Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 40. haftası: Bebeğiniz doğum kilosuna ulaştı – ama yine de biraz daha büyümek istiyor

40. haftanın sonunda, doktorunuz tarafından son reglinize ve ultrason ölçümlerine dayanarak hesaplanan doğum tarihinize sonunda geldiniz. Bebeğiniz zaten şimdiye kadar doğmuş olabilir veya belki de sizi birkaç gün daha bekletmek istiyor olabilir. Çoğu bebek hamilelik başlangıcından 38 hafta sonra doğmaya hazır olur. Hamileliğiniz, anne olarak yenidoğan bebeğinizle çocukluktan yetişkinliğe kadar ilgilenmek ve yetiştirmek için gerekli olan hisleri ve içgüdüleri size sağlayacaktır.

40. haftada bebeğinizin boyutu

Bebeğinizin uzunluğu 51 cm civarında yani doğum boyuna ulaştı. Eğer hala onu kollarınızda hayal etmek istiyorsanız büyük bir balkabağı olarak düşünmek doğru olacaktır. Ağırlığı 3440 gram civarında ve ortalama olarak bütün yenidoğanlarla aynı.

Bebeğinizin gelişimi

Son birkaç haftada bebeğiniz artık o kadar fazla yağ rezervi oluşturdu ki vücut ağırlığının yüzde 15’ini oluşturur. 40. haftada ayrıca karaciğeri kan dolaşımınızdan daha çok nişasta emiyor, bunu da doğduğu zaman vücudu bir tür şeker olan glikoza çevirecek. Glikoz daha sonra kanına salınacak. Siz anne sütü üretene ve emzirmeye başlayana kadar doğumdan sonraki üç veya dört gün için ilk enerji kaynağı olacağı için bu hayatidir.

Ürettiğiniz ilk süt, kolostrum olarak bilinir, bebeğinize bağışıklık sistemini oluşturması için önemli antikorlar verir. Bu ona rahmin dışına çıktığı zaman mikroplara karşı koruma sağlayacaktır ve özellikle nezleleri uzaklaştırmaya yardımcı olacaktır.

Doğmadan hemen önce bebeğinizin rahminizde yeterince alanı kalmayacak. Kafası küçük pelvisinizde olacak şekilde cenin pozisyonun kıvrılacak ve bekleyecek. Doğduktan sonraki ilk iki veya üç hafta boyunca bu kambur pozisyonda kaldığını fark edeceksiniz.

Bebeğiniz neler yaşayacak

Doğum bebeğiniz için de heyecanlı ve zorlu bir süreçtir. Son birkaç haftadır olan pratik kasılmalarla başladı, bu da durumları çok rahatsız edici bir hale getirdi; ilk doğum rahminizin tamamen kasılmasını sağlar, önce uzun ve sonrasında kısa aralıklarla kaslar vücudunuzu çok sıkıştırır ve aşağı doğru iter.

Kafası -vücudunun en büyük kısmı- vajinanızdan geçmeden önce bebeğiniz 90 derece dönmek zorunda – bu genellikle doğumun sizin için en acılı kısımlarındandır.

Bebeğiniz bunu yaptığı zaman kafası vajinanınızın girişinde görünür olacak ve artık dışarıdan gelen hava ilk nefes alışını tetikleyecektir. Bu genelde ilk çığlıkla beraber gelir ve doğumun kritik kısmını atlattığı anlamına gelir. Hala omuzlarının çıkması gerekiyor (birkaç kez olabildiğince ıkınmanız gerekebilir) ama bir kere çıktığı zaman vücudunun kalanı güzel ve kolayca kayıp gelecektir. Artık bebeğinizin en çok istediği şey sizsiniz!

Anne adayı için 40. hafta nasıldır?

Doğum tarihinize ulaştığınız ve hamileliğiniz neredeyse bittiği için aylar süren hasret ve bekleyiş neredeyse sonuna geldi.

Hamileliğinizin sonu ayrıca düzenli kilo alımınızın sonu demektir: bebeğiniz doğduktan sonra doğum yapmanın zorluğunun ve emzirmeye başlamanızın sonucu olarak fazla kilonuzu hızlıca vereceksiniz. Bu doğaldır çünkü yeni bir anne olarak bol bol enerjiye ihtiyacınız var!

Bebeklerin rahimdeki hareketleri bu seviyede oldukça çeşitli olacak. Vücudunuzun çok kısıtlı olmayan yerleri çok aktif olabilir. Bebeğiniz dinleniyor, rahminizin kasılmaya başlamasını ve doğumun başlamasını bekliyor.

