Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 37. haftası: Bebeğiniz artık zamanında doğan bir bebek olarak dünyaya gelebilir

37. haftada hamileliğinizin onuncu ayındasınız. İnsanlar çoğunlukla 9 ay sürdüğünü düşünür ama aslında bebek doğana kadar biraz daha zaman vardır yani 9,5 ay sürdüğünü düşünmek en iyisidir. Anne olarak hayata hazırlanmak için çok çalışacaksınız. Bebeğiniz doğuma, ilk kez ebeveynlerinin kolları arasında yatıp koklamaya hazırlanmak için elinden geleni yapıyor.

37. haftada bebeğinizin boyutu

Bebeğiniz geçen haftadan beri boyuna 1 cm daha ekledi, artık 48 cm uzunluğunda ve pazı kadar büyük. 2927 gram ağırlığında, neredeyse 3 kilogram, yani yakında doğum ağırlığında olacak.

Bebeğinizin gelişimi

37. haftadan itibaren bebeğiniz doğuma ve rahim dışındaki hayata hazır. Büyük gün gelene kadar kalan zamanını daha fazla yağ rezervi oluşturarak kullanacak, günde 20-30 gram civarında vücut kütlesi artacak. Vücudunun yaklaşık yüzde 15’i artık yağ, bu da doğduktan sonra vücut sıcaklığını sürdürmesini ve düzenlemesini sağlar. Böylece çok üşümez ve sağlıklı bir şekilde gelişebilir. Yağ hücreleri, her bir hücredeki yağı ısıya çevirecek şekilde tasarlandı, yenidoğan bebeğiniz vücut ısısını hemen hemen düzenli tutabileceği anlamına gelir.

Doğumdan biraz önce bebeğiniz lanugo saçlarının çoğunu ve derisini kaplayan bal mumumsu verniks kazeozayı kaybeder. Doğduğu zaman her ikisinden de biraz kalır, derisinde görülebilir. Ciddi şekilde geç kalan bebeklerde genellikle hiç verniks kazeoza kalmaz ve cildinin yumuşaklığı, yaşını, ve gelişimini gösterir.

Bebeğinizin kafatası ve beyni doğuma kadar büyümeye devam eder, bu sırada diğer organları tamamen gelişmiş olur ve kendi işlevlerini gerçekleştirirler. Lanugo saçları ve döktüğü deri hücreleri amniyotik sıvının içine emilir, bunu da içmeye devam ederler. Bunlar mekonyumun bağırsaklarında üretilen ve doğduktan sonra ilk dışkısı olarak vücudundan çıkarılan siyah yapışkan bir madde olarak oluşur. 

37. haftada yalancı doğum genellikle küçük kafasının küçük pelvisinize doğru hareket etmesiyle sonuçlanır, bu da doğum için ideal pozisyondur. Çok hareket edemeyeceğinden bu onun için rahatsız bir pozisyondur yani rahminizden çıkmak ve daha özgürce hareket etmek için sabırsızdır. Çoğu bebek bu zamanı uyuyarak, rahimden çıkacağı gün için gücünü toplayarak geçirir.

Anne adayı için 37. hafta nasıldır?

Yaşamak üzere olduğunuz şey için uykusuz ve heyecanlı olmak zorundasınız. Özellikle eğer bu ilk bebeğinizse vücudunuzun semptomlarının ne anlama geldiğinden emin olamazsınız ve doğumun yakın olup olmadığını gösterdiğini bilemezsiniz.

Ebe tavsiyesi

‘Bu dönemin hamilelikten “bıktığınız” ve sadece bitmesini istediğiniz dönem olduğunu söylerler. Bu normaldir ve kötü bir şey değildir, bebek sahibi olmanıza çok kalmadı.’ Dorothee Kutz, ebe.

