Skip to main content

Hamilelik haftaları:

Hamileliğin 32. haftası: Karnınız hala büyüyor

32. haftada hamileliğinizin sekizinci ayının son haftasındasınız. Son düzlüğe yaklaşıyorsunuz ve bebeğinizi kollarınızın arasında tutmanıza çok az kaldı. Ancak bebeğinizin bu olmadan önce yapması gereken daha çok işi var.

32. haftada bebeğinizin boyutu

32. haftada bebeğiniz 42.7 cm boyunda yani bir ananas (yaprakları da dahil) kadar büyük. Ağırlığı yavaş yavaş artıyor ve artık 1775 grama ulaştı. Doğduğunda daha da uzamış ve kilo almış olacak.

Bebeğinizin gelişimi

Eğer ikiz bekleyecek kadar şanslıysanız doktorunuz için 32. haftada ultrasonla gelişimlerini takip etmesi çok daha zor olacaktır. Hemen hemen aynı gelişim seviyesinde olacaklar fakat biri diğerinden daha uzun ve ağır olacaktır.

Her 250 doğumdan 1’i ikizlerle sonuçlanır yani çok da nadir değillerdir ve tüp bebek tedavisi uygulayan kadınlar ikiz sahibi olmaya daha yatkındır. 32. haftada bebeğinizin vücudu neredeyse tamamen oluştu ve organları tamamlandı, sadece nasıl çalışacakları üzerine birkaç ince ayara ihtiyaçları vardır. Buna koruyucu sürfaktan sayesinde daha etkili çalışan alveollerin olduğu akciğer de dahildir. Bu protein birbirlerine yapışmalarını engelliyor ve yakın gelecekte çok daha büyük miktarlarda ihtiyaç olacak.

Bebeğinizin rahimde artık çok fazla yeri kalmadığı için cenin pozisyonuna daha da sıkı kıvrılıyor. Çocuklar hatta bazı yetişkinler yanlarına cenin gibi kıvrılıp uyurken bu pozisyonu kullanmaya devam ediyorlar.

Bebeğiniz bacaklarını vücuduna çekiyor ve emme refleksini çalışmak için bazen ayak başparmağını kullanıyor. Kolları karnında bağdaş halinde ve aralarında göbek bağı var. Hıçkırıkları daha da yoğun bir hale geldiği için nefes alma pratiği yaptığını da söyleyebilirsiniz.

Bu dönemde bebeğiniz neredeyse tamamen gelişti ve küçük bir yeni doğan gibi görünüyor. Ancak hala deri altı yağ üretmesi gerekiyor, bu da onu biraz tombul yapacak, cildinde kalan birkaç kırışıklıklıktan da kurtulmasına yardımcı olacak ve rahim dışındaki ilk birkaç gününde siz olgun anne sütü üretene kadar hayati rezervler olacak.

Ayrıca duyularını çalıştırmaya ve geliştirmeye devam ediyor, bu da doğduğu zaman etrafındaki dünyayı algılamasını ve cevap vermesini sağlayacak. Öğrendiği yeteneklerden biri vücut ısısını düzenlemek: doğumdan sonra belli (ve artan) bir yere kadar düzenleyebilir, koruyabilir ve kendini sıcak tutabilir.

Anne adayı için 32. hafta nasıldır?

Hamileliğiniz karnınızın boyutuna ve formunuza bağlı olarak giderek daha da eziyetli hale gelecek. Size zor gelen şeyleri yapmayı bırakmak şu anda iyi bir fikirdir ve eşiniz, arkadaşlarınız ve aileniz öne çıkarak yapılması gereken şeyler konusunda size yardım etmelidir, örneğin bebek mobilyalarını kurmak. Ayrıca hamilelik izni ve babalık izni de artık bir sorun. Şimdiye kadar işvereninize hamilelik izninize ve babalık izninize ne zaman başlamak istediğinizi söylemiş ve doğum ödeneği için başvurunuzu yapmış olmanız gerek. Türkiye’de 16 haftalık hamilelik izin hakkınız var. Ayrıca çocuk yardımı hakkınız olabilir o yüzden bunu da araştırmalısınız ve eğer uygunsanız başvurmalısınız.

Yaygın belirtiler ve semptomlar

Ön kasılmaları fark etmek

Sık sık nefesiniz kesilse de bu semptom ön kasılmalar başladığında biraz rahatlar. Doğum yapmadan üç veya dört hafta öncesinde karnınızın fark edilebilir bir yoğunlukla sertleştiğini veya gerildiğini hissedeceksiniz, bu da karın ağrısına ve biraz bulantı hissetmenize sebep olabilir.

