Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 36. haftası: Bebeğiniz doğum pozisyonuna geçiyor

Bebeğiniz artık tamamen gelişti ve dünyaya geldiği andan itibaren kullanmaya başlayacağı bütün duyuları var. Eğer şimdi doğsaydı “geç erken doğan” bir bebek olarak görülecekti ve bu durumda normalde hiçbir komplikasyon olmaz. Eğer sonraki haftanın sonunda doğarsa (örnek olarak 37. hafta) “zamanında doğan” bir yenidoğan olarak görülecektir.

36. haftada bebeğinizin boyutu

Bebeğiniz geçen haftadan beri rahminizde 1 cm daha uzadı ve artık 47 cm uzunluğunda, bir beyaz lahana kadar. 2700 gram civarında doğum ağırlığına yaklaşıyor. Fakat biraz daha büyüyecek.

Bebeğinizin gelişimi

Geçen birkaç haftada bebeğiniz yağ rezervlerini ve dolgusunu oluşturdu. Bu, hemen hemen kendi başına vücut ısısını düzenlemesini sağlayacak fakat hala rahim dışındaki ilk günlerinde vereceğiniz sıcaklığa ihtiyacı var. Bebeğinizi doğduktan sonra sıcak tutmak önemlidir böylece vücut sıcaklığını korumak için yağ rezervlerini çok fazla kullanmayacak. Eğer kullansaydı, kaybettiğinden daha fazla kilo kaybederdi. Bu dönemde sadece küçük miktarlarda kolostrum ürettiğiniz için (buna rağmen zengin ve antikor doludur) bebekler normalde ilk birkaç günde vücut ağırlıklarının yüzde 5 ile 10 arasında kilo kaybeder. Göğüsleriniz sonrasında tıkanacak ve olgun anne sütü üretmeye başlayacaksınız, bu da bebeğinizin sağlıklı miktarda kilo almak için ihtiyacı olan yağı içerir.

Bebeğinizin bütün organları; beyni, duyuları, iletim sistemi ve refleksleri rahim dışında hayatta kalması için olması gerektiği gibi çalışıyor. Çocuğunuz böylece doğum için ve bir yenidoğan olarak hayatına hazır. 36. haftada bebeğiniz çok yüksek ihtimalle doğum pozisyonuna geçmiş olacak, bu da küçük pelvisinize inmesi anlamına gelir. Yaşayacağınız düzensiz yalancı doğum bu işleme destek oluyor ve bebeğiniz doğum kanalına doğru ilerliyor.

Eğer ikiz bebek bekliyorsanız biraz daha farklı olacak: ilk ikiz cenin pozisyonunda olur (tıpkı bir bebek bekliyormuşsunuz gibi) ve ikinci ikiz genellikle ondan sonra pozisyona geçer. İkiz içeren hamileliklerin yüzde 45’inde her iki bebek de yan yana normal doğum pozisyonunda olur. Dar doğum kanalından ilk ikiz geçtikten sonra ikincisi takip eder yani ilk ikizin doğumuyla ikinci ikizin doğumu arasında bir boşluk olacak.

36. haftada bebeğiniz kuvvetli bir şekilde rahim dışındaki dünyadan haberdar olacak, farklı ses ve müzikleri duyacak, gergin veya stresli olduğunuzu fark edecek. O yüzden hamileliğin bu son seviyesinde olabildiğince rahatlamanız önemlidir, kendinize ve bebeğinize odaklanın ve yaklaşan doğum için gücünüzü artırın. Bebeğiniz artık dar bir alanda ve doğana kadar böyle kalacak. Bebeğiniz pozisyonundan dolayı çok fazla hareket etmeyecek, bu bir problem olduğu anlamına gelmez, güç topluyor.

Anne adayı için 36. hafta nasıldır?

Artık doktorunuz ve ebeniz tarafından daha yakından takip edileceksiniz. Dört haftada bir yerine iki haftada bir randevunuz olacak ve bebeğinizin kalp atışı düzenli olarak kontrol edilecek. İsterseniz bir CTG kalp atışlarını kaydedecek ve kasılmaların olup olmadığını gösterecektir. Bu sırada boyu, kilosu ve genel olarak gelişmesi ultrason aracılığıyla veya karnınızı hissederek gözlemlenebilir.

