Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 6. haftası: Artık bebeğinizi ultrason taramasıyla görebilirsiniz

6. haftada bebeğinizin boyutu

6. haftada bebeğinizi ultrason taramasıyla amniyotik kesedeki küçük bir yumru olarak net bir şekilde siyah bir çukur olarak göreceksiniz. Bu yumru haftadan haftaya büyüyecek ama şimdilik 3-4 milimetre boylarında (yani bir mercimek tanesi kadar). 

Bebeğinizin gelişimi

Yer fıstığınızın küçük kalbi hızlıca atıyor ve eğer neye baktığınızı biliyorsanız, arka tarafını (zamanla sırtını oluşturacak) ve omurgasını oluşturacak ipliği görebilirsiniz.

Bu iplik boynundan, bebeğinizin bacaklarını oluşturacak, iki ayrı “dal parçasına” uzanıyor. İplik aşağısında, daha sonra yok olacak bir kuyruk gibi bitiyor.

Bu dönemde bir doktor ultrason aracılığıyla rahminizde atan iki küçük kalp atışıyla ikizlere hamile olup olmadığınızı tespit edecektir.

Hamileliğinizin ilk haftalarında bebeğinizin başı vücudunun kalanıyla karşılaştırıldığında kısmen daha büyüktür çünkü başının ileride büyümenin kalanını kontrol edecek olan, beynine ev sahipliği yapmak için gelişmesi gerekmektir.

Bu küçük insan için olan plan, gelişiminin her dönemini içeren, döllenme sırasında detaylı bir şekilde belirlenmiştir.

Hamileliğin ilk haftalarında bebeğiniz kritik ve temel yapıları bu dönemde geliştiği için hastalıklara karşı daha savunmasızdır. Bu erken dönemde, zararlı dış etkenler bebeğiniz için uzun vadeli zararlara sebep olabilir, o yüzden ne yazık ki düşük yapma ihtimali hala sona ermiş değil.

Yer fıstığının hamilelik boyunca ihtiyacı olan her şeyi alacağı plasenta ve göbek bağı oluştu. Göbek bağı, bebeğinize ihtiyacı olan her şeyi sağlayan, plasentadan bebeğinize olan besleme hattıdır ve vücuduna göbek bağı kesildikten sonra oluşacak olan göbek deliğinden bağlanır. Bu göbek deliğinin küçük bir yara olduğu anlamına gelir, bir zamanlar size nasıl bağlı olduklarını gösteren kalıcı bir işarettir.

Anne adayı için 6. hafta nasıldır?

Hala tırmanmanız gereken duygusal bir dağ varmış gibi hissedersiniz, vücudunuzda neler döndüğünü anlamak çok zordur. 6. haftada bebeğiniz ve daha yeni başlayan hamileliğiniz hakkında her türden düşünce kafanızda dönüyor olacak. Bu dönemde sizi neyin beklediğini bilmiyorsunuz ama iç güdünüz çocuğunuzun sağlıklı bir şekilde büyüdüğünden emin olmak için her şeyi yapmak olacak. 

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Hormonel değişiklikler

Hormonel değişiklikler ilk trimester, yani hamileliğinizin ilk üç ayının sonuna kadar sürecek olan birçok semptoma göğüslerle beraber yorgunluk ve halsizlik hissinden oluşur. Üç aydan sonra, vücudunuz devam eden değişikliklere biraz daha alışmış olacak ve ilk trimesterde yaşadığınız semptomlar bitecektir.

Bazı kadınlar şiddetli semptomlar yaşarken bazı kadınlar sadece hafif semptomlar hatta hiçbir şey yaşamadan süreci tamamlar. İlk üç ayda hiç bulantı yaşamamanız bile mümkün. Semptomlar ve şiddetleri çok çeşitlidir ve yüksek derecede sizin ruh halinize bağlıdır buna rağmen vücudunuzun uyum sağlaması da büyük bir rol oynamaktadır.

Karın ağrısı

Hamileliğin ilk haftalarındaki diğer semptomlar karnınızda bir çekme hissi, diğer karın ağrıları veya mide ağrılarını içerebilir. Bunun sebebi rahminizi yerinde tutan bağların esnemesidir, bunu da hamilelik ilerledikçe büyüyecek olan rahminize uyum sağlayabilmek için yapmak zorundalar. Rahim ağzınızdaki koruyucu salgıların kalınlaşması da bazen vajinal akıntıda artışa sebep olabilir. Eğer kokmuyorsa ve net sütümsü beyaz bir rengi varsa normaldir.

Önemli tavsiyeler

  • Eğer düzenli olarak sütyen takmıyorsanız göğüs ağrılarını azaltacağı için artık düzenli olarak takmanız gerekiyor.
  • Sıklıkla taze meyve ve sebze yediğinizden emin olun. B6 ve B12 vitaminleri, folik asit, demir, çinko ve magnezyum şu anda çok önemli.
  • Eğer yorgun ve bulantılı hissediyorsanız aromaterapi çok yardımcı olabilir.
  • Yeterince egzersiz yaptığından emin ol, bu da yorgunluğu azaltmana yardımcı olacaktır.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Olası bir düşüğün belirtileri

Mide ağrısı, karında çekme hissi ve diğer karın ağrıları hamileliğin belirtileridir ama yoğunluklarına göre çeşitlilik gösterirler. Eğer artmış veya düzenli ağrılar yaşıyorsanız veya reglinizde olduğundan daha çok kanama varsa bunlar yakın zamanda olacak bir düşüğün belirtileri olabilir. Her zaman olduğu gibi hamileliğiniz boyunca eğer semptomlarınız net değilse veya devam ediyorsa hemen doktorunuzu veya ebenizi görün.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.