Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 22. haftası: Bebeğiniz doğumdaki boyutunun yarısı kadar

22. haftada bebeğinizin boyutu

Bebeğinizin boyu şu anda 28 cm civarında (neredeyse bir koçanda mısır kadar), doğduğu zamanın yarısı kadar. 430 ile 475 gram arasında neredeyse yarım kilo ağırlığında ama bu ağırlık hala kendi kilo alımınızın asıl sebebi değil. Doğacağı zaman çok daha fazla kilo almış olacak, bu da rahim dışında hayatta kalması ve gelişmesi için hayatidir.

Bebeğinizin gelişimi

22. haftada bebeğiniz doğduğu zaman görüneceği halini andırıyor fakat hala çok daha küçük ve zayıf. Deri katmanlarının gelişimi hemen hemen bitti: buna rağmen deri altındaki yağın yetersizliği cildinin şu anda kırışık olduğu anlamına gelir, o yağ gelecek haftalarda bebeğiniz daha çok kilo aldıkça artacak ve kırışıklıklar yok olacak.

Bebeğinizin saçları da uzadı ve saçları, kirpikleri ve kaşları doğumda olacakları gibi ve yumuşak.

Diş hatlarında, diş etlerinin hemen altında, ilk süt dişleri gelişmeye başladı. 6 ile 9. ay arasında çıkacaklar.

Bebeğinizin uzuvları (kolları ve bacakları) vücudunun kalanına göre doğru oranda ve 22. haftadan itibaren, kilo alımı boy uzamasını geçmeye başlayacak.

Vücudundaki yağlı doku miktarı çok hızlı bir şekilde artıyor, bu da doğduğu zaman vücut ısısını düzenlemesini sağlamakta anahtar bir rol oynuyor. Bu karışık bir süreç ama özünde: yağı enerjiye dönüştürüyor, bu da ısı üretiyor.

Ayrıca bebeğiniz bağışıklık sistemini oluşturmak için kanınızdan önemli antikorları emiyor, bunlar da enfeksiyonlarla savaşmasına, sağlıklı kalmasına ve doğduktan sonra gelişmeye devam etmesine yardımcı olacak. Bu da, ürettiğiniz antikorlar bağışıklık sistemini geliştireceği için, soğuk algınlığı gibi küçük enfeksiyonların hamilelik sırasında iyi olduğu anlamına geliyor.

Anne adayı için 22. hafta nasıldır?

Şu anda bebeğinizin hareket ettiğini neredeyse hissedebilirsiniz. Örneğin hıçkırdığı zaman bir tür düzenli kasılma gibi hissedebilirsiniz. Başka insanlar da ellerini karnınıza koyarak hissedebilirler, bu da artık çocuğunu ilk kez “hissedebileceğinden”  özellikle baba adayı için heyecanlı olabilir. Bazen bebeğinizi sadece zar zor hissedebilirsiniz ve bazen hiç hissetmeyebilirsiniz ama endişelenmenize gerek yok. Hareket etmediği zaman faydalanmalısınız: çok büyük bir büyüme atağı yaşayacak, bu da her şeyi fark edilebilir bir şekilde değiştirecek.

Kilo aldığınızı kesinlikle görebiliyorsunuz. Bu beklenen bir şey ve gelecek aylarda daha çok kilo alacaksınız. Fazla kilolar karnınızın, belinizin, göğüslerinizin ve kalçanızın etrafına yayıldı.

Hamileliğinizin iyi ilerlediğinin ve çocuğunuzun olması gerektiği gibi geliştiğinin anahtar belirtisi olduğu için doktorunuz ve ebeniz düzenli olarak kilo alımınızı takip edecek. Artan kilonuz konusunda endişelenmeyin, hamileliğin tadını çıkarın.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Vücudunuz doğum sonrasında bebeğinizi besleyeceğiniz zaman için çok çalışıyor. En net belirti göğüslerinizde, geçen birkaç haftaya göre daha büyükler ve farklı hissediyorlar. Ağrılı hissetmeleri çok muhtemel ve deri gerilecek. Mamasanft Hamileler İçin Çatlak Önleyici Krem’ı denediniz mi? Hamilelik sırasındaki ve sonrasındaki hasarlı cilt için özel olarak formüle edildi.

