Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 31. haftası: Bebeğinizin doğumunu planlamaya başlamanın vakti

31. hafta başladı. Tansiyon ve heyecan artıyor, bebeğinizi kucağınıza alma vakti geliyor. Yaklaşık 10 hafta sonra ilk kez kollarınızın arasında tutabileceksiniz. Zaten bebeğinizle yakın bir bağ kurmuş olacaksınız eşinizin de benzer bir bağ kurmasına yardımcı olmak için elinizden geleni yapın.

31. haftada bebeğinizin boyutu

Şu anda neredeyse hamileliğinizin sekizinci ayının sonuna geldiniz, bebeğiniz 41.5-41.8 cm gibi önemli bir boyuta geldi (eğer canlandırabiliyorsanız bir kırmızı lahana kadar büyük) fakat henüz doğumda olacağı kadar büyük değil. 1575 gram ağırlığında yani yavaş yavaş iki kiloya yaklaşıyor. Bebeklik yağını almaya ve doğana kadar kilo almaya devam ediyor. Genlerine bağlı olarak ağırlığı doğuma kadar iki katına çıkabilir.

Bebeğinizin gelişimi

Akciğer gelişimi

Bebeğiniz kilo alırken ve büyürken iç organları gelişimlerini tamamlıyor ve işlerini yapmaya başlıyor. 31. haftadan itibaren sürfaktan sayesinde alveoller birbirine yapışmadan akciğerlerini tamamıyla genişletebilir. Bir bilgi olarak akciğerleri yeterince geliştiği için eğer şimdi prematüre doğarsa nefes almak için tam mekanik havalandırma yerine çok az desteğe ihtiyacı olacak.

Pozisyona geçmek

Rahminizde yeterince yer olmadığı için ve kısmen günde 15 saate kadar uyuma düzenine geçtiği için bebeğiniz 31. haftada daha az hareket etmeye başlayacak. Uyanık olduğu zaman aktifliğini çok net bir şekilde hissedeceksiniz ve organlarınıza dürtmeleri, yumrukları ve tekmeleri küçük semptomlara sebep olabilir.

Doğum için bulunması gereken pozisyona henüz geçmedi. Ancak yavaş yavaş rahim duvarınıza yaslanacak ve kafası doğum kanalı aracılığıyla olması gereken yere doğru ilerlemeye başladı.

Doğum için doğru pozisyon, sefalik ve oksiput anterior olarak bilinir, kafanın rahim ağzına doğru bakmasıdır ve doğum başladığında bebeğiniz bu pozisyonda olmalıdır. Bundan sonra ebeniz düzenli olarak pozisyonunu kontrol edecek. Bebeklerin yüzde 90’ı doğumdan dört hafta önce bu pozisyona kendi geçiyor.

Anne adayı için 31. hafta nasıldır?

Neler yaşamak üzere olduğunuzu düşündüğünüz zamanlarda biraz bunalmış hissedebilirsiniz. Üstüne düşüneceğiniz şeylerden biri doğumu nerede yapacağınızdır: dünyaya gelmesinin sizin ve bebeğiniz için ne kadar güvenli olduğuna dair sorulara cevaplar isteyeceksiniz. Eğer zaten yapmadıysanız biz birkaç doğum ünitesini veya doğum merkezini ziyaret etmenizi ve doğum yaparken sizinle ve bebeğinizle ilgilenecek ebelerle konuşmanızı öneriyoruz.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Düşünceleriniz bebeğinizin etrafında dönüyor

31. haftada bebeğinize almanız gereken şeyleri giderek daha fazla düşüneceksiniz ve bu küçük şirin bebek tulumlarına, süveterle, hırkalara ve ayakkabılara bakıp gözlerinizi dolabilir. Arkadaşlarınızın ve ailenizin size verebileceği bir şeyleri kesin vardır, o yüzden bir dilek listesi hazırlayıp göndermek iyi bir fikirdir. Bebeğiniz için ihtiyacınız olan şeyler doğacağı mevsime bağlıdır. Doğum zamanı için kendinize bir şeyler almayı unutmayın: doğuma götürüldüğünüzde yanınızda bulunması için ihtiyacınız olacak olan kıyafetleri (bebek kıyafetleri de dahil), tuvalet malzemelerini, havluları vb. içeren bir çanta hazırlayacaksınız.