Hamilelik takviminizin sonuna yaklaşıyorsunuz ve bebeğinizin gelişi için son hazırlıkları yapmak için çok vaktiniz kalmadı. Şimdiye kadar bebeğinizi nerede doğuracağınızı ve doğum yaparken kimin yanınızda olmasını istediğinizi kesin olarak bilmeniz gerek. Çantanız hazırlanmış olmalı ve hem sizin hem de eşinizin acele ederken ihtiyacınız olduğunda nerede olduğunu bilmeniz gerekir. Eğer henüz yapmadıysanız eşinizle hastaneye gitmek istediğiniz zaman için kesinlikle bir plan hazırlamalısınız.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

İç organlarınız artan baskı hissediyor

Eğer yalancı doğum (bebeğinizi küçük pelvisinize doğru hareket ettirir böylece doğum pozisyonunda olur) henüz yaşanmadıysa, bu hafta olacak. Bu küçük pelvisinizdeki ve pelvis tabanınızdaki yükü artıracak, bunu da bir tür aşağı doğru baskı olarak hissedersiniz fakat bu akciğerlerinizin daha fazla sıkışmayacağı ve daha özgürce nefes alabileceğiniz anlamına gelir. Nazik, dairesel şekilde hareket ettiğiniz egzersizler pelvik tabanı kas kasılmalarından kaçınmanıza yardım eder, baskıyı hafifletir ve sizi daha da rahatlatır. Bunun yanında bebeğinizin doğum için pozisyona geçmesine yardımcı olur.

Doğumun yakın olduğunun ilk belirtilerini hissetmek

Doğum artık her an başlayabilir. Yaşayabileceğiniz sık karşılaşılan erken belirtiler gazla beraber ishal, kusma, baş ağrısı, ciddi bel ağrısı ve karın ağrısıdır ama gerçek doğumun yolda olduğuna dair başlıca belirti kan içeren akıntı fark ettiğiniz zamandır. Bu rahim ağzınızın önündeki müköz tıkacın sonunda gevşediğini gösterir. Gerçek doğum başladığında çoğu durumda amniyotik kese patlar (“suyunuz gelir”), bunu da vajinanızdan çıkan amniyotik sıvı sızıntısı veya fışkırması olarak fark edebilirsiniz. Bu doğumu getirir ve böylece doğum başlar yani hastaneye gitmeden önce daha fazla beklememelisiniz hatta eğer amniyotik kesenin patlamasından hemen sonra doğum yaşamasanız da gitmelisiniz.

Ebe tavsiyesi

Eğer yalancı doğum mu yoksa gerçek doğum mu olduğundan emin değilseniz sırtınıza sıcak su şişesi veya kiraz çekirdeği yastığı koyun. Eğer kasılmalar hafiflerse yalancı doğumdur.

Diğer bir ipucu eğer kasılmalar sırasında konuşabiliyorsanız yalancı; eğer konuşamıyorsanız gerçektir ve hemen hastaneye gitmeniz gerekir.

Eğer evde kötü hissetmeye başlarsanız her zaman direkt hastaneye gidin. Ayrıca hastaneye gideceğiniz zamana karar verirken hastane ile aranızdaki mesafeyi de unutmayın.’ Dorothee Kutz, ebe.

Önemli tavsiyeler

  • Olabildiğince çok dinlenin ve hamileliğinizin son günlerinin zevkini sevdiklerinizle çıkarmaya çalışın.
  • Doğumun başladığı an için bir plan hazırlayın: Hastaneye nasıl gideceksiniz? Sizinle kim gelecek? Kime, ne zaman söyleyeceksiniz? Çantanızın nerede olduğunu biliyor musunuz? Bu stres seviyenizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
  • Aniden suyunuz gelirse iç çamaşırınızın ıslanmasından kaçınmak için yüksek emilimli hijyenik pedler takabilirsiniz.
  • Doğumdan sonrasını, bebek sahibi olmanın gerçekliğiyle baş etmek için gücünüzü toplayacağınız zamanı düşünmeye başlayın.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Doğumun yakın olduğuna dair belirtilere tepki vermek

Doğum yapmak üzere olduğunuzu gösteren bedensel semptomlar hakkında sahip olduğunuz bütün bu teorik bilgilerle çok iyi donatılmış durumdasınız. Yine de belirsizlik hissetmek yaygındır. O yüzden doktorunuzla bütün olasılıkları konuşun, doğum tarihinizin civarında her zaman telefondan ulaşılabilir olmalıdır. Doğum sırasında ve doğumdan sonra ne olacağını açıklamasını isteyin ve evde size ve bebeğinize nasıl destek olacağını sorun. Bu zihninizi rahatlatacak ve doğum zorluğuyla özgüvenle yüzleşmenizi sağlayacaktır.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.