlerini fark etmek

Döllenmeden hemen sonra ortaya çıkan tıbbi semptomlar veya hamileliğe işaret eden belirtiler olmamasına rağmen, kadınlar çoğunlukla onlara tam tersini söyleyen bir içgüdüye sahip olurlar. Daha önce hiç hissetmediğiniz mutluluk ve memnuniyet hissi yaşadığınızı fark edebilirsiniz. Ancak, bu tek başına kesinlikle bir hamilelik belirtisi değildir.

Muhtemel hamilelik belirtileri genellikle üç kategoriye ayrılır:

Eğer bu belirtileri fark ettiyseniz hamile olma ihtimaliniz var:

  • Yorgunluk
  • Hassas göğüsler
  • Bulantı
  • Ağzınızda metalik bir tat
  • Keskin karın ağrısı


 
Eğer bu belirtileri fark ettiyseniz muhtemelen hamilesiniz:

  • Hassas göğüs uçları ve kararmış göğüs başı-çevreleri
  • Düzenli bulantı ve kusma
  • Devamlı yüksek ateş


Bunları fark ettiğinizde neredeyse kesinlikle hamile olduğunuzu varsayabilirsiniz:

  • Regl olmazsanız
  • Sürekli bulantı
  • Ağrılı göğüsler ve hassas göğüs uçları

 
Tıbbi kesinlik için:

  • İdrar veya kanda HCG hamilelik hormonunun tespiti
  • Bir doktor tarafından yapılan ultrason ile doğrulama

İlk iki belirti listesindeki tekil semptomlar kesin olarak hamile olduğunuzu söyleyemez ama şüphelenmenize neden olabilir. Sadece birden fazla semptomu aynı anda yaşıyorsanız şüpheleriniz doğrulanabilir, bu durumda da bir hamilelik testi yapmak iyi bir fikir olabilir.

Hamile olduğunuzdan emin olduğunuzda, bebeğinizin doğum tarihi hesaplanabilir.

Formül basit: Son reglinizin ilk günü – 3 ay +1 yıl.

Bebeğinizin 1. ve 2. haftada boyutu

1. ve 2. haftalarda embriyonun hala görülecek bir şeyi yok, çocuğunuz ilk olarak rahminizde gelişmeye başladığında tanınıyor. 3. haftaya kadar çok küçük bir embriyo ultrason taramasında görülebilir olmuyor.

Bebeğinizin gelişimi

“Embriyo” doğmamış bebek anlamına gelir ve hamileliğin 4. haftasından sonra döllenmiş yumurtadan bahsederken kullanılır. 10. hafta civarında, bütün hayati organlar oluştuğunda, bebeğinize embriyo demeyi bırakıp fetüs demeye başlıyoruz.

Karnınızdaki bebeğiniz için takma isimler kullanmaya başlamış olabilirsiniz; yerfıstığı veya yerfıstığı kadar tatlı başka bir şey, bu çok iyi! “Embriyo” ve “fetüs” gibi tıbbi terimleri kullanmaktan olabildiğince kaçınmayı tercih ediyoruz.

Erkek spermi tarafından döllenebilmek için olgunlaşan yumurta bu dönemde 0.11 mm ve 0.14 mm boyutları arasında olur, bu da teknoloji kullanmadan tespit edilemeyeceği anlamına gelir. Bütün genetik bilgilerinize sahiptir ve dolayısıyla olgunlaşan embriyonun çok önemli bir parçasıdır.

Önemli tavsiyeler

Eğer bebek sahibi olmak istiyorsanız uyarıcıları (örnek olarak nikotin, alkol ve kafein) kullanmayı bırakın.

Döngünüzü takip edin: doğurgan olduğunuz günleri tespit edin.

Yaşayacağınız şeyler için hazırlık yapmaya başlayın ve başka hamile kadınların tecrübelerinden faydalanın.

Yaptığınız zaman iyi hissettiğiniz ve yapmayı sevdiğiniz favori aktivitelerinizin bir listesini hazırlayın. Hamilelik boyunca size yardımcı olacak ve stres seviyenizi azaltmanızı sağlayacaktır.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Ovulasyondan önce de, hamileliğinizden kesin olarak emin olduktan sonra da çocuk sahibi olmak isteyen kadınların sonu gelmeyen soruları oluyor. Doktorunuz veya ebeniz tüm endişeleriniz için yardımcı olabilir.

Ebeler hamile olup olmadığınızı onaylayabilir, hamileliğinizi kaydedebilir ve neredeyse gerekli bütün sağlık taramalarınızı yapabilir, tansiyonunuzu ölçebilir, kilonuzu tartabilir, idrar ve kan seviyelerinizi test edebilir, bebeğinizin pozisyonunu ve boyutunu tespit edebilir ve sağlıklı bir kalp atışı için kontrolde bulunabilir. Ultrason taramasını ise doktorunuz yapacaktır.

Başarılı döllenme için en iyi zaman hangisidir?

Eğer vücudunuzda neler döndüğüne hakimseniz semptomların ovule olduğunuzu belirttiğini fark etmişsinizdir. Hala hamile kalmak için doğru zamanı merak ediyorsunuzdur.

Ovule olduğunuzu daha net anlamak için birkaç farklı yol bulunuyor. Vücudunuz her ay rahminizi yumurtalardan birinin döllenme ihtimaline karşı hazırlar, böylelikle rahim duvarına yerleşme olabilir.

Ondan önce, yumurta yumurtalıklarınızdan birinde olgunlaşır ve ovulasyon denen süreçte; reglinizin ilk gününden sonraki 14. ve 17. günü arasında salınır.

Bunun tam olarak ne zaman gerçekleştiğini söylemenin bir yolu ateşinizi ölçmektir. Bir kadının bazal vücut ısısı ovulasyon tamamlanana kadar artış gösterir ve bunu iki ondalık basamaklara çıkabilen özel bir ateş ölçer ile ölçebilirsiniz.

Aynı derecede güvenilir olan bir başka yöntem de reglinizin ilk gününden itibaren günleri saymaktır. Bunu yapmak kesin olarak ne zaman ovule olduğunuzu bilmenizi sağlayacaktır.

Hamile kalmak istiyorsanız ovule olmadan önce ilişkinin bir önemi var mı?

Evet! Bebek sahibi olmak için en iyi zaman ovulasyondan önceki iki gün. Vajinanızdaki pH seviyeleri ve rahim ağzı salgıları erkek spermlerinin ovulasyon döneminde fallopi tüplerinden geçmesine izin vermek için idealdir. Sperm, kadın vücuduna girmesinden sonra 48 saat civarında hayatta kalabilir ve yumurtayı dölleyebilir.

Genelde tam ne zaman ovule olduğunuzu bilmediğiniz için eğer hamile kalma şansınızı artırmak istiyorsanız doğurgan günlerinizi tercih etmelisiniz. İlginç gerçek: sağlıklı ve doğurgan bir çiftin kadının doğurgan günlerinde olsalar bile, hamile kalma ihtimalleri sadece %25! O yüzden ilk seferinde işe yaramazsa hayal kırıklığına uğramayın. Çoğu çift gerçekleşmeden önce aylarını harcıyor.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.