Neonatal Virom: Anne sütü patojenik virüslere karşı korur.

 Dr. rer. nat. Markus Brüngel tarafından özetlenmiştir.

Doğumdan sonra bebeğin bağırsağının bakterilerle kolonizasyonunun aşamalı bir süreç olduğu ve bağırsakta oldukça hızlı bir mikrobiyom oluştuğu artık iyi bilinmektedir. Araştırmacılar artık ünlü "Nature" dergisinde bu ilkenin virüslerle kolonileştirme için de geçerli olduğunu bildirmişlerdir [1]. Beslenme türünün de bu virom üzerinde belirleyici bir etkisi vardır: anne sütü bebeğin bağırsağında daha az patojenik virüs oluşmasını sağlar. Bu sonuçlar, insan sütünün erken çocukluk çağı enfeksiyonlarına karşı önemli bir koruyucu faktör olduğunu bir kez daha doğruladı!

Araştırmacılar, araştırmaları için doğumdan 0 ila 4 gün sonra ve ardından bir ay ve dört ay sonra yenidoğanlardan dışkı örneklerini analiz ettiler. Doğumdan sonraki ilk dört günde bebeklerin bağırsakları hala virüssüzdü. Doğumdan bir ay sonra, sadece bazı bakterileri değil, aynı zamanda dışkı örneklerinde ilk virüsleri de buldular - sözde bakteriyofajlar. 4 aylıkken, bebek bağırsağında, insanları enfekte edebilen ve örneğin solunum yolu veya mide-bağırsak sistemi enfeksiyonlarına neden olabilenler dahil olmak üzere çok sayıda virüs ortaya çıktı.

Araştırmacılar kolonizasyonu etkileyen çeşitli faktörleri incelediler ve anne sütüyle beslenen bebeklerin bağırsaklarında biberonla beslenen bebeklerden daha az patojenik virüs içerdiğini buldular (% 9'a karşı% 30). Bakteriyel mikrobiyoma daha yakından bakıldığında, faydalı bağırsak bakterilerinin (özellikle laktobasil ve bifidobakteriler) sayısının anne sütüyle beslenen bebeklerde önemli ölçüde daha yüksek olduğu ortaya çıktı. Bunlar, sağlıklı bir bağırsak florası için gerekli kabul edilir ve bağışıklık sisteminin gelişmesi ve dolayısıyla çocukların enfeksiyonlara duyarlılığı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.

Tartışma:

Çalışma, bebeklerin bağırsaklarında bakteriyel kolonizasyon gibi virüs kolonizasyonunun da kademeli olduğunu gösteriyor. Her iki bileşen de muhtemelen bağışıklık sisteminin gelişimi için önemlidir. İlk olarak, ilk bakteriyi enfekte eden bakteriyofajlar ortaya çıkar. Daha sonra insan hücrelerinde çoğalan virüsler ortaya çıkar. Bu ikinci aşama, emzirmeden olumlu olarak etkilenir. Bu çalışma, anne sütüyle beslenen bebeklerin enfeksiyona karşı azalan duyarlılığının yıllardır gözlemlendiğinin altını çiziyor.

Çalışmanın HiPP için faydaları:

Bebeklerde dengeli bir bağırsak florasının temel rolü, yıllardır araştırmamızın ön saflarında yer almaktadır. Viromu da aktif olarak izliyoruz.

Anne sütüyle beslenen çocukların, diğerlerinin yanı sıra, laktobasil ve bifidobakterilerden oluşan, uygun şekilde oluşturulmuş bir bağırsak mikrobiyotasına sahip olması, sinbiyotik COMBIOTIC konseptimizi doğrulamaktadır:

Doğal laktik asit kültürü Lactobacillus fermentum artı prebiyotik lif GOS, pozitif bağırsak bakterilerinin büyümesini destekler. GOLF1 çalışmamızda, HiPP COMBIOTIK ile beslenmenin mikrobiyotayı +% 78 laktobasil ve +% 70 bifidobakteri ile doğal modele benzer şekilde olumlu etkilediğini gösterebildik [2].

References:

1. Liang, G., Zhao, C., Zhang, H. et al. The stepwise assembly of the neonatal virome is modulated by breastfeeding. Nature (2020). https://doi.org/10.1038/s41586-020-2192-1

2. Maldonado J, Cañabate F, Sempere L et al. Human milk probiotic Lactobacillus fermentum CECT5716 reduces the incidence of gastrointestinal and upper respiratory tract infections in infants. J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2012 Jan;54(1):55-61. doi: 10.1097/MPG.0b013e3182333f18