Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 3. haftası: Yeni bir hayat başlıyor

Hamileliğinizin hangi haftasında olduğunuzu anlamak son reglinin ilk gününden başlar. İlk 14 gün hamile olmasanız da ekleniyor çünkü yumurtanız bu döngüde döllendi. Ovulasyon, döngünün 14. ve 17. gününde gerçekleşti, bu da bebeğinizin harika yolculuğu hamileliğinizin 3. haftasında başladığı anlamına geliyor.

3. haftada bebeğinizin boyutu

Eğer yumurtanız döllendiyse, diğer spermlerin girmesini engellemek için etrafında güçlü bir kabuk oluşturur. Yumurta, şu anda anne ve babanın genetik bilgilerini içeriyor, sonraki birkaç gün içinde bölünmeye başlayacak. Sperm yumurtayla birleştikten iki gün sonra dört hücreden oluşur. Bir gün sonra 12-16 hücreden oluşur. Bölünmüş yumurta şu anda çıkıntılarının şeklinden dolayı dut gibi görünüyor ve hatta doktorlar yumurtadan morula (Latince morus, dut kelimesinden gelir) diye bahsederler. Döllenmiş yumurta boyut olarak hala bir milimetreden daha küçük ve çıplak gözle görülemeyecek boyuttadır. Sıradan bir ultrason bile tespit edemez, yani hamileliğin başladığını kesin olarak söyleyemezsiniz.

Döllenmesinden beş gün sonra yumurta rahminize ulaşır. Bu seviyede çok küçük ve görünüşte önemsizdir ama buna rağmen büyümek için ihtiyacı olan her şeye sahiptir. 

Bebeğinizin gelişimi

Eğer sperm başarılı bir şekilde yumurtayla birleşirse hamilelik başlar ve döllenmiş yumurta rahme doğru hareket etmeye başlar. Yumurta döllenmeden 24 saat sonra bölünmeye başlar ve o andan sonra her 12 ile 15 saat arasında bölünmeye devam eder. Bu ilk aşama insan vücudunun anahtar unsurlarının ve parçalarının oluşmaya başladığı zamandır.

Sperm ve yumurta birleştikten beş gün sonra bölünmüş yumurta rahme ulaşır.

Rahim bebeğin büyümesi ve gelişmesi için mümkün olan en iyi ortamı sağlar. Zar, yerleşme için ve döllenmiş yumurtanın ihtiyacı olan şeyleri sağlamak için ideal olan 7 ile 8 mm arasında bir kalınlığa ulaştı.

Yumurta döllendikten ve bölünmeye başladıktan yedi gün sonra, bu büyük hücre yığını kendini rahim zarına yerleştirir. Yumurtanın etrafında oluşan kabuk bu sürece yardımcı olur ve bu kabuk çözülerek progesteron hormonu oluşturur. Bu rahim zarının kalınlığını artırır, yumurtanın güvenli bir şekilde aynı yerde kalmasına yardım eder.

Yumurta rahme yerleştiğinde kesinlikle hamilesindir. Şimdi, inanılmaz bir büyüme ve gelişme zamanı başlıyor!

Anne adayı için 3. hafta nasıldır?

Bu aşamada henüz iyi haberin farkında değilsiniz ancak hissedebilirsiniz – annelik hisleriniz size hamile olduğunuzu söylüyor olabilir. Bir ultrason görüntüsü bebeğinizi tespit edemeyebilir, bir hamilelik testi negatif gelebilir ve fiziksel herhangi bir semptom hissetmeyebilirsiniz. Ancak, aşırı derecede mutlu ve tamamlanmış hissedersiniz. Bu pozitif duygular, şu anda rahminizde bulunan progesteron hormonundan kaynaklıdır.

Potansiyel belirtiler ve semptomlar

Bazı kadınlar küçük benekler veya kan akıntısı fark edebilirler. Buna implantasyon kanaması (yerleşme kanaması) denir ve bu rahim zarında küçük yaralara sebep olduğu için iyi bir işarettir.

Karnınızda implantasyondan kaynaklı olarak, hafif çekme gibi bir acı hissedebilirsiniz. 3. haftada bazı kadınların göğüslerinde hafif ağrılar olmaya başlar. Bu semptomlar implantasyona özel değildir ve hamilelik başlangıcı işareti yerine ovulasyon olarak yanlış yorumlanabilir.

Hamileliğinizin başlangıcında vücudunuza nasıl yardımcı olabilirsiniz?

Dengeli bir diyet yumurtanın olması gerektiği gibi büyümesi için çok önemlidir. Bol miktarda vitamin aldığınıza emin olun ve bazı vitaminlerin yağda çözünebileceğini, emilimleri ve vücut içinde işlenmeleri için yağ gerektirdikleri anlamına geldiğini unutmayın.

Yağları sadece etten almayız: peynir, süt, tereyağı ve diğer süt ürünleri de yağ içerir. Yağlar mutlaka hayvanlardan gelmek zorunda da değil. Bitkisel yağ asitleri de doymamış olduğundan metabolizmanız için daha sindirilebilirlerdir (Ayrıca yemek yaparken onları kullanabileceğimiz bir sürü yaratıcı yol var!).

