Organik çayırlar, hayat dolu: iki kat fazla böcek
Biyoçeşitlilik, son yıllarda Avrupa'nın birçok yerinde önemli ölçüde azaldı. Bunun başlıca nedeni tarımsal uygulamaların yoğunlaşmasıdır. HiPP tarafından desteklenen bir çalışmada bilim adamları, organik ve geleneksel olarak yetiştirilen çayırlarda böcek popülasyonunu değerlendirdiler.
Çalışma tasarımı: Proje süresince güveler, uçan böcekler ve diğer böcek grupları, Bavyera'daki bir organik çiftliğin çayırlarında Nisan-Ekim 2018 arasında ışık ve halsizlik tuzakları kullanılarak yakalandı. Aynısı, aynı bölgede benzer şekilde geleneksel olarak yetiştirilen bir çayırda da yapıldı.
Bavyera Eyaleti Zooloji Koleksiyonu ve Münih Teknik Üniversitesi'nden uzmanlar, en gelişmiş yöntemleri kullanarak, yakalananları biyokütle, çeşitlilik ve tür kompozisyonu açısından değerlendirdi. Pilot çalışmanın sonuçları Ecology & Evolution ‘da yayınlandı.
Bulgular:
Organik olarak yetiştirilen çayır, toplanan böcek miktarı, biyolojik çeşitlilik ve nesli tükenmekte olan türlerin sayısı bakımından açık bir şekilde öndeydi. Biyokütle açısından, organik olarak yetiştirilen çayırlarda geleneksel çayırlara kıyasla iki kat fazla böcek vardı.
Sonuç: Çalışma, organik tarımın tarımsal alanlarda tür kaybını durdurmada etkili olduğu doğal varsayımını desteklemektedir.
Çalışmanın linki: Towards a standardized quantitative and qualitative insect monitoring scheme
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ece3.6166