Ayrıca hamile kadınlar çok çeşitli kasılmalar yaşayabilir. Bazı günler sonrasında kasılma yaşamayı bırakmak ve yeniden sakinleşmek için doğumun başladığını düşünebilirsiniz. Fırtına öncesi sessizlik gibi düşünün.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Vücudunuz için yeni bir zorluk

Vücudunuz yeni bir zorlukla karşı karşıya ve çok fazla ağır işi olduğu için semptomlar yoğunluk ve bölge olarak hamileliğin son haftasında çok büyük çeşitlilikler gösterebilir. Hormon kokteyli vücudunuzun kendini yeniden arındırmasına sebep olur, bu da bulantı ve muhtemelen kusma ve/veya ishalle sonuçlanabilir. İshalle alakalı bağırsak kasılmaları rahim kasılmalarını tetikler ve düzensiz rahim kasılmaları ishali tetikleyebilir, iki mekanizma birbirini destekler. Başağrıları ve gaz çıkarma da doğum yapmak üzere olduğunuza dair belirtiler olabilir.

Karın ağrıları

Doğum başladığında kasılmalar karın ağrılarına ve karnınızda yoğun çekme hislerine sebep olacak. Bunlar başlangıçta daha da yoğunlaşmadan ve daha düzenli yaşanmadan önce düzensiz aralıklarla birkaç saat boyunca yaşanacak. Bu seviyede rahim ağzınınız açılıyor, bu da kanamaya sebep olabilir. Kasılmalarınız düzenli olarak neredeyse beş dakikada bir orta güçle güçlü arasında gerçekleştiği zaman eşinizden sizi hastaneye götürmesini isteyin.

Önemli tavsiyeler

  • Zamanı geldiğinde doktorunuzu, eşinizi, ailenizi veya herhangi birini arayabilmek için telefonunuz artık her zaman yanınızda olmalıdır.
  • Olabildiğince dinlenin ve rahatlayın. Doğumun başlamasına yardımcı olacak ve kasılmaları daha da yoğunlaştıracak.
  • Kasılma yaşarken bile yemek yemeye devam edebilirsiniz. Küçük miktarlarda hafif yemekler yiyin ve su içmeyi unutmayın: doğum çok fazla enerji ve sıvı gerektirir, hastaneye giderken yanınızda küçük bir atıştırmalık götürün.
  • Kasılmalar arasında aşırı yorgun hissederseniz endişelenmeyin, sonrasında biraz uyumak kötü bir fikir değildir. Mümkün olmadığını düşünebilirsiniz ama eğer mümkünse yapın! Vücudunuzun toparlanmasına ve sonraki kasılma için gücünüzü toplamanıza yardımcı olur. 

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Doğum acısını dindirmek için epidural anestezi (EA)

İlk bebeğini bekleyen anneler için vücudunun doğum acısına nasıl tepki vereceğini ve nasıl başa çıkacağını bilmenin bir yolu yoktur. Eğer doğum uzun sürüyorsa, erteleniyormuş gibi görünüyorsa veya şimdiden çok yorgun ve bitkinseniz, doğum acısını dindirmek için EA önerilebilir.

EA omurganızdaki omurların arasındaki bölgelere, pelvik bölgenizde hissettiğiniz miktarı azaltma etkisi olan omurga kanalınızdaki sinir liflerininin köklerine ağrı kesici enjekte etmeyi içerir. Hala doğum yapmak için zorlu ıkınma işini yapmanız gerekebilir ama bunu yaparken acı hissetmezsiniz.

Bütün tıbbi müdahelelerde olduğu gibi EA’nın kısıtlamaları, riskleri ve yan etkileri vardır. Yani artı ve eksileri tartmanız gerekecektir, doktorunuzla acı giderme seçeneğini konuşun ve kararınızı vermeden önce her şeyi bildiğinizden emin olun.

Ebe tavsiyesi

‘Muhtemelen doğumun nasıl olacağını çok fazla düşünüyorsunuz ve doğum yaparken size neyin yardımcı olacağını düşünüyorsunuz.

Tavsiyem sadece olmasına izin verin. Durumunuzu doktorunuzla konuşun ve ne yapmak istediğinize karar verin (örnek olarak küvette uzanmak, yürüyüşe çıkmak, ağrı kesici almak, vb.). Eğer kesin bir planınız varsa ve herhangi bir sebepten dolayı o planda aksilik çıkarsa üzülebilirsiniz, ki bu da istemeyeceğiniz bir şey. Bu yüzden plansız sadece doğumun olmasına izin verin. Halledeceksiniz.’ Dorothee Kutz, ebe.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.