Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 9. haftası: Bebeğiniz bir yer fıstığı kadar

9. haftada bebeğinizin boyutu

Fetüs (doğuma kadar doktorlar doğmamış çocuk için böyle diyecek) 2.6 cm boyutunda, yani bir vişne kadar (9. haftadan itibaren boyutu ölçülebilir). Bebeğinizin önümüzdeki birkaç hafta durmadan hızlı bir şekilde büyüyecek olmasına rağmen hareketlerini pratik yapmak, koordine etmek ve geliştirmek için rahminizde bol bol yeri var.

Bebeğinizin gelişimi

Hamileliğin başlangıcından 8. haftaya kadar süren ve çok önemli olan embriyonik dönemden sonra bebeğiniz gelişiminde yeni bir döneme giriyor. Artık, geçen birkaç haftaki kadar hassas ve savunmasız değil.

9. haftada bütün hayati organ sistemleri yerindedir. İlk ultrason taraması normalde 9. ve 12. hafta arasında yapılmalıdır. Tarama, hamile olduğunuzu, yumurtanın başarılı bir şekilde rahminize implant olduğunu ve bebeğinizin sağlıklı bir kalp atışı olduğunu onaylamak ve doğum tarihinizi belirlemek içindir. Bu dönemde doktorunuz size bir bebek mi yoksa ikiz mi beklediğinizi söyleyebilir.

Bebeğinizin birçok iç organı çalışmaya başladı fakat yapmaları gereken her şeyi hala tamamen yapamıyor.

9. haftada bebeğinizin sinir yolları gelişiyor; bu da uyarıcıları hissedebildikleri ve tepki verebildikleri anlamına geliyor. Önümüzdeki haftalarda ve aylarda devamlı olarak pratik yapacak.

Bebeğinizin özellikleri ve görünümü gitgide daha çok insana benziyor. Başı dik, esniyor ve ilk hareketlerini yapmak için uzuvlarını kullanıyor, bu da şimdilik daha çok çırpınmalara benzetilebilir.

Bebeğinizin parmakları ile ayak parmakları gelişmeye devam ediyor ve 9. haftada bilekleri de oluşuyor. Ayak parmaklarını birleştiren perde ve aynı şekilde kuyruğu da artık neredeyse tamamen yok oldu. Omurga geliştikçe ve her bir omur oluştukça da yolunu açıyor. Doğduğu zaman 33 ya da 34 omur birbirine esnek bir şekilde omurlar arası disklerle bağlanmış olacak, bu da sırtına hareket çeşitliğini verecek ve eğilmesine izin verecektir.

Hassas beynini korumak için kemiksi kafatası 9. haftadan itibaren oluşmaya başlayacak (öncesinde sadece kıkırdaktan oluşuyordu). Diğer kemikler de oluşmaya devam edecek ama buna rağmen bu gelişim döneminde hala yumuşak olacaklar ve henüz son kemik yapılarına ulaşmayacaklar.

Ayrıca bebeğinizin beyninin gelişimi bu dönemde hız kazanacak: organ sistemlerini ve hormon seviyelerini kontrol edecek olan beynin önemli bölgeleri oluşuyor. Gelecek birkaç hafta içinde hissedeceği uyarıcılar beynini gelişmesi için teşvik edecek (çünkü bu uyarıcının işlenmesi gerekiyor) ve uyarıcıyı beyne sinir sistemiyle göndermek sinir yolu gelişimini hızlandıracaktır. Bebeğinizin beyni doğduğunda hala tam olarak gelişmiş olmayacak. İlk yıllarında çocuğunuz dünyanın zorluklarını aşmasına yardımcı olması için bir sürü yeni yetenek ve beceri öğrenecek ve beyni erken yetişkinlik dönemine gelene kadar ihtiyacı olan beyin fonksiyonlarını ve zihinsel yeteneklerini henüz tamamıyla geliştirmiş olmayacak.