Doktor ve ebe özellikle tansiyonunuza, sıvı tutmanıza, ağırlığınıza, karnınızın boyutuna dikkat edecektir. Bu bakteri doğum kanalından geçerken bebeğinize ciddi bir enfeksiyon verebileceği için ayrıca 36. haftada Streptococcus grup B için bir vajinal yayma önerilir. Eğer testiniz pozitif gelirse, doğum yapmadan önce tedavi edilmelidir. 

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Daha fazla baskı hissetmek

Eğer yalancı doğum yaşadıysanız, pelvisinizde daha çok baskı hissedersiniz. Bu tarz kasılmalar bebeğinizi küçük pelvisinize doğru hareket ettirir ve doğum kanalından çıkmak için doğru pozisyonda olduğundan mesaneniz de baskıyı hissedecektir. Bel ağrısı da artabilir ve sütümsü bir akıntı fark edebilirsiniz. Bu rahim ağzınızdaki müköz tıkaçtan gelir ama henüz tıkacın tamamen yok olduğunun ve doğumun yakın olduğunun işareti değildir. Eğer pelvisinizdeki baskı kaldıramayacağınız kadar fazlaysa pelvik tabanınızı rahatlatmaya yardımcı olacak ve tansiyonu önleyecek egzersizler yapabilirsiniz.

Yalancı doğumun faydası, akciğerlerinizin artık rahminiz tarafından daha fazla sıkıştığını hissetmeyeceği için nefes almayı daha kolay bulacak olmanızdır. Daha özgür hissetmenizi sağlayacak, biraz daha hareket etmeniz için sizi teşvik edecek ve uyumanıza yardım edecektir.

Önemli tavsiyeler

  • Eğer küçük pelvisinizde fazladan baskı hissederseniz kalçanızla dairesel hareketler yapmak pelvik tabanınızı rahatlatmanıza yardımcı olur ve baskıyı azaltır.
  • Eğer akıntı veya stres kaynaklı idrar tutamaması yaşarsanız doğal, kokusuz pedler takın.
  • Doktorunuzla veya ebenizle yaklaşan randevularınızı konuşun ve herhangi bir şeyden emin değilseniz ne yapmanız gerektiğini öğrendiğinizden emin olun.
  • Ailenize ve arkadaşlarınıza doğumdan sonraki ilk birkaç gün ve haftada size herhangi bir şekilde yardım edip edemeyeceklerini sorun. Bu bütün enerjinizi bebeğinize odaklamanızı, bağlanmanızı ve ihtiyaçlarını nasıl karşılayacağınızı öğrenmenizi sağlar. Elbette doğum yaptıktan sonra bol bol dinlenmeye ihtiyacınız olacak.
  • Eğer doğum öncesi partisi yapmak istiyorsanız arkadaşlarınızı davet etmenin tam zamanı, sizi şımartabilir ve ilk bebek hediyelerinizi verebilirler.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Düzenli olarak tansiyonunuzu ölçmek

Hamile kadınların tansiyonu vücudundaki hormonlardan ve bebeklerine besin sağlama ihtiyacından dolayı daha yüksektir. Kalp atışı ve kalp atışı hızınız da daha yüksektir böylece daha çok kan vücudunuzda dolaşabilir.

Riva-Rocci metodu tansiyon ölçmek için prosedürü ve ekipmanı anlatıyor. Hamilelik sırasında düzenli kontrollerle bebeğinizin yeterince besin aldığından ve kanınızdan ihtiyacı olan bütün oksijeni aldığından emin olun.

Tansiyonunuzu ölçmek doktorunuzun vücudunuzun fazla çalışıp çalışmadığını veya ani bir durumunuzun olup olmadığını görmesini sağlar, bu da genellikle hamileliğin 36. haftasında yaşanır. Eğer bu tarz komplikasyonlar yaşıyorsanız bu bebeğinizin ihtiyacı olan şeyleri alamadığı ve sizin sağlık sorunları yaşayacağınız anlamına gelir.

Bu yüzden doktorunuzun veya ebenizin tansiyonunuzu (RR) düzenli olarak ölçmesi ve hamileliğinizde yaşanacak hiçbir komplikasyonun gözden kaçmadığından emin olmak için önlemle takip etmesi gereklidir.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.