Bu kasılmalar yalancı doğum olarak da bilinir ve sonuç olarak karnınız biraz aşağı iner. Bu akciğerlerinizin artık rahminiz tarafından sıkıştırılmadığı anlamına gelir ve yeniden nefes almak kolaylaşır. Diğer tarafta mesanenize olan baskı artığı için çok daha fazla tuvalete gitme ihtiyacı duyacaksınız ve karnınız artık sadece daha da küçük porsiyonları işleyebilecek.

Bebeğinizin hareketleri daha da yoğunlaşıyor

Bebeğinizin hareket ettiğini sadece karnınızın belli yerlerinde değil her yerinde hissedeceksiniz. Artık daha büyük bir vücudu var ve doğum için doğru pozisyona geçmek için hareket ediyor.

Önceki haftalardaki semptomlar devam ediyor

Bacaklarınız ve ayaklarınız hala ağrılı ve şiş olabilir. Bu eğer sıcak yaz aylarında hamileyseniz daha muhtemeldir, kışınsa daha az yaygın ve yoğundur. Çok fazla tuvalete gitme sorunu hala var ve küçük stresten idrar tutama belirtileri hala bitmedi.

Ebe tavsiyesi

'Eğer stresten idrar tutamama doğumdan sonra devam ederse endişelenmeyin. Vücudunuz toparlanmak için biraz zamana ihtiyaç duyuyor. Durumunuzla alakalı herhangi bir sorunuz varsa ebeniz veya jinekoloğunuz cevaplamak için orada olacaktır.' Dorothee Kutz, ebe.

Çoğu kadın doğum yaptıktan hemen sonra daha iyi hisseder ve bu sizi daha da sabırsızlaştırır. Şöyle düşüneceksiniz: çabuk ol bebeğim!

Önemli tavsiyeler

  • Eğer şişmiş veya ağrılı ayaklarınız varsa lastiksiz taytlar alın böylece bacaklarınızı kesmeyecek. Ayrıca dinlenmek için her fırsatı kullanın (tam anlamıyla!)
  • Sıra bebeğinizin ilk kıyafetlerini almaya geldiğinde uzun veya kısa uzun veya kısa bebek tulumları yılın belli zamanlarına bağlı olarak önerilir. Bunlar kullanışlıdır çünkü bebeğiniz ilk günlerinde kıyafetlerinin değişmesinden zevk almayacak.
  • Giymesini kolaylaştıracağı için (bebekler genellikle kafalarından bir şey geçirilmesine izin vermezler) omuzdan çıtçıtlı bebek süveterlerine bakın.
  • İşleme alınmaları biraz zaman alabileceği için hamilelik/babalık izni, doğum ödeneği, çocuk yardımı vb. başvurularınızı tamamladığınızdan emin olun.
  • Gazlı tülbent bezler doğumdan sonra zaman zaman çok kullanışlı olacaklar, ya bebeğinizin kafasını koyması için bir şey olarak ya da örtü olarak.

Doktorunuza veya ebenize sormak isteyebileceğiniz sorular

Doktor ve ebelerle talimatlar ve finansal ayarlamalar

Eğer hastane veya doğum şeklinizden emin değilseniz doktorunuzdan detaylı bilgi talep edin.

Doğum sırasında ve sonrasında sizinle ilgilenmesi için serbest çalışan bir ebe tuttuysanız ödeme alabilmesi için finansal ayarlamalar yapmalısınız. Bunların hepsini önceden halletmek iyi bir fikirdir böylece doğumdan önce olabildiğince rahatlayabilirsiniz.

Ebenize sizi ve bebeğinizi ne sıklıkta kontrol edebileceğini sorun, bu da doğumdan sonra vajinal akıntınızı takip etmeyi, vücudunuzun nasıl normale döndüğüne bakmak ve bebeğinizi tartmayı kapsar.

Yazar hakkında bilgi:

Juliane Jacke-Gerlitz bir hemşire. Anne ve emzirme danışmanlığı alanında on yıldan uzun süredir çalışıyor. Şu anda tıbbi yazar ve psikolojik rehber olarak çalışıyor. Juliane Jacke-Gerlitz 22 yıldır evli, sekiz çocuk annesi ve ailesiyle beraber Halle’de yaşıyor.