Anne adayı için 9. hafta nasıldır?

Tipik semptomlar hafiflemeye devam edecek ve şimdiye kadar vücudunuz değişen hormon seviyelerine neredeyse tamamen alışmış olacak. Hala normalden daha yorgun hissedeceksiniz ama hamileliğinizin üçüncü ayında bu da tamamen sorun olmaktan çıkmış olacak. Sonrasında büyük bir sezgi gücü ve yaratıcılık hissi hissetmeye başlayacaksınız ve enerji dolu olacaksınız.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Hala şişkinliğe dair bir işaret yok ama hamile olduğunuzu fark ettirebilecek başka yaygın belirtiler var.

Derinizde ve saçınızda değişim

9. haftada anne adayları derilerinde ve saçlarında sık sık değişiklik fark ederler. Bazı kadınların saçları daha da gürleşip parlaklaşırken bazı kadınların saçları da seyrekleşir. Bu semptomlar değişen hormon seviyelerinden hamileliğin sonucu olarak değerlendirilir ve doğumdan sonra hormon seviyeleri normale döndüğünden hemen geçer. Saçınızı yumuşak bir şampuanla yıkamak saç derinize iyi gelebilir.

Hala saçınıza fön çekebilirsiniz ama kullanılan kimyasallar saç kökleriniz tarafından emilip kan dolaşımınıza girebileceği için saçınızı boyamaktan ve saçınıza soğuk perma yapmaktan kaçınmalısınız. Bu maddeler bebeğinize zarar verebilir. Ancak bu saçınızla renkli bir şeyler yapamayacağınız anlamına gelmez: hafif tonlamalar ve doğal kınalar herhangi bir sorun yaratmaz.

Ayrıca deriniz de vücudunuzda dolaşan hormonlara tepki verecektir. Bir tarafta, artan kan dolaşımı sayesinde daha yumuşak olacak ve sağlıklı bir şekilde parlayacakken diğer tarafta orada burada birkaç leke göreceksiniz. Hassas tedaviler yine en iyi cevaptır. Asla agresif leke karşıtı kozmetik ürünleri denemeyin ve hamilelik sırasında cildinize özen gösterin.

Önemli tavsiyeler

  • Bebeğinizin organlarının düzgün gelişmesine yardımcı olduğu için yeterince kalsiyum aldığınızdan emin olun.

  • Göğüsleriniz büyüyeceği için adapte olacak ve esneyecek rahat bir materyalden üretilmiş bir sütyen satın alın (bir beden büyük almak iyi bir fikir olabilir).
  • Her gün hafif antrenmanlar yapın, yürüyüşlere çıkın ve kendinizi günlük hayatla çok zorlamayın (merdiven çıkmak, temizlik yapmak vb.)
  • Eşinizle bir aile olarak neler olduğunu ve neler olacağını konuşun. Hamilelik genellikle erkeklerin koruyucu içgüdüsünü tetikler.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Hassas diş etleri

Göğüslerinizi büyüten ve deriyi yumuşatan aynı hormonlar diş etlerinizi daha hassas hale getirir, bu da dişlerinizi fırçalarken hafif kanamalar yaşayabileceğiniz anlamına geliyor. Salyalarınız da normalden daha agresif (mide asidiniz gibi) ve dişlerinize zarar verebilir. Bu yüzden günde 2-3 kere orta yumuşak veya yumuşak bir diş fırçasıyla dişlerinizi fırçalamayı unutmayın. Ayrıca biz bir dişçiye gidip dişlerinizi düzenli olarak profesyonel bir şekilde temizletmenizi öneririz.

Burun kanamaları

Ayrıca arada bir burnunuz kanayabilir. Eğer sadece küçük bir miktar kan akıyorsa herhangi bir tedaviye gerek yok ama emin değilseniz doktorunuza veya ebenize danışın çünkü size çözüm odaklı tavsiyelerde bulunabilirler.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.