Vücudunuz greve giriyor

Bazen vücudunuz greve girmiş gibi hissedebilirsiniz. Akciğerleriniz karnınızın ağırlığından inliyor, bacaklarınız ağır ve ağrılı, belinizse gergin hissediyor. Geceleri genellikle uyanık olacaksınız ve uyumanızı sağlayan rahat bir pozisyon bulmak için yatağınızda döneceksiniz. Bunlar yetmezmiş gibi sık sık tuvalete gitme ihtiyacınız çok huzurlu bir gece yaşayamayacağınız anlamına geliyor. Yemeklerden sonra mide ekşimesi yaşamanız daha yüksek bir ihtimal fakat bunu aynı zamanlarda büyük yemekler yemek yerine, bütün güne yayılmış küçük yemekler yiyerek en aza indirebilirsiniz (bu ayrıca, normal düzeni rahminizin yaptığı baskıdan bozulduğu için bağırsaklarınıza da iyi gelecektir). Ayrıca oturup kalkmayı giderek daha zor bulacaksınız ve içgüdüsel olarak kendinize destek olmak için karnınızı ve belinizi tutacaksınız. Çok yakında eşiniz sizin için ayakkabılarınızı bağlamak zorunda olacak veya siz terlik giymeye başlayacaksınız.

İdrarını tutamama

Pelvik tabanınızdaki baskı ve bebeğinizin kafasını mesanenize bastırması, mesane kaslarınızın eskisi kadar güvenilir bir şekilde sıvıları tutamadığı anlamına gelir. Bunun sonucu olarak güldüğünüzde, hapşırdığınızda veya öksürdüğünüzde altınızı biraz ıslatabilirsiniz, özellikle mesaneniz doluyken. Bu hamileliğin son dönemlerinde sık yaşanır ve doğumdan sonra daha iyi olacaktır. Doğum sonrası jimnastik kurslarıyla pelvik tabanınızı çalıştırarak bu işlemi hızlandırabilirsiniz.

Göbek deliğiniz dışarı çıkıyor

31. haftada rahminiz ve karnınızdaki deri o kadar çok büyüdü ve gerindi ki göbek deliğiniz önce düzleşti ve sonrasında çok sürmeden dışarı çıkacak.

Önemli tavsiyeler

  • Ayakkabılarınızı giymeyi kolaylaştırmak için uzun bir ayakkabı çekeceği alın.
  • Pelvik tabanınıza olan baskının sonucu olarak geçici stresten idrar tutamama sorunu yaşıyorsanız dışarıda iç çamaşırınızı korumak için ped takın.
  • Parlak renklerle dekore ederek bebeğinizin odasında (veya yatak odanızda uyuyacağı kısım) sıcak, koruyucu bir ortam yaratabilirsiniz.
  • Ancak duvarları ve/veya bebek mobilyalarını boyarken kullandığınız renklerin ve boyaların toksik olmadığından emin olun.
  • Bebeğinizi bebek arabasıyla dolaştırmak mı yoksa askıda mı taşımak istediğinizi düşünmeye başlayın, çoğu anne ikisini de farklı zamanlarda yapar.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Donan kök hücreleri ve göbek bağı kanı

Ebeveyn adayları olarak plasentayla ne yapmak istediğinizine karar verme seçeneğiniz olabilir. Ebeler sizin için çöpe atabilir veya doğumdan sonra eve götürmeniz için size verebilir. Giderek daha çok ebeveyn plasentayı “bebek ağacı” dikmek veya boncuk yapmak için kullanıyor.

Bunlardan farklı olarak plasentadan hücreler alabilirsiniz ve bir hastalıktan sıkıntı yaşarsa bebeğinizin kendi kök hücresini kullanabilirsiniz.

Aynısı göbek bağındaki kan için de geçerlidir, bu da bebeğinizin kendi kök hücrelerine sahiptir, dondurulabilir ve bir hastalık durumunda yardımcı olmak için kullanılabilir.

Ebenizden jinekoloğunuzdan veya bir çocuk doktorundan tavsiye alın ve eğer bu seçeneği uygulamak istiyorsanız plasenta kök hücresi depolama konusunda uzmanlaşmış şirketlerden fiyat alın. Bunun güvenebileceğiniz tanınmış bir şirket olduğundan emin olun.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.