Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 25. Haftası: Vücudunuz doğuma hazırlanırken ilk kasılmaları fark edeceksiniz

25. haftada bebeğinizin boyutu

34-35 cm arasındaki boyuyla bebeğiniz bir kereviz kadar uzun. Ağırlığı 750 gram civarında. Bu geçen haftadan beri 50 gram daha aldığı anlamına gelir ve haftada 50 gram alış hızı doğuma kadar devam edecek.

Eğer ikiz bekliyorsanız bebeklerinizin ağırlığı elbette biraz farklı gelişecek: daha az kilo alacaklar.

25. haftada bebeğinizin hala yapmaktan zevk aldığı jimnastiği yapmaya devam etmek için alanı var, buna rağmen öncesinde sahip olduğu kadar alanı yok, bir noktadan sonra bu önemli aktivite için alan kalmayacak. Yakında rahminizde biraz rahatsız olmaya başlayacak ve sizde haftalar geçtikçe daha çok rahatsız hissedeceksiniz.

Bebeğinizin gelişimi

25. haftada bebeğinizin gözleri tamamıyla gelişti ve sürekli kapatıp açıyor. Bu dönemde tek eksik olan şey irisinin rengi fakat hamile kaldığınız anda sizin ve eşinizin genetik materyali karar verdi ve vakti gelince gelecek. 

Derinin altındaki katmanlarda kılcal damar sistemi (kılcal damar denilen küçük kan damarları içerir, bunlar da oksijen zengini kanı taşırlar ve deriye anahtar besinleri sağlarlar) artık gelişmeye başlıyor. Artık derisine kan sağlandığından cildi giderek daha fazla gül pembe rengini alacak.

Bebeğinizin denge duyuları gelişiyor böylece hareketlerini iyileştirebilecek ve giderek daha zarif hareket edebilecek ve öncesine göre daha çok kontrol edebilecek.

Örnek olarak artık parmağıyla burnunun ucuna dokunabiliyor ve başparmağını kaldırıp emmek için ağzına götürebiliyor.

Aktif olduğu zamanlarda sürekli pozisyon değiştirecek. Dinlendiği zaman genelde, dizlerini vücuduna çekip kafasını eğip, bir tür oturma pozisyonunda olur.

Bebeğinizin akciğerlerinin oluşumu

Bir bebeğin akciğer dokusu genellikle 16. haftada oluşmaya başlar ve başladıktan sonra akciğerlerinin kompleks gelişimi hızlıca ilerler. Rahimden çıktıktan sonra bebeğinizin nefes alabilmek için akciğerlerine ihtiyacı olacak ve ona oksijen sağlaması için göbek bağı olmayacak.

Akciğerleri 25. haftada tamamıyla gelişmiş değil bu yüzden henüz özgürce nefes alamıyor. Bu rahim dışında hayatta kalma ihtimalinin çok düşük olduğu anlamına gelir buna rağmen neanotologlar (yenidoğan ve prematüre bebekler üzerine uzmanlaşmış doktorlar) artık prematüre bebeklere savaşmaları için bir şans verebilecek yeteneğe ve teknolojiye sahipler.

Doktorunuz bir ultrason taramasında akciğerlerinin nasıl geliştiğini net bir şekilde görebilir. Doğmamış bebeklerin akciğerlerinin oluşumunu hızlandıran ilaçlar olduğu için eğer prematüre doğum ihtimali varsa bu hayati olabilir.

Anne adayı için 25. hafta nasıldır?

Karnınızda devamlı bir hareket var ve bebeğinizin küçük kollarını veya ayaklarını karın duvarınıza bastırdığını küçük morluklar veya şişlikler aracılığıyla anlayabilirsiniz. Bebeğinizin şaşırtıcı bir şekilde güçlü olduğunu açıkça farkedebilirsiniz. Eğer tekmeleri rahminizin etrafındaki organlara gelirse çok acıtabilir.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Karın ağrısı

Karın ağrısı için birkaç farklı olası sebep vardır: rahminizin çevresindeki organlara yaptığı baskı, aşırı dolu bir mide, çok dolu bir mesane veya gaz. Bu semptomlar normaldir ama ağırlaşırlarsa doktorunuzla görüşün.

Ebe tavsiyesi

Eğer bu semptomları yaşarsanız bir büyük yemek yerine daha sık küçük yemekler yemeye başlamalısınız. Bu midenizi çok doldurmanızı engelleyecektir.’ Dorothee Kutz, ebe.

Doğum önceki pratik kasılmaları

25. haftada fark edebileceğiniz başka bir şey de kısa süreliğine rahminizin sertleşmesi veya daralmasıdır. Bu pratik kasılmalar (daha resmi olarak Braxton Hicks kasılmaları) herhangi bir zamanda hiçbir uyarı olmadan yaşanabilir -gündüz veya gece- ve bu vücudunuzun kaslarını yaklaşan doğuma hazırlama şeklidir.

Bu daralmalar yaptığınız şeyi yapmanızı engellese de acılı olmayacaktır. Rahminiz kasılıyor ama bu pratik kasılmalar doğum sırasında olmaları gerektiği kadar yoğun değil çünkü vücudunuz henüz gerekli hormonları üretmiyor. Bunun sonucu olarak bu kasılmalar rahim ağzınızın açılmasıyla sonuçlanmayacak.

Pratik kasılmaların anne adayının ruh halinden etkilendiği de bilinir: stresli olmak veya duygusal olarak yüklü olmak daha yoğun veya daha sık olmalarına sebep olabilir. Eğer durum buysa kasılmaların rahim ağzınızı etkilemediğinden emin olmak için doktorunuzla görüşün.

Önemli tavsiyeler

  • Düzenli molalar verdiğinizden emin olun.
  • Hurmaları, incirleri, kajuları, çerezleri, kakao tozunu ve hindistan cevizi yağını doğrayıp parçalamayı ve “enerji topuna” dönüştürmeyi deneyin; hızlı bir enerji artırıcıya dönüştürmenin iyi bir yolu olabilir.
  • Eğer akıntınız varsa kokulu ped kullanmayın.
  • Yan tarafınızda rahat bir uyku pozisyonu bulun böylece rahminizin ağırlığı iç organlarınıza ve kan damarlarınıza baskı yapmaz.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

25. haftada muhakkak kafanızda bir çok fikir, düşünce ve endişe dönecek. Jinekoloğunuzu veya ebenizi bir sonraki ziyaretinizde hafızanızı tazelemek için kenara not almayı unutmayın.

Günlük kasılmalarının yoğunluğu

Eğer günlük kasılmalarınızın gerçekten zararsız olup olmadığından şüpheliyseniz doktorunuza veya ebenize sorun. Bir kardiyotokografi (CTG) taraması yaparak rahim ağzınızın olması gerektiği gibi olup olmadığını kontrol edip prematüre bir şekilde gerçek kasılmaların yaşanmadığını söyleyip sizi rahatlatabilir.

Neredeyse her hamile kadının er ya da geç CTG taraması yaptıracağını bilmek önemlidir, genelde 29. haftada bir günde. Her doktor randevusuna gittiğinizde bebeğinizin kalp atışları kontrol edilecektir ve geç hamileliğe kadar steteskopla dinlenemeyeceği için doktor dinlemek için genellikle fetal monitör veya CTG kullanacaktır (bunun avantajı sizin de duyabilecek olmanız). Rutin bir CTG hamilelik sırasında normalde gerekli değildir ve prematüre doğum riski olması, prematüre kasılma yaşamanız, doğum tarihinizde doğum yapmazsanız ve bebeğinizin düzensiz kalp atışları olması gibi özel durumlarda yapılır.

Tek seferde küçük miktarlarda yemek yemek

Ebeniz sizin ve bebeğinizin ihtiyacı olan besinleri aldığınızdan ve iyi hissettiğinizden emin olmak için 25. haftadan itibaren uymanız gereken yemek alışkanlıkları üzerine tavsiyede bulunabilir. Büyük yemekler yerken giderek daha da zorlanabilirsiniz ve sindirim sisteminiz size sorun yaratabilir, o yüzden ebenizin tavsiyelerini dinlemek iyi bir fikir. Enerji topları lifle dolu, sindirime yardımcı ve size önemli vitamin ve mineralleri sağlıyor. Hazırlaması eğlenceli olduğu ve enerji seviyelerinizi artırmanın sağlıklı bir yolu olduğu için çoğu kadın emzirirken yemeyi seviyor.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.