Yoğunlaştırılmış Formüller: Bebeklerde Regürjitasyon Tedavisi İle ilgili ilginç Gerçekler

12.2019

Author Dr. J. Hower, Paediatrician

Bebeklerde regürjitasyona en çok gastroözofageal reflü (GOR) neden olur. Çocuklarının yiyecek alımından ve sonrasındaki yetersizliklerinden endişe duyan ebeveynler, çoğu durumda, genellikle aşırı olan uygun beslenme miktarları konusunda tavsiye aldıktan sonra bu endişelerden kurtulabilir. Bu herhangi bir iyileşmeye yol açmazsa, GOR'un diyet yönetimi için koyulaştırılmış formüller (ARFM - anti reflü formüllü süt) kullanılabilir.

İncelenen çalışmaların yazarları, kalınlaştırılmış formüllerin özelliklerine genel bir bakış sunmayı amaçladı.

Sonuçlar:

Bu genel bakış, kıvamı arttırılmış formüllerin reflü ile ilişkili semptomları ve regürjitasyonu azaltabildiğini ve kilo alımını desteklediğini göstermektedir.

14 randomize kontrollü çalışmanın 2008 meta-analizi, standart bir formüle kıyasla kalınlaştırılmış formüller için yetersizlik ve kusma sıklığında önemli bir düşüş gösterebilmiştir.

Tartışma:

GOR, endüstriyel ARFM veya kıvamlaştırılmış standart formüllerle işlenebilir. Çalışmalar, daha yüksek viskoziteye sahip formüllerin reflü oluşumunu azaltabileceğini göstermektedir. Olası koyulaştırıcı maddeler pirinç unu, mısır nişastası, keçiboynuzu zamkı ve soya polisakkaritleridir. Klinik etkililik, formülün özelliklerine, viskozitesine ve sindirilebilirliğine ve ayrıca koyulaştırma maddesinin kökenine ve reflünün ciddiyetine bağlıdır.

Hidrolize protein içeren ARFM'nin son zamanlarda oldukça etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Tüm ARFM, GOR sıklığını ve şiddetini azaltır ve gıda alımlarında herhangi bir düzelmeye yol açmadıktan sonra semptomları devam eden bebekler için önerilir. Endüstriyel ARFM kullanımı, klinik olarak test edilen özellikleri ve varsayılan daha iyi viskozitesi, sindirilebilirliği ve besin bileşimi nedeniyle yurt içinde üretilen formüllere tercih edilir.

Referanslar:

Salvatore, S et al. (2018) Thickened infant formula: What to know. Nutrition 49:51-56 (Epub 2018 Feb 26).

Horvath, A et al. (2008) The effect of thickened-feed interventions on gastroesophageal reflux in infants: systematic review and meta-analysis of randomized, controlled trials. Pediatrics, 122(6):e1268-e1277.

Penna, FJ et al. (2003) Comparison between pre-thickened and home-thickened formulas in gastroesophageal reflux treatment. Jornal de pediatria, 79(1):49-54.