Göğüsleriniz bebeğinizi beslemek için hazırlanıyor

Göğüsleriniz artık emzirme için spesifik özellikler geliştiriyor. Emzirirken göğüs uçlarınızı temizlemek ve kayganlaştırmak için Montgomery bezleri denilen küçük çıkıntılar areolaslarınızda (göğüs uçlarınızın etrafındaki bölge) oluşuyor. Emzirme yorucu bir iştir ve Mongomery bezleri etraftaki meme ucu dokularını rahatlatan, yumuşatan ve ağrıları engelleyen yağlı bir sıvı üretir. Eğer bu sıvının sızdığını fark ederseniz basitçe parmaklarınızı kullanarak göğüs uçlarınızın üstüne yayabilirsiniz ama çoğunlukla bunun olduğunu fark etmezsiniz.

Göğüslerinizde ağrı ve görülebilen mavi damarlar

Göğüs bezi dokularınıza giden artan kan akışı derinizin altındaki mavi damarların görülebilir hale gelmesine veya net bir şekilde dışarı çıkmasına sebep olabilir. Ancak endişelenecek bir şey yok, bu göğüslerinizle ilgilenmeniz için bir hatırlatmadır. Eğer ağrı yaşıyorsanız nazikçe dairesel hareketlerle masaj yapmak yardımcı olabilir (acıyı dindirdiği ve gergin cildinizi daha yumuşak hale getireceği için lavanta yağı en iyi seçimdir). Sütyenleriniz iyi bir destek sağlamalıdır ve askıları derinize gömülmemelidir. İsterseniz artık emzirme sütyeni ve/veya ağrıyı azaltmak için özel olarak geliştirilen soğutucu pedleri takmaya başlayabilirsiniz ve emzirirken de takmaya devam edebilirsiniz.

Ebe tavsiyesi

Emzirirken yardımcı olabilecek kuark gibi bitkisel yağlar içeren halk ilaçları var. Bu ilaçları sadece göğüslerinize sürdüğünüzden ve göğüs uçlarınıza sürmediğinizden emin olun.’ Dorothee Kutz, ebe.

Önemli tavsiyeler

  • Cildinizi pürüzsüz ve yumuşak tutmak için cilt bakımı ürünleri kullanın.
  • Bölgenizdeki çocuk doktorlarını aramaya başlayın.
  • Rahat sütyenler takın (artık emzirme sütyeni takmaya başlamak isteyebilirsiniz).
  • Yeterince rahat hissettiğiniz kıyafetler giydiğinizden emin olun.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Doğru bebek bezini seçmek

Doğum yaptıktan sonra bebeğinize gelecek 2 yıla kadar bebek bezi alacaksınız. Ebeveynlerin satın alabileceği her çeşit bebek bezi ve bebek bezi değiştirme sistemi var; kumaş bebek bezi, tek kullanımlık bebek bezi veya ikisinin kombinasyonu arasından seçim yapabilirsiniz. Eğer tek kullanımlık bez seçerseniz bebeğinizin cildine karşı yumuşak ve nazik olduklarından emin olun. Ebeniz size bebek bezleri ve bebek bezi değiştirme konusunda faydalı tavsiyelerde bulunabilir ve bizim rehberimiz de bilmeniz gereken her şeyi söylüyor.

Önemli tavsiye: Eğer şimdiden bebek bezi almayı düşünüyorsanız bir iki paket yeterli olacaktır. Bebeğinizin ne kadar büyük ve ağır olacağını bilmiyorsunuz ve bir sonraki beden için düşündüğünüzden daha kısa zaman var!

Eğer henüz düşünmediyseniz nerede doğum yapmak istediğinizi düşünmeye başlayın

Normal olarak nerede doğum yapmak istediğinizi seçme hakkınız olacak. Doğumdan sonra geceyi hastanede de geçirebilirsiniz veya olabildiğince erken eve gitmek isteyebilirsiniz (seçiminiz hastanenin yenidoğan ünitesi olup olmamasına bağlı olabilir). Elbette ki hastaneden kaçınmayı isteyebilirsiniz ve bir ebelik ünitesinde veya deneyimli serbest çalışan bir ebenin gözetiminde evinizde doğum yapabilirsiniz.

Ebenizle veya doktorunuzla her seçeneğin artı ve eksilerini konuşun. Ayrıca diğer annelerle doğum tecrübeleri hakkında konuşmak da iyi bir fikir.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.