Mümkün olduğunca çok taze yemek yiyin ve doğanın sunduğu her şeyden zevk alın. İşlenmiş yemekten kaçınmaya çalışın ve çiğ meyve ve sebzeleri, iyi vitamin kaynakları oldukları ve vücudunuzun hamilelikle başa çıkmasına yardımcı olacakları için diyetinizin büyük bir parçası haline getirin. Ayrıca meyve ve sebzeler, hamilelik süreciniz ilerledikçe önemi artacak yüksek miktarda lif içerirler.

Ebe tavsiyesi

Hamileliğin ilk döneminde çoğu kadın büyük, doyurucu öğünler ister. Bu dönem geçecek ve yeniden rutininize kavuşacaksınız.’ Dorothee Kutz, ebe.

Çok fazla demir ve folik asit içeren yemekler (kan oluşumunda ve hücre büyümesinde büyük bir rolü olan bir vitamin) özellikle önerilir. Ayrıca gelişim bozukluklarından kaçınmayı sağladığı için, hamile hadınlarda folik asit desteği alması önemlidir.

Bebek sahibi olmaya başlamaya karar verdiğiniz andan itibaren folik asiti (genellikle iyot ile beraber) gıda takviyesi olarak almaya başlamanızı öneririz. Sizin için doğru olan takviyeler için doktorunuzla konuşun!

Demir, kanımızdaki bütün önemli oksijeni taşır. Hamile kadınlar hem kendilerini hem de doğmamış bebeklerini besledikleri için büyük miktarlarda demire ve kanlarındaki demir seviyelerini kontrol eden düzenli sağlık taramasına ihtiyaç duyarlar.

Kesinlikle kaçınmanız gereken şeyler

Eğer hamileyseniz, çocuğunuzun sağlıklı gelişimini ve sizin kişisel sağlığınızı etkileyeceği için kaçınmanız gereken bazı şeyler bulunuyor.

  • Alkol:

Alkol vücut direncinizi zayıflatır. Ayrıca, bebeğin gelişimini engellediği de saptanmıştır. Her yudum alkol, plasentadan direkt geçtiği için bebeğinize ulaşacaktır.

  • Nikotin:

Nikotin kalp atışınızı hızlandırır ve vücudunuzu strese sokar. Sağlıklı bir hamilelik için uygun olmayan hızlı bir bağımlılığa yol açabilir. Kan dolaşımına, böylece gelişen rahim zarına girer (zengin bir miktarda kan alır ve bundan dolayı her tür toksin içerir). Nikotin döl yatağı için yetersiz kan akışına sebep olabilir, bu da çocuğunuzun gelişimini zayıflatacaktır.

  • Stres:

Eğer hamile olduğunuzdan kesin olarak emin değilseniz stresten mümkün olduğunca kaçınmanız gerekir. Gündüz ve gece mesailerinde çalışmak bile vücudunuzun doğal ritmini küçük bir şekilde bozabilir, bu da bebeğinizin gelişimine zararlı bir etkide bulunabilir.

Ebe tavsiyesi

Bazı kadınlar hamile olduklarını başlangıçta bilmezler ve alkol alabilir veya sigara içebilirler. Bundan suçluluk duymayın. “Ya hep ya hiç” kuralı hala geçerlidir: hamilelik ya devam edecektir ya da ne yazık ki son bulacaktır. Ancak, bu daha sonrasında başka sebeplerden de olabilir. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz anda tabii ki sigara içmeyi bırakmalısınız ve alkolden uzak durmalısınız.’ Dorothee Kutz, ebe.

Önemli tavsiyeler

  • Hamile olduğunuzu düşünüyorsanız sakin kalın.

  • Güvenilir bir hamilelik testi alın.
  • Jinekoloğunuzdan bir randevu alın.
  • Güvendiğiniz biriyle nasıl hissetiğiniz hakkında konuşun.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Yeterli vitamin ve mineral almak

Özellikle hamileliğin başlangıcında eksikliklerden kaynaklı olarak bebeğinizin bozukluk geliştirme ihtimali bulunur. Örnek olarak nöral tüp defekti, anne adayının yeni hücrelerin oluşması için çok önemli bir madde olan folik asiti yeterince almamasından kaynaklanır. Bu sebepten, hamile kalmaya çalışıyorsanız ya da hamileyseniz folik asit içeren takviyeler tavisye edilir. Hamileliğinizin başlangıcında günde 400 mikrograma ihtiyacınız vardır. 12. haftadan itibaren günlük folik asit ihtiyacınız 800 mikrograma kadar artacaktır.

Folik asit içeren çoğu takviye ayrıca iyot içerir. Tiroid hastalığınız veya tiroid bezinizde hormon dengesizliği varsa iyot önerilmez ve iyot içermeyen bir takviye almanız önerilir. 

Yapılacak en iyi şey kişisel durumlarınızı doktorunuz veya ebenizle konuşmak olur